Sanatçılar Hewlêr’de

  • Hewlêr’de Pêşmerge Bakanlığı’yla görüşen sanatçılar, Kürtler arası bir çatışmaya karşı olduklarını belirterek, ”Çatışma olursa işgalci devletlere, Türk devletine hizmet olur” dedi. 

Federe Kürdistan’ın Hewlêr kentinde bulunan Kürt sanatçılar Şivan Perwer, Diyar Dersim, Hesen Şerif, Beser Şahin ve Firmesk Hafız, Pêşmerge Bakanı Şoriş İsmail ile görüştü. Bölgedeki Kürt güçleri arasında tırmanan gerilime ilişkin yapılan görüşme basına kapalı gerçekleşti. 

Perwer: Düşmanlarımız çatışma istiyor

 Görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şivan Perwer, ziyaretin amacına ilişkin, “Kürt sanatçılar olarak taleplerimizi dile getirmek için buraya geldik ve çok sıcak karşılandık. Ülkemizde yaşanan bazı durumlar tüm Kürt halkını incitiyor. Düşmanlarımız bir kez daha kendi çıkarları için Kürtlerin kendi aralarında çatışmasını istiyor” dedi. 

Perwer, Federe Kürdistan’daki Kürt kazanımlarını işaret ederek, şöyle devam etti: “Bu Kürt halkı için büyük bir umuttur. Kürt halkı da burayı gözü gibi korumalı, burada Kürtler arası bir savaş olmamalı. Bu bölge Kürt halkının umudu, beklentisi ve geleceğidir. Bu nedenle Kürt sanatçılar olarak Pêşmerge Bakanlığımızı ziyaret ettik. Çok mutlu olduk. Kürt halkının mutluluğu, Kürdistan’da iç barış için ne hizmet varsa hazırız. Kürdistan altın bir ülkedir, değerlidir. Kürdistan tarihin ve uygarlığın beşiğidir. Kürt halkı bu toprakların kıymetini bilmeli.”

Perwer, sanatçıların ziyaret programına ilişkin sorulan soruyu, “Neresi gerekiyorsa orayı ziyaret edecek ve huzurlarına çıkacağız. Dediğim gibi, Kürt halkı çok renkli ve zengin bir halktır, Kürt sanatçılar da öyle. Kürt sanatçıların bir birliği vardır ve bu birliğin çalışmaları devam ediyor” şeklinde yanıtladı. 

 Diyar: Daha pozitif rol üstlensin

 Sanatçı Diyar Dersim ise ”Kürdistan Sanatçılar Birliği’nin selam ve ricalarını Pêşmerge Bakanlığı’na ilettik. Kürdistan peşmergeleri bugüne kadar büyük bir sabırla Kürtler arasındaki huzuru bugüne kadar savundu. Bundan sonra da Kürdistan peşmergelerinin daha pozitif bir rol üstlenmesini istiyoruz. Kürdistan peşmergesi ile özgürlük gerillaları arasında bir çatışma olmasın” şeklinde konuştu.

”Kerkük ve Kobanê’de olduğu gibi gerilla ve pêşmerge nasıl düşmana karşı omuz omuza mücadele ettiyse bugün de öyle bir ruh ortaya çıkmalı” diyen Dersim, şöyle devam etti: “Kürt anaları bir kez daha iç çatışmada yitirdikleri evlatları için gözyaşı dökmesin. Annelerimiz de dünyadaki diğer anneler gibi bunun için ağlamasın. Biz sanatçı hassasiyeti, bu halkın sesi olarak ülkemizin peşmergelerinden ricada bulunduk. Sayın Pêşmerge Bakanı da bu sözü verdi. Onlar da iç çatışma istemediklerini söyledi. Bundan sonra bir çatışma olursa bu işgalci devletlere, Türk devletine hizmet olur. Herkes Kürt halkının düşmanını biliyor.”

Sanatçı Dersim, bazı basın-yayın kuruluşlarını ziyaret edeceklerini aktararak, “Bugün her bir şahıs, sanatçı, herkes kullandığı dile dikkat etmeli. Barış dili kullanmalı, barış görevi üstlenmeli. Çünkü ülkemizin, halkımızın ihtiyacı bugün budur” dedi. 

Dersim, ziyaretlerin ardında yarın bir açıklama yapacaklarını kaydetti.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.