Sağlıkta da değişim Yeşil Sol Parti ile

Kadın Haberleri —

Doç. Dr. Mediha Ayhan

Doç. Dr. Mediha Ayhan

  • Yeşil Sol Parti Aydın adaylarından Doç. Dr. Mediha Ayhan, Yeşil Sol Parti ile bunu değiştireceklerini ve sağlıkta şiddetin karşısında duracaklarını söyledi. 

AKP iktidarında gittikçe kötüye giden sağlık sistemi, salgın sonrası tamamen çöktü. İktidarın bu politikaları sonucunda hastanelerde tedavi sırası bulunamaması, hastalara yeterli zaman ayrılmaması ve tedavi için gerekli ilaçların bulunamadığı bir sağlık sistemi oluştu. İktidarın inşa ettiği ‘Şehir Hastaneleri’ halkın derdine derman olamadı. Bu sorunların yanı sıra iktidarın kapsamlı bir yasa çıkarmamasıyla sağlıkta şiddet vakaları da arttı, her gün bir sağlık çalışanı fiziki ya da sözlü saldırıya uğruyor. Son olarak Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biçer, evine giderken hasta yakınlarının saldırısına uğradı. İktidarın “Eskiden doktor bulamıyorduk. Şimdi doktor dövüyoruz” ve “Doktorlar gidiyorlarsa gitsinler” söylemleri hem şiddeti arttırdı hem de sağlık emekçileri için yurt dışı yolunu açtı. Türk Tabipler Birliği (TTB) verilerine göre; sadece 2022'de yurt dışına gitmek için “İyi Hal Belgesi” alanların sayısı 2 bin 685 oldu. 

AKP'nin nefret dili 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Aydın milletvekili adaylarından Doç. Dr. Mediha Ayhan, 26 yıllık Dahiliye ve Onkoloji uzmanıyken 2016'da Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. MA'dan Tolga Güney ve Kenan Koç'a konuşan Doç. Ayhan, "AKP hükümetinin nefret dili, doktorlara karşı halkı kışkırtma, ‘giderlerse gitsinler, onların yerine asistan doktor çalıştırırız’ gibi olmayacak açıklamalar halkta hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı bir nefret yaratıyor" dedi.

İyileri sistem dışına itti

AKP’nin ülkeye verdiği en büyük zararın iyi, liyakatli, dürüst, çalışkan insanları sistem dışına itmek olduğunu belirten Ayhan, hırs, makam, çıkardan beslenen insanların da sistem içinde tutularak negatif seleksiyona yol açtığını dile getirdi. Negatif seleksiyon olan toplumda kaosun kaçınılmaz olduğunun altını çizen Ayhan, Bursa'daki saldırıya dikkat çekti. Ayhan, “Kalp damar cerrahinde dünyada sayılı kişilerden olan hekim arkadaşımıza iki kişi silahın kabzası ile saldırıyor ve yaralıyorlar. Bir hekimin yetişmesi uzmanlık süreci ve okul dahil yaklaşık 11 yıl. Bu çok uzun ve emek isteyen bir süreç. Aslında zarar verdikleri kişiler hekimler değil, onlardan yararlanacak olan halk oluyor. Halkın sağlık hizmeti almasını engelliyorlar" diye konuştu.

Dönüşüm dedikleri çöküştü

Bunun “Sağlıkta dönüşüm” ile birlikte yaşanan çöküşün sonucu olduğuna işaret eden Ayhan, şöyle devam etti: "Hekimler 5 dakikada bir hasta bakmaya zorlanılıyor. Koruyucu sağlık hizmetleri tamamen sıfırlanmış durumda. 'Önce hasta et, sonra tedavini yapalım' mantığı işletiliyor. Tabii bu işin içine rantta ve özel hastane sektörü, ilaç sektörü giriyor. Bunun sonucunda da artık genç doktorlar uzmanlık sınavlarına hazırlanmıyor ve yabancı dil öğreniyor. 10 yıl öncesine göre yurt dışına doktor göçleri, 40 kat artmış durumda. Ülkemizde hekim sayısı sanıldığı kadar yüksek değil. OECD ülkeleri arasında en son sıradayız. Bin kişi başına düşen hekim sayısı 2,5."

Ücretsiz sağlık sistemi

Tüm sağlık meslek örgütlerinin talebinin halka kaliteli, eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti olduğunu aktaran Ayhan, bilimsel bir çerçevede sorunların nasıl çözülebileceğinin planlanması gerektiğini vurguladı. Bu soruna tek başına bir siyasetçinin karar veremeyeceğini belirten Ayhan, şunları söyledi: "Ben bir KHK’liyim, hukuksuz bir biçimde mesleğimden ihraç edildim. Özellikle yandaş değilseniz, muhalif düşünüyorsanız, herkes ‘terörist’ damgası yiyebiliyor. Son 6-7 yıl içerisinde 40 kişiden biri ‘terörist’ damgası yemiş ve mahkemeye çıkartılmış. Sokakta rastladığınız 40 kişiden birinin bu durumda olması absürt bir durum. Yeşil Sol Parti olarak diyoruz ki; 14 Mayıs’ta bu söylemleri birlikte değiştireceğiz. Sağlıkta şiddetin karşısında duracağız. Halkın hak ettiği gerçek sağlık hizmetini alabilmesi içinde en çok çalışan ve çabalayan parti biz olacağız." AYDIN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.