Şarkılarla direnişe desteğe idam cezası

Kadın Haberleri —

Dehgulan

Dehgulan

  • 'Değişim ve özgürlük' talebiyle ayaklanan halktan korkan rejim, zulmü artırdı. Şarkılarıyla direnişe destek veren Kirmanşanlı Kürt sanatçı Saman Yasin’e devlet televizyonunda canlı olarak yayınlanan mahkemede 10 dakikada idam cezası verildi. Sine’deki valilik ve resmi dairelerde tutulan kayıtları ise başka yere nakledildi.

İran’nın başkenti Tahran’da Kürt kadını Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından gözaltına alınıp katledilmesi ardından başlayan halk ayaklanması 49 gündür sürüyor.

Raşt’ta rejim güçleri geri püskürtüldü

Dün İran’ın Raşt kentinde sokağa çıkan halk, rejimi protesto etti. Akşam saatlerinde gerçekleşenen protestolara rejim güçleri halka saldırdı. Saldırıya karşılık veren halk polisi geri püskürttü.

Dijital medyaya yayınlanan bir videoda ise Tebriz’de kadınların rejimin baskılarını protesto ettiği görüldü. 

Qazvin’de direniş sırasında katledilen Cevahd Haydari’nin ölümünün 40. günü dolayısıyla binlerce kişi toplandı. Haydari’yi anan binler kadınlı erkekli rejim karşıtı slogan attı. Rejim güçlerine, “Sen ahlaksızsın, Sen şerefsizsin” diye seslenen erkeklerin ardından kadınlar, “Ben asil kadınım” diyerek eşitlik ve özgürlük mesajı verdi.

Tahran’a bağlı Abad’da halkın sokağa çıkmasını engelemeye çalışan Besic güçlerine polis gösterici diye biber gazı bombası attı. Besic güçleri ise polise ateş açtı.

Tahran merkez dahil olmak üzere birçok ilçede halk rejim güçleriyle çatıştı. Askeri araçları ateşe verdi. Direniş sürüyor.

Halk her şehirde rejim güçleri ile çatışıyor

Rojhilatê Kurdistan’ın Sine, Bane, Kamiyaran, Merîwan, Seqiz, Kirmanşan, Urmiye, Bokan, Mahabad kentlerinden halk başlattığı grevi sürdürdü. Rejime karşı gerçekleşen protestolarda ise sloganlar atıldı. “Değişim ve özgürlük” talebiyle Kurdistan’ın tüm kentlerinde protestolar sırasında rejim güçlerinin(Besic milis güçleri, polis, Devrim Muhafızları, özel güçler) saldırısına halk da karşılık verdi. Dünden bu yana Kamiyaran, Sine, Merîwan, Seqiz, Bane, Urmiye, Bokan ve Mahabad’da halk rejim güçleriyle çatışmaya devam ediyor.

Kirmanşan vilayetine bağlı Şabad’da protestolarda yaşamını yitirenlerin 40. ölüm günü dolayısıyla sokağa çıkan halk, “Burası Kurdistan ülkesi, faşistlerin mezarlığı” sloganını atması dikkat çekti.

Nima Soltani’den 40 gündür haber yok

Direnişin başladığı günden bu yana rejim güçleri Kurdistan’da çok sayıda insanı gözaltına aldı, tutukladı. Bunun yanı sıra da onlarca insanı kaçırdı. Hengaw İnsan hakları Örgütü’nün geçtiği bilgiye göre, Baneli bir öğrenci olan Nima Soltani’nin kaçırılması üzerinden tam 40 gün geçti ve Soltani’den hiçbir haber alınamadı. Ekim ayının başında İran rejiminin ajanları tarafından kaçırılan 17 yaşındaki Seqiz’lı Elyas Suleymani’den herhangi bir haber yok.

Sine’deki Bahonar Okulu’ndan kaçırıldığı duyurulan 14 yaşındaki dört öğrencinin kimlik bilgilerine ulaşıldı. Rejim güçleri tarafından kaçırılan 14 yaşındaki dört öğrencinin kimlik bilgilerini Hengaw yayınladı. Çocukların isimleri şöyle: Artin Karimi, Artin Amini, Mardin Pardak ve Ahura Khaledian. Sine’nin Mübarakabad Caddesi’nde vahşice tutuklanan öğrencilerin akıbeti hakkında bir bilgi yok.

Molla rejimi kaçıyor mu?

Rojhilatê Kurdistan ve Sistan-Belucistan’dan başta olmak üzere İran geneline yayılan halk ayaklanmasında molla rejiminin ciddi bir şekilde korktuğu ve kendini korumaya aldığını düşündüren gelişmeler yaşanıyor. Hengaw’ın twitter üzerinden geçtiği bilgiye göre, molla rejimi, Rojhilatê Kurdistan’ın Sine kentinde valilik de dahil olmak üzere çeşitli devlet dairelerinin arşivlerini ve idari kayıtlarını son birkaç gündür naklediyor. Nakilin neden ve nereye yapıldığı hakkında bir bilgiye ulaşılamadı.

Saman Yasin

Şarkı söylediği için idama mahkum edildi

Kirmanşanlı şarkıcı ve söz yazarı Saman Yasin (Seydi), tutuklandıktan üç hafta sonra molla yargısı tarafından Moharebeh (Tanrı'ya karşı savaş) suçlamasıyla 10 dakikada idama mahkum edildi.

Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterilerini seslendirdiği şarkılarla destekleyen Kürt sanatçı 2 Ekim’de Kirmanşan’da gözaltına alınmıştı. Gözaltında ağır işkence gördüğü bildirilen sanatçı dün molla rejiminin mahkemesine çıkarıldı. Sanatçı kendisine mahkemede yöneltilen 11 suçlamayı da reddetti. Canlı olarak İran devlet televizyonunda yayınlanan mahkeme, 10 dakika sürdü. 10 dakikada Kürt sanatçı Saman Yasin direnişe şarkılarıyla destek vermekten “Mohabrebeh” (Allah’a karşı gelmek) suçlamasıyla idama mahkum edildi.

Saman Yasin için kampanya 

Kararın ardından İran ve Rojhilat’ın birçok kentinde gençler, sokaklara çıkarak kararı protesto etti. Yine dünyanın birçok ülkesinde yaşayan sanatçılar da Yasin’e verilen idam cezasını kınayarak, kararın geri çekilmesi için kampanya başlattı.

Bir kadından öz savunma uyarısı

50 gündür İran genelinde süren direnişte rejim güçlerinin, kadınları, çocukları, gençleri rahatlıkla katletmesine karşı, dijital medyada bir video yayınlandı. Gilan’a bağlı Astara kentinden yayınlanan videoda elinde silah ve önünde de mühimmatı olan bir kadın, molla rejimine meydan okudu. Kadın bundan sonra katledilecek her insanın intikamının alınacağı uyarısında bulundu. 

Sistan Belucistan’da eş zamanlı protesto

Bugün Sistan-Belucistan’a bağlı birçok kentte eş zamanlı olarak protesto gösterileri düzenlenmeye başladı. Khash’ta, Zahidan’da sokağa dökülen halka rejim güçleri saldırdı. Edinilen bilgilere göre şehirde silah sesleri yükseliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.