Savaşa ve şiddete karşı mor öfke

Kadın Haberleri —

İstanbul 25 Kasım eylemi/ Foto: Erdoğan Alayumat

İstanbul 25 Kasım eylemi/ Foto: Erdoğan Alayumat

  • Kadınlar, 25 Kasım’da erkek devlet şiddetine, savaşa, işgale, baskıya ve ayrımcılığa karşı alanlara çıktı. Kimisi polis şiddeti ve gözaltıyla karşılaşırken, kimisi ise özgürce haykırdı. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı etrafında birleşen kadınların erkek-devlet iktidarlarına ortak mesajı vardı; “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz.”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Kurdistan, Türkiye, Avrupa ve dünyanın birçok farklı noktasında binlerce kadın sokaklara akarak, erkek-devlet şiddetine karşı tek ses oldu. 

Kadınların taşıdığı döviz ve pankartlarda ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganının yanı sıra Filistinli kadınlarla dayanışma ve Rojava Kadın Devrimi’ni selamlayan mesajlar da öne çıktı. 

 

Amed 25 Kasım eylemi

 

Bakurê Kurdistan

Amed, Silopî, Şirnex, Mêrdîn, Dêrsim ve Serhad’da kadınlar AKP-MHP iktidarının tüm engellemelerine rağmen geri adım atmadı.

Amed’de "Bi jin jiyan azadiyê ber bi 25'ê Mijdarê ve" ve "Bi jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê" yazılı pankartlarla Diclekent’te bulunan Dünya Kavşağı’nda bir araya kadınların mesajı netti:

“Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa", “Kadınlar savaş istemiyor” ve "Kadınlar devletten hesap soracak". Eylemde ayrıca Ocak 2020’den beri ‘kayıp’ olan Gülistan Doku’nun da akıbeti soruldu. 

Türk polisi, DAKAP öncülüğünde yürüyen kadınlara saldırdı ve Aklime Hanas ile iki kadını işkenceyle gözaltına aldı.

Şirnex’te Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde yapılan yürüyüşe Barış Anneler, siyasi partiler ve STK’lar katıldı. Polis burada da eyleme saldırarak Jinnews muhabiri Rozerin Gültekin ile Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Zeynep Durgut ve Ömer Akın'ın da olduğu 20 kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Bakur’da düzenlenen eylemlerde kadınlar, iktidarın özel savaş politikalarından tutalım soykırım saldırılarına, şiddete, baskıya ve emek sömürüsüne karşı mücadele edeceğini bir kez daha haykırdı. Öte yandan, mücadelenin Kürt kadınların öncülüğünde sürdüğü mesajını verdi.

 

Şengal

 

Başûrê Kurdistan

Süleymaniye’de RJAK öncülük ettiği eyleme yüzlerce kadın katıldı. Salim Caddesi’nden Baxê Giştî’ye sel olup akan kadınlar, “Özgürlüğün sesi olabilmemiz için Jina Emînî, Nagihan Akarsel, Rehan, Leyla Qasim ve Mirabel Kardeşler gibi zulmü kabul etmememiz gerekiyor. Topraklarımızda ve toplum içerisinde özgür iradenin sahibi olmalı ve özgürlük için mücadele etmeliyiz” dedi. 

Şengal’de de Êzîdî ve Arap kadınlar Êzîdî Özgür Kadın Hareketi’nin (TAJÊ) çağrısıyla “Yaşamı Jin, Jiyan Azadî ile Dokuyor, Êzîdxan’ı İnşa Ediyoruz’ şiarıyla alanlara çıktı. Tüm kadınlar özgürleşene kadar, her kadını örgütlemeye devam edeceklerini kaydettiler. 

 

 

 

Kuzey-Doğu Suriye

Qamişlo, Reqa, Kobanê, Minbic, Hesekê, Halep, Şehba ve Dêrazor’da Kürt, Ermeni, Arap ve Süryani kadınlar şiddete ve işgale karşı yürüdü. Kadınların işgal saldırıları, şiddet ve yeni yaşamın inşasını sürdürme kararlılığı eylemlerde öne çıkan ortak nokta oldu. Türk devletinin Rojava Devrimi’nin öncüsü kadınları sürekli hedef aldığına işaret edilerek, “Saldırılara karşı teslim olmamayı öğrendik” vurgusu yapıldı.

 

İstanbul / Foto: Erdoğan Alayumat

 

Türkiye

İstanbul, İzmir, Eskişehir, Giresun, Balıkesir gibi ilçelerden kadınlar, “Savaşa, yoksulluğa, gericiliğe, erkek devlet şiddetine karşı” mücadele kararlılığıyla sokaklara çıktı. 

İstanbul’da Mecidiyeköy’de ‘İsyanımız bitmeyecek” diyen kadınlar, geceleri de sokakları da terk etmeyeceklerini söyledi. 

Kurdistan ve Türkiye’deki 25 Kasım eylemlerinde öne çıkan noktalar vardı. Özellikle "Rojava’daki mücadele kadınların mücadelesidir” yazılı pankartları taşıyan kadınlar burada tüm dünyaya umut olan Kadın Devrimi’ni sahiplendiğini bir kez daha gösterdi. Aynı zamanda susmadıkları, korkmadıkları ve itaat etmediklerini belirterek, kadınların ancak birlikte güçlü olacağı, birbirini koruyacağı netleşti. 

 

Berlin / Foto: Hakan Türkmen
Hamburg/ Foto: Deniz Babir

 

Frankfurt / Foto: Osman Çakır

 

Avrupa 

Disburg, Frankfurt, Düsseldorf, Paris, Rotterdam, Marsilya, Londra, Dresden, Strasbourg, Mulhouse, Köln, Berlin, Stuttgart, Graz, Ulm, Münih, Zürih, Lozan, Basel, Cenevre’de on binlerce kadın, dünyayı değiştirecek sihirli formülü bulduklarını belirtti. 

“Ne kadınsız bir yaşamı ne de özgürlüksüz bir yaşamı kabul edeceğiz. Kadın devrimi için Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla yürüyoruz.”

 

Marsilya / Foto: Feyyaz Brusk

 

Londra

 

 

Paris

 

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.