‘Saldırılara boyun eğmeyeceğiz’

Kadın Haberleri —

İsviçre/ Aarau

İsviçre/ Aarau

  • Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi ve Jineolojî dergisi editörü Nagihan Akarsel için birçok merkezde protesto gösterileri düzenlendi.  Eylemlerde konuşan kadınlar, saldırılara boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel için protesto eylemleri sürüyor. Avrupa ve İskandinavya ülkelerinde yapılan eylemlere “Jin jiyan azadî’ sloganları yankılandı.

Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm’da Amara Kürt Kadın Meclisi’nin çağrısı üzerinde kentin en işlek caddesi Drotninggatan’da bir araya gelen Kürdistanlılara, ünlü çevre aktivisti Greta Thunberg ile arkadaşları da destek verdi. Aktivistler, “Türkiye’ye silah satışını durdurun” dövizi taşıdı. Eylem, hep birlikte atılan “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.

Kopenhag

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Kürt Kadın Meclisi öncülüğünde Kurdistanlılar Akarsel için Rådhus meydanında miting yaptı. Nagihan Akarsel’in katletmesinin protesto edildiği mitingde yapılan açıklamada, faşist sömürgeci güçlerin özellikle Kadın Özgürlük Hareketi’nin öncü kadrolarına karşı suikastlar gerçekleştirdiğine işaret edildi. Açıklamanın devamında ise yiğit Kürt Kadın Özgürlük Hareketi savaşçılarının izinde yürüyecekleri, yarıda bıraktıkları özgürlük bayrağının sürekli dalgalanacağı vurgulandı. Eylem, “Jin,Jîyan,Azadî" “Kahrolsun faşist Erdoğan ve işbirlikçileri” sloganları ardından sona erdi.

Toronto

Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Kürtler, Sara Özgür Kadın Komünü ve Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi öncülüğünde, katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel için protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemde Nagihan Akarsel ile Jîna Amînî’nin fotoğraflarının bulunduğu dövizler, TJK-E bayrakları taşındı, bildiriler dağıtıldı.

Yapılan açıklamada ise, Kurdistan’ın dört bir yanında kadınların erkek egemen sistem tarafından insanlık dışı saldırılara uğrayarak katledildiğine dikkat çekilerek şunlar belirtildi: “Jîna Amînî'yi, Nagihan'ı katleden zihniyet, aynı kirli zihniyettir. Nagihan’a sıkılan kurşunlar, tüm Kurdistan ve dünya kadınlarına sıkılmıştır. Bunun hesabını biz kadınlar soracağız. Diktatörler Kürt kadınından korkmaktadır. Türk devletinin ve egemenlerin Kurdistan’da, özelde Kürt kadınlara karşı geliştirdiği bu katliamcı politikalar karşısında her zaman ‘Jin Jiyan Azadî ‘ şiarı ile direneceğimize, Nagihan’ın mücadelesini büyüteceğimize söz veriyoruz.” Bir saat süren protesto "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile son buldu.

Toulouse

Fransa’nın Toulouse kentinde de bir araya gelen Kürdistanlılar Nagihan Akarsel’in Türk devleti tarafından katledilmesi yapılan bir mitingle protesto edildi.

Almanya

Almanya’nın Gissen, Saarbrücken, Disburg, Düsseldorf, Münih kentlerinde Nagihan Akarsel’in Türk devleti tarafından katledilmesi protesto edildi. Eylemlerde olaya ilişkin bildiriler okundu, TJK-E, KJAR bayrakları ile Nagihan Akarsel ile Jîna Amînî’nin fotoğrafları taşındı. Sık sık  "Jin Jiyan Azadî" "Bimre xiyanet" ve “Katil Türkiye" sloganları atıldı.

Almanya’nın Darmstadt kentinde yapılan eylemde ise Nagihan Akarsel’in katledilmesi kadın direniş ezgileriyle protesto edildi. Eylemde katillerin ve kirli zihniyetlerinin ancak güçlü ve örgütlü bir mücadeleyle yenilgiye uğratılabileceği mesajı verildi.

İsviçre

İsviçre’nin Aarau ve Luzern kentlerinde kadın meclisleri öncülüğünde yapılan eylemlerde Türk devletini saldırısı kınandı.

Aarau’da yapılan eylemde konuşan Mehmet Tunç Halk Meclisi Eşbaşkanı Seda Can, “Biz Kürt kadınları bu alçakça saldırıya asla boyun eğmeyeceğiz. Saralardan aldığımız direniş geleneğini sürdüreceğiz. Bu saldırıyla bizi korkutmayı düşünenler yanıldıklarını görecekler. ‘Jin jiyan azadî’ felsefesiyle mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

İsviçre’nin Luzern kentinde yapılan eylemde ise basın açıklaması yapldı. İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına okunan basın açıklamasında Kürt kadın mücadelesine yönelik saldırıların uzun süredir devam ettiğine vurgu yapıldı. 

Limasol

Kıbrıs Kürt Kadın İnisiyatifi de Nagihan Akarsel'in Türk devleti tarafından katledilmesini Limasol belediyesinin önünde düzenlediği basın açıklaması ile protesto etti.

Eylemde Nagihan Akarsel'in resimlerinin bulunduğu dövizler ile TJK-E, PAJK ve YPJ flamaları taşındı, sık sık "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinan", "Faşist TC", "Diktatör Erdoğan" sloganları atıldı.

Basın açıklamasında konuşan Kıbrıs Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan "Bizim açımızdan bu saldırıyı yapanların failleri çok açıktır. Faşist ve işgalci TC devleti ile onun yanında saf tutanların zihniyeti bu katliamın aktörleridir. Bu suikast girişiminin kadın özgürlük direnişinin önünü almak ve bastırmak için yapıldığı da nettir” dedi. Doğan konuşmasının sonunda  herkesi hakikatin sesi olmaya davet etti. 

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.