Saçlarıyla meydan okudular

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da direnişin 55’inci gününde protestolar Mahabad, Zahidan ve Tahran’da yoğunluk kazanırken, rejime meydan okuyan kadınlar sokağa başörtüsüz çıktı. Bir kadın caddenin ortasına çıkarak saçlarını kesti.

İran’da rejimin değişimi talebiyle sürdürülen direniş 55’inci gününü geride bıraktı. 

Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre dün Rojhilatê Kurdistan’ın birçok kentinde Kürt halkı, Belucistan’da rejimin yaptığı katliamın 40. günü dolayısıyla yaşamını yitirenleri greve giderek andı. Sine başta olmak üzere birçok kentte de rejim güçlerinin saldırısı sonucu çatışmalar çıktı.

Faiq Mamqaderi

Mahabad halkı Mamqadri ailesini yalnız bırakmadı

Mahabad’da ise direnişte yararalan ve bir aydır hastanede Faiq Mamqaderi yaşamını yitirdi. Mamqadri için yapılan cenaze törende sık sık “Kurdistan faşistlerin mezarlığı”, “Kurdistan! Düşman senin adından korkuyor” sloganları atıldı. 

Bu sabah da Faiq Mamqadri’nin ailesiyle dayanışma içerisinde olan Mahabad halkı, Mamqadri’nin evinin önünde toplandı. Kentte direniş sürüyor. 

 

Bokan, Mahabad ile dayanışmada

Mamqadri ve Mahabad halkına Kurdistan’ın diğer kentlerinden de destek geldi. Bokan’da halk, Mahabad ile dayanışma acıyla sokağa çıktı. “Kahrolsun diktatörlük” sloganlarının yankılandığı Bokan sokaklarında direniş bugün de sürüyor.

Aynı amaçla Seqiz halkı da rejimi protesto etti. Kentin Kerimabad Caddesi’ne dökülen halk rejim karşıtı sloganlar attı.

Gurve’de liseli genç kadınlar eylem yaptı

Önceki gün Gurve’de liseli genç kadınlar yaptıları bir eylemle rejimi protesto etti. “Seyrici istemiyoruz, bize katılın” sloganları atan genç kadınlar toplumu devrime çağırdı.

Kadınlar başörtüsüz rejimi protesto etti

İran genelinde de süren direnişte Bender Abbas’da kadınlar öncülüğünde rejimin kadına yönelik politikaları protesto edildi. Başörtülerini atan kadınlar sokağa çıkıp rejim karşıtı sloganlar attı. 

Zahidan Katliamı protesto edildi

Dijital medyaya yansıyan görüntülerde de halk Meşhed’de rejimi protesto etti.

Nima Nouri

4 Kasım’da Kerec’de rejim güçleri tarafından katledilen 17 yaşındaki Nima Nouri dün anıldı. Nima Nouri katledilmeden önce Instagram hesabında özgürlük için, “Bir genç olarak bunun canımı feda etmeye hazırım” diye yazmıştı.

Sistan-Belucistan’nın merkezi Zahidan’da 30 Eylül’de rejimin yapmış olduğu katliamın 40. günü dolayısıyla katliam, Tahran Merkez ve tüm ilçelerinde protesto edildi. Rejim karşıtı sloganların yükseldiği kentlerde halk, rejim güçlerinin sokaklara girmesine izin vermedi. Eylemler gece de sürdü.

Kasım Süleymani’nin heykeli korumaya alındı

Gerçekleşen eylemlerde rejime ait heykel, poster, afiş ve duvar resimleri hedef alınırken, molla rejimi, Kirman’da eski Devrim Muhafızları Kudüs Gücü şefi Kasım Süleymani’nin heykelinin yakılmasına engellemek için heykelin başına muhafızlar dikildiği öğrenildi.

Caddenin ortasında saçlarını kesti

Kerec’e bağlı Azmieh’de de protestolar sürüyor. Dijital Medyaya yansıyan görüntülerde gece yapılan eylemler sırasında genç bir kadın caddeye çıkarak araçların arasında saçlarını kesti. Kestiği saçları havaya kaldıran genç kadın rejime kestiği saçlarla meydan okudu.

İdam talebi radikal milletvekillerinden

Dün yabancı basında 290 milletvekilinden oluşan İran Parlamentosu’nun 15 bin protestocunun idam edilmesini talebi ettiği haberi yayınlandı. Habere ilişkin twitter hesabından yazan deneyimli gazeteci Dr. Savash Porgham, “İran meclisi 15.000 kişinin idam kararını onayladı” haberi çıktı. Bu haber doğru değil, böyle bir onaylama kararı yok ve İran meclisinin böylesi bir yetkisi de yok. Olayın aslı bazı radikal milletvekillerinin protestocular için idam talep etmesi…” dedi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.