Saldırı altında hayallerini resmediyorlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin işgal saldırısı altında çocuklara resim yapmayı öğreten ressam Soraya Ehmed savaş mağduru çocukların travmalarını gidermeye ve hayallerini korumaya çalışıyor.

RUBARÎN BEKIR /ŞEHBA-NÛJINHA

Türk devletinin işgal saldırıları altındaki Kuzey-Doğu Suriye’de savaşın en fazla mağdur ettiği kesim kadın ve çocuklar. Özellikle çocukların savaştan kaynaklı yaşadığı travmayı sözlü olarak anlatamaması ve yaşadığı ruhsal çalkantı, yaşama değer vermesini ve hayata tutunması güçleştiriyor. Çocukların yaşam sevincini, hayallerini koruyabilmesi ve yaşadıklarını farklı biçimlerde yansıtması için sanat ve sanatın her dalı son derece hayati. Bunun farkında olan resim öğretmeni Soraya Ehmed, farklı yaşlarda 19 çocuğa resim yapmayı öğretiyor.

Resimle savaşın etkilerini kırmaya çalışıyor

Türk devletinin işgal saldırısı altındaki Kuzey-Doğu Suriye’de  Güzel Sanatlar Koleji’ni savaş nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kalan 26 yaşındaki resim öğretmeni Soraya Ehmed, Efrîn Kantonu’nun Şerawa ilçesine bağlı bir kültür merkezinde çocuklara resim yapmayı öğretiyor.

Çocukları yaşadıkları travmadan birazcık da olsa uzaklaştırmaya  ve hayallerini korumaya çalıştığını dile getiren Soraya Ehmed, “Çocuklar savaş ortamında yaşadıkları için kötü etkileniyorlar. Bu yüzden ilçedeki kültür merkezine gittim ve çocukları bir nebze de olsa bu olumsuzluklardan kurtarmak istedim” diyor.

.
Soraya Ehmed

Ülkeye hasret çizimler

Çocukların resimlerine dikkat çeken Ehmed, çizimlere en fazla ülke hasretinin yansıdığın ifade ediyor. Resimlere yansıyan kadın figürlerinin özellikle kadın icatlarıyla resmedilmesi, ülke, ev ve kültürü tarif etmesi çocukların hayallerini, özlemlerini ve ruhsal duygularını yansıtıyor. 

Resim öğretmenliğini profesyonel olarak yapmaya çalıştığını dile getiren Soraya Ehmed, "Öğrencilere akademik bir şekilde eğitim veriyorum. Öğrenciler, her yıl yeni bir aşama kat ediyor ve seviyeler farklı oluyor. Bazı öğrenciler ağaçların nasıl oyulacağını öğreniyor ve diğerleri gölgeleme hakkında bilgi ediniyor” dedi.

Bomba seslerine rağmen çiziyorlar

Bomba seslerine rağmen eğitime devam ettiklerini dile getiren  Ehmed, yaptıları çalışmasının sonuçlarına ilişkin de şunları belirtti: “Öğrencilerin elde ettiği başarı sonrası ilçedeki komünlerle işbirliği yaparak resim sergi açtık ve sergi çok başarılı oldu. Tabi katılımcılar da ürünleriyle başarıyı hak ediyor.” Ehmed devamla şöyle dedi: “Şêrewa ilçesi her gün bombalanıyor, ancak bu çalışmalarımıza engel olmadı. Bu çocuklarımızın istekleri önünde bir engel olamaz. Bazen bomba sesleri çok yüksek ve bize yakın geliyor ama buna rağmen eğitimimiz devam ediyor.” 

Çocukların çok çalıştığını, çaba sarf ettiğini dile getiren Ehmed, her alanda başarılı olmaları ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için çocukların, Kuzey-Doğu Suriye'deki sergilere katılması çalışıyor. 

 

.
Sînem Elî

Sinem: Yetenekli bir ressam olmak istiyorum

Kısıtlı imkanlarla resim çizen çocuklardan 15 yaşındaki Sînem Elî, gelecekte iyi bir ressam olmak istediğini söylüyor. “Ben Efrîn’deyken köyümüz çizim merkezlerine uzaktı ve hayallerimi gerçekleştiremiyordum” diyen Sinem, “Ancak Şehba'ya göç ettikten sonra benim önüm açıldı. Özellikle köyümde geçirdiğimiz güzel günlere dair duygularımı çizerek ifade edebiliyorum. Köyü özlediğimde resim çiziyorum. Tarihini ve mirasını resimlerle ifade eden yetenekli bir ressam olmayı istiyorum” diyor. 

 

.
Suziar Hemmo

Suziar: Keşke savaş bitseydi

Daha önce çizmeye pek hevesli olmayan 14 yaşındaki Suziar Hemmo da ise şunları belirtiyor: "Çizime ilgi duymuyordum fakat Soraya öğretmenin derslerine katıldıktan sonra cesaret kazandım ve çizimi sevmeye başladım. Keşke savaş bitseydi ve biz de Efrîn'e dönebilseydik.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.