
2. Uluslarası Kadın İttifakı Kongresi (International Women's Alliance- IWA), 16 ülkeden 75 kadın örgütünün katılımıyla dün Filipinler'in başkenti Manila'da yapıldı.
4 yılda bir gerçekleştirilen kongre bu yıl faşizm, militarizm, ekonominin talanı ve kadın özgürlüğü temel başlıklarını gündemine aldı. Kongre "Kadınlar faşizm, militarizm ve ekonominin talanına karşı barışı inşa ediyor" sloganıyla gerçekleştirildi.
Kadın direnişi dünyanın her yerinde
Açılış konuşmasını Filipinler Kadın Örgütü Eşbaşkanı Luz Ilgan yaptı. Ilgan, kadınların dünya çapında militarizm, faşizm ve sömürüye karşı direniş içinde olduğuna dikkat çekerek, yaşanan savaş ve katliamlarda en fazla kadın ve çocukların zarar gördüğünü söyledi.
Programın birinci bölümünde militarizme karşı mücadele yöntemleri ele alındı. Tartışmalarda Amerika, Filipin, Çin, Pakistan, Kore, Hindistan, Avusturalya gibi ülkelerin temsilcileri, ülkedeki kadınların sorunlarını dile getirdi.
Kürt kadınlar ilgi uyandırdı
Ceni Kadın Barış Bürosu adına katılan Songül Talay ve KNK Kadın Komisyon üyesi ve aynı zamanda ROJ Kadın Derneği üyesi olan Michelle Allision, kongreye damgasını vuran isimler oldu.
CENİ temsilcisi Songül Talay, Rojava'daki Kürt kadınların direnişteki ve demokratik özerkliği inşadaki öncü rolünü anlattı. Kürt kadınların mücadele tarihini Kuzey Kürdistan'da yaygınlaştırılan öz yönetimlere, Şengal'de halkın kendini yönetmesine varana dek anlatan Talay, özgürlüğün mimarının ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı.
Kadın devriminin sembolü, Sakine Cansız
Talay, 9 Ocak 2013'te vahşice katledilen PKK kurucularından ve kadın özgürlük mücadelesinin sembollerinden olan Sakine Cansız'ın yaşamından da söz ederek, Cansız'ın, hayatıyla bir yaşam manifestosu yazdığını ifade etti.
Kongrede Sakine Cansız, kadın devrimin sembolü olarak kabul edildi. Sakine Cansız için verilen temsili ödülü Songül Talay aldı.
Kongrenin ikinci bölümünde ise örgütsel durum raporu okundu. Ardından yeni yönetim seçildi.
Kongre 'Jin jiyan azadî' sloganıyla sona ererken, yapılan bir eğlence gecesiyle kongrenin başarısı kutlandı.
Kongreye ilişkin sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.
Kürt kadınlarla aktif dayanışma
Kongrede ortaklaşılan bazı başlıklar şöyle:
* 3. yıldönümünde Paris Katliamı'nın protesto edilmesi ve faillerinin açığa çıkarılmasına yönelik 16 ülkede eylemlerin gerçekleştirilmesi,
* IWA sitesinde Kürt Kadın Hareketi için bir link açılması,
* Esir Êzîdî kadınların DAİŞ çeteleri elinden kurtarılması ve Şengal'in özerkliğinin resmi olarak kabul edilmesi için her ülkede hükümetlere açık mektuplar gönderilmesi ve site üzerinde uluslararası kadın kurum, örgüt ve şahsiyetlerinin Kürt Kadın Hareketine destek ve dayanışma belirten imzaların toplanması,
* Başta Kobanê olmak üzere Rojava'da demokratik özerkliğin resmiyette tanınması için ortak açıklamanın deklere edilmesi. Kobanê'nin yeniden inşası için bilgilendirme çalışmaları ve yeni eylemliliklerin başlatılması,
* Eşzamanlı çalışma ve eylemlilikler için Sakine Cansız'ın ve Kürdistan tarihiyle ilgili ingilizce materyallerin hazırlanıp dağıtılması.