Savur’a devlet seçmeni

Savur / Mardin

Savur / Mardin

  • HDP'nin 2019 yerel seçimlerinde belediyeyi 764 oy farkla kazandığı Stêwrê’de, "misafirhane" olduğu belirtilen adrese 600 asker ve polisin ikametgah kaydı yapıldı.

Şirnex, Agirî ve Amed'in ardından Mêrdîn'de de "taşımalı seçmen" konusu gündemde.

Mahalli İdareler Seçimleri'ne 5 ay kalırken Mêrdîn’in Stewrê (Savur) ilçesinde farklı adreslere son bir ay içerisinde 600 polis ve askerin ikametgah kaydı yapıldı. Konuya dair MA’ya konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Eşbaşkanı Selahattin Önder, polis-asker kaydının yapıldığına İlçe Nüfus Müdürlüğünde şahit olduğunu aktardı. AKP'nin ilçe belediyesini kazanmak için kente asker-polis kaydını yaptırdığını söyleyen Önder, "Bu yapılan kayıtlar bizim bildiklerimiz. 2019 seçimlerinde yaklaşık bin 500 oy bu şekilde dışarıdan getirilmişti. Şimdi de aynısını yapmak istiyorlar. Bugün taşınan 600 kişiye ben bizzat kendim şahit oldum” dedi. Önder, kayıtların “misafirhane” adlı bir adrese yapıldığına işaret ederek, "Kanuna göre misafirhanede kayıt yapılamaz. Misafirlerin kalabileceği, ailelerin kaydının yapılamayacağı yerlerdir" diye konuştu.

Kaymakam muhtarları topladı

Önder, ilçeye yeni atanan kaymakam ve kayyum Fatih Çevik’in muhtarları topladığını, köylerine hizmet yapılmadığını söyleyen muhtarlara “Köyünüzden oy çıkmamış. Oy çıkmayınca hizmet de yok” şeklinde çıkıştığını, AKP’ye oy vermeyenleri ise "oylarını devlete vermemekle" suçladığını söyledi. Önder, tüm bu yaşananların yerel seçimlerle bağlantılı olduğuna işaret ederek, "Şimdiden anlaşılıyor ki yapılacak seçimler şaibeli olacak” dedi. Önder, oy kaydırmaya karşı gerekli başvuruları yapacaklarını ve kaymakamın muhtarlara yaklaşımını da kabul etmeyeceklerini vurguladı. 

Aradaki oy farkı 764

Son 5 yılda yapılan seçimlerine göre; ilçenin 16 bin ila 16 bin 500 arasında değişen seçmeni bulunuyor. HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde 5 bin 765 oy aldı. AKP ise 5 bin 1 oyda kaldı. Aradaki oy farkı sadece 764 oldu. 14 Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerde ise Yeşil Sol Parti, 5 bin 560 oy aldı. AKP ise 4 bin 216 oyda kaldı. İki seçim göz önünde bulundurulduğunda son yapılan "seçmen taşıma" işlemi, kentteki seçim sonuçlarını doğrudan etkileyebilir. MARDİN

 

*****

Oy verilmeyince yardımlar kesildi

AKP’nin 14 Mayıs ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde düşük oy aldığı Şirnex’te, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca verilen sosyal yardımlar kesilmeye başlandı.

Kentte, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yüzde 21,43; Genel Seçimlerde AKP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı’na yüzde 24 oy çıktı. Seçimlerden kısa bir süre sonra kent merkezi ve ilçelerinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yüzlerce engelli, yoksul, yaşlı ve eşinden boşanan kadınlara verilen maaş ve yardımlar hiçbir gerekçe gösterilmeden kesildi. 

Aldıkları yardımları kesilen aileler, avukatları aracılığıyla itirazda bulundu. Aileler adına Silopi Kaymakamlığı ve Silopi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na itiraz başvurusunda bulunan avukat Fadıl Tay, halkın siyasi tercihleri nedeniyle cezalandırıldığını söyledi. Kesintinin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Tay, "Binlerce aile mağdur oldu. Sosyal yardım ve maaşlarının kesilmesinin bir gerekçesi yok. Tek bir nedeni var, o da siyasidir” dedi. Kesintinin hukuki dayanağının olmadığını dile getiren Tay, yerel mahkemeden sonuç çıkmaması halinde İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. 

Tay, ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne de (CİMER) başvurduklarını belirterek, “Verilen cevapta bu insanların ekonomik durumlarının düzeldiğini, bu yüzden yardımların kesildiğini belirtmiş, ancak böyle bir şey yok. Aileler, avukat ücretlerini bile ödeyecek durumda değil. Bu ailelerin maddi durumları nasıl iyi oluyor?" diye sordu. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.