Tok: Mexmûr kuşatma altında

Kadın Haberleri —

Mexmûr kampı

Mexmûr kampı

  • KDP’nin 2019 yılından bu yana Mexmûr kampına ambargo uyguladığını söyleyen Jiyan Tok, “hayatımız çok zor, iş yok, hiçbir şey yok. Şu an kuşatmadan başka bir şey yok. Her gün savaş uçakları üzerimize korku salmaya çalışıyor” dedi.

Türk devleti ortaklaşa Kürt halkına ve kazanımlarına saldıran KDP, 2019 yılından bu yana Mexmûr Şehid Rüstem Mülteci kampına ambargo uyguluyor.

Türk devleti ile işbirliği içinde her türlü yöntemle kampa saldırı düzenleyen, ambargo uygulayan KDP, kampa giriş ve çıkışları da mümkün mertebe engellemeye çalışılıyor. Türk devletinin KDP eliyle devreye koyduğu ambargo yüzünden kamp halkı eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Üç yıldır devam eden ambargodan dolayı çocuklar eğitim hakkından mahrum kalırken, en temel ihtiyaçlar dahi karşılanamıyor ve kampta ciddi bir geçim sıkıntısı yaşanıyor. 

Kuşatmadan başka bir şey yok

Jiyan Tok

KDP’nin ambargosuna karşı kadınlar büyük bir gayret göstererek geçimini sağlamaya çalışıyor. Hayvancılıkla uğraşan kadınlardan Jiyan Tok, yaklaşık üç yıldır eşinin annesi Qumri Tok ile birlikte hayvan besliyor ve aynı zamanda bahçe işleriyle uğraşıyor. KDP’nin uyguladığı ambargoya değinen Jiyan Tok, “2019'dan bu yana bize ambargo uygulanıyor, hayatımız çok zor, iş yok, hiçbir şey yok. Şu an kuşatmadan başka bir şey yok. Her gün savaş uçakları üzerimize korku salarak bizi ve çocuklarımızı vurmaya çalışıyor. Çocuklar uçak sesinden kötü etkileniyor. Okula gitmek yerine uçağın ne zaman uçacağını görmek için gökyüzüne bakıyorlar. Yollar kapalı, burada eğitimlerini tamamlayan çocuklarımızın başka yerde okumalarına izin verilmiyor" dedi.

Mısır ve buğdayın fiyatı yüksek

Çocukları için hayvancılık ve çiftçilikle uğraştığını dile getiren Tok şöyle dedi: “Üç yıldır hayvanlara bakıyorum, hayvan bakımı çok zor ama çocuklarıma bakmak için bunu yapmak zorundayım. Hayvanları sağıyor, sütünden peynir ve yoğurt yapıyor, bu şekilde de gelir elde etmeye çalışıyoruz. Mısır ve buğdayın fiyatı yüksek. Bahçemiz var, hayvanlarımız için bahçeden ot toplarız. Yollar kapalı olmadığı dönemler ailem işe giderdi ama şu an bu çok zor. Yollar açık olsa bizde hayvancılıkta ilerlerdik. Eskiden peynirimizi satardık, sütümüzü satardık ama şimdi paramız bile yok ve çok zorluk çekiyoruz. Hayvanım çok az, çocuklarıma yetecek kadar süt, peynir ve yoğurt yapıyorum.”

Keçilerimi çok seviyorum

Hayvanlarını çocukları gibi sevdiğini söyleyen Tok, "Keçi aldım ve üç yıldır besliyorum. Keçilerimi çok seviyorum, onlarsız yapamam. Sabah saat altıda kalkıyorum, onları besliyorum, yavrularına bırakıyorum. Yavrular yeni doğduğu için onlarla büyüyene kadar ilgilenmiyoruz. Hayvanlarımı çocuklarım gibi seviyorum, onların çocuklarımdan hiçbir fark yok” diye konuştu.

Qumri Tok

Hayvanların bakımı için erkenden kalkıyor

Hayvanların bakımını yapan Qumri Tok ise, "Sabah 06.00’da kalkıyorum, hayvanlara mısır, ot vb. şeyleri veriyorum. Sonra keçileri bahçeye salıveriyorum ve yavruları keçilerden ayırıyorum. Keçiler öğlene kadar bahçede kalıyor. Öğlenden sonra ekmek, mısır ya da saman olsun geceye kadar hayvanlara veririm. Sonra iki saate yakın yavrularını onlara veririm, ondan sonra hayvanları ayırırım" şeklinde konuştu.

BERJÎN KARA /NÛJINHA -MEXMÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.