Savcının keyfine göre suç!

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan

  • Tutsak DFG Eşbaşkanı Serdar Altan'ın iddianamesinde, katledilen Musa Anter anması "örgütsel açıklama", tutsak ve katledilen meslektaşları için yaptığı açıklamalar ise suça "delil" sayıldı.  

AZAD ALTAY / MA / AMED

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan'ın her hafta sunduğu ve güncel gelişmelerin tartışıldığı "Nêrîn" programı en büyük suçlama oldu. 
Amed'de 8 Haziran 2022'de gözaltına alındıktan 8 gün sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan gazeteciler Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Güler, Mehmet Ali Ertaş, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Serdar Altan, Suat Doğuhan, Zeynel Abidin Bulut ve Mehmet Şahin ile serbest bırakılan Kadir Bayram, Esmer Tunç ve Mehmet Yalçin hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 728 sayfadan oluşan iddianameyi kabul ederek, ilk duruşma için 11 Temmuz'a gün verdi. Tutuklu JINNEWS Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş ile tutuksuz gazeteci Gülşen Koçuk hakkındaki dosyaları tefrik edilirken, tutuksuz Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen'in isimleri ise iddianamede yer almadı.  
İddianamede Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan'a dair bölümde dikkat çekici iddialara yer verildi. Altan'a dair suçlamaların yer aldığı bölümde, polislerin 32 gün boyunca "arama" yaptığı Ari Yapım Prodüksiyon şirketinden Stêrk TV ve Medya Haber TV'nin uzak masa üstü serverlarına giriş yaparak indirdiği yayın dökümlerine yer verildi. Söz konusu dökümlerin Altan'a ve diğer meslektaşlarına aitmiş gibi gösterildiği iddianamede, Altan'ın her hafta sunduğu ve güncel gelişmelerin tartışıldığı "Nêrîn" programı en büyük suçlama oldu. Altan'ın programlarda, Newroz, Federe Kürdistan Bölgesi'ne dönük saldırılar, İmralı tecridi, siyasetteki gelişmeler, ırkçı saldırılar ve toplumsal olaylara dair konuklarına sormuş olduğu sorular ile değerlendirmelerin dökümü yapıldı. Yine Stêrk ve Medya Haber televizyonlarında 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ile gazetecilere dönük saldırılara dair demeçleri suçlama konusu yapıldı.
 
'Kürdistan diye bahsetti'
 
İddianamede, Altan'ın söz konusu TV'lerden talimat aldığı ve TV'lerin de "örgüt propagandası" yaptığı iddia edildi. Özellikle 2021'de yapılan programlara yer verilen iddianamede, Altan'ın Newroz'a dair "Diyarbakır halkı dünya halkı Kürdistan halkı Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarına sabah erkenden başladı” sözleri, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Misakı milli sınırları içerisinde kalan bölgeden Kürdistan olarak bahsetti" şeklinde değerlendirildi. Altan'ın "Gerçekten Kürdistan'ın dört bir yanından... Devletlerden misafirlerimiz vardı bugünkü Newroz'da” sözleri ile "PKK'nin konfedaral stratejisi" doğrultusunda hareket ettiğine işaret ettiği ileri sürüldü.
 
Musa Anter anması 
 
Altan'ın dernek başkanı olarak katıldığı basın açıklamaları ve verdiği röportajlar suç sayıldı. Altan'ın 20 Eylül 2020'de Musa Anter'in 28. şehadet yıl dönümünde yapılan anma etkinliğindeki konuşması iddianamede "örgütsel basın açıklaması" sayıldı. 
Altan'ın 20 Haziran 2021'de Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) yer alan "320’yi aşkın gazeteci işgale karşı Kürt birliğine çağırdı" başlıklı haberde imzacılar arasında bulunması; 24 Şubat 2022'de katledilen gazeteci Cengiz Altun'un şehadet yıl dönümünde yaptığı açıklama; 22 Nisan 2022'de Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla yapılan kutlamadaki konuşması; 14 Nisan 2022 tarihli “Kürt gazeteciler: KDP, bu tutumundan derhal vazgeçmeli” başlığıyla yayınlanan haberdeki röportajı da suçlamalar arasında yer aldı. 
 
Meslektaşlarını sahiplenmesi
 
Altan'ın, Wan'da Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atıldıklarını haberleştirmeleri sonrası tutuklanan ve daha sonra beraat eden dört gazetecinin duruşması öncesi verdiği demeçlerin de suçlama konusu yapılması dikkat çekti. İddianamenin devamında Altan'ın 21 Mart 2022 Newrozu'nda kendisini arayan bir radyoya verdiği demeç yer aldı. Altan'ın Newroz izlenimlerine dair aktarımlarda Öcalan'ı "övücü" söylemlerde bulunduğu iddia edildi. 
Altan'ın ev aramasında el konulan dokümanlara dair kimi bilgiler de iddianamede yer aldı. Program içeriklerine dair dijital notlar bu bölümde suçlama konusu yapıldı. 
İddianamenin Altan'a dair değerlendirme bölümünde ise "örgüt ideolojisini benimsediği, aynı ideoloji doğrultusunda Türkiye, Irak, Suriye ve İran devletlerine ait toprakların belirli birer bölümü üzerinde Kürdistan'ın kurulması fikrini benimsediği, örgütünün eylemlerinin meşrulaştırılmaya çalıştığı" iddialarına yer verildi. 
 
Gizli tanık: Program yapıyor!
 
Dosyada "CV23TY45UP78" adlı gizli tanığın, gazetecilerin program yaptığına ve prodüksiyon şirketlerinin çalışmalarına dair beyanları hakkında dava açılan gazetecilerin suçlamalarına dayanak yapıldı. Aynı gizli tanığın Altan'ın her hafta yaptığı programa dair "program yapıyordu" şeklindeki beyanları iddianamede yer aldı. 
İddianamenin "delil değerlendirmesi" bölümünde Altan'a dair benzer suçlamalara yer verildi. Şirketlere dair bilgilerin yer aldığı bölümde, Altan'ın "Nêrîn" programı yaptığı, "Komisyona Siyasi" başlıklı uzaktan elde edilen bir dokümanda programına dair bilgilerin yer aldığı, "örgüt propagandası ve örgütün hiyerarşisine dahil olduğu, örgütün amacı doğrultusunda bilerek ve isteyerek hareket ettiği" iddia edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.