Sarayda saltanat okulda açlık var!

Çocuklar / Foto:AFP

Çocuklar / Foto:AFP

  • Türkiye’de iktidarın savaş politikaları sonucu yaşanan derin ekonomik kriz, en çok çocukları etkiliyor. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi, "Ücretsiz Okul Yemeği Programı" dosyası kapsamında, "Eylem Planında 'Sağlıklı Beslenme' Okulda 'Açlık' Var" başlıklı bir çalışma yayımladı.

2022-2023 öğretim yılında okullarda, mahalle çalışmalarında yapılan gözlemler ve araştırmalar çerçevesinde; okul öncesi öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar çocukların önemli bir kısmının yetersiz ve sağlıksız beslenmesinin giderek yaygınlaştığı kaydedildi. Sağlıklı ve dengeli “Ücretsiz Okul Yemeği Programı (OYP)”nın acil olarak uygulamaya geçirilmesi gerektiğine dikkat çekilen araştırmada, çocuklarda obezite, bodurluk ve özellikle kansızlık oranlarının artış gösterdiğine de dikkat çekildi. 

Milyonlarca çocuk yararlanmıyor

Araştırmada; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından başlatılan "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı"nın 1320 pilot okulda başlatıldığı, ancak ilköğretim ve lise düzeyindeki milyonlarca çocuğun bu programdan yararlanamadığı vurgulandı.

Program kapsamında öğrencilere sadece nasıl besleneceklerine dair bilgiler verildiği belirtildi.

14,8 milyon kişi aç!

Araştırmada; Dünya Gıda Örgütü'nün 2022 verilerine göre, Türkiye'nin 82,3 milyonluk nüfusunun %18'ine denk gelen 14,8 milyon kişinin yetersiz beslendiğine ilişkin verisi de paylaşıldı.

Öte yandan yetersiz beslenmenin özellikle çocuklarda bazı sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu, Türkiye'de yetersiz beslenme yaygınlık oranını %2.5, 5 yaş altı çocuklardaki bodurluk oranını %5.5 olarak gösteriyor.

Çocuklar peynir ve yoğurt bile tüketemiyor!

TÜİK tarafından hazırlanan Türkiye Çocuk Araştırması 2022 Raporu'na göre ise; peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini her gün tüketemediğini belirten çocukların oranı %42.2; ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği ifade edilen çocukların oranı %62,4; meyveyi her gün tüketmediği kaydedilen çocukların oranı %49,5; sebzeyi her gün tüketmediği belirten çocukların oranı %67.

MEB'in 2022 verilerine göre; Türkiye’de 19 milyon 100 bin öğrenci eğitim görüyor. Ancak devlet bu öğrencilerin sadece %9.4’üne ücretsiz yemek hizmeti veriyor. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.