Artı Gerçek’ten Candan Yıldız’ın sorularını yanıtlayan PYD Eşbaşkanı Muslim, Türkiye’nin Reqa operasyonu için ABD’ye 80 bin asker teklif etmesine rağmen bu teklifin kabul görmediğini belirtti.
Muslim, Reqa operasyonunun sonuçlanması durumunda dengelerin değişeceğini söyledi.
“Reqa’dan sonra Rojava bölgesinin güvenliği artacaktır. Önemli bir şehirdir. Suriye’nin ortasındadır. Yeni dengeler oluşacak. Federalizm yerleşik hale gelecek. Türkiye Raqa’ya (Rakka) girmek için çok çabaladı. ABD’ye ‘Sizden 10 bin asker bizden de 80 bin asker’ dedi ama olmadı” ifadesini kullandı. Reqa’da operasyonun bitmesiyle DAİŞ’in bitmiş olmayacağını vurgulayan Muslim,”Bazı yanlış algılar var. Reqa bittiğinde DAİŞ bitmeyecek. DAİŞ başka yerlere çekilecektir. DAİŞ bu zihniyet değişirse biter. Bu da seneler alır. Yani DAİŞ ile mücadele uzun sürecek” İfadelerini kullandı.
Türkiye’nin Efrîn’e, olası bir işgal girişiminde Reqa operasyonunu etkileyip etkilemeyeceğini ilişkin soruya da Muslim şu cevabı verdi: “Muhakkak ki etkiler. Çünkü Afrin’deki gençlerimiz Reqa’da savaşıyor” dedi.
Efrîn işgaline karşı, Kürtlerin kendi öz güçleri ile hareketi esas alacağını vurgulayan PYD Eşbaşkanı ancak ABD ve Rusya gibi güçlerin bu işgal karşısında ahlaki bir yükümlülüğü olduğunu dile getirdi.
HABER MERKEZİ