Sebha: Yüz yıllık ah!

Kadın Haberleri —

Sebha Nasır Ebas

Sebha Nasır Ebas

  • Hayali hiç görmediği akrabalarıyla tanışıp, dilini ve kültürünü öğrenmek. Babası Ermeni Soykırımı’ndan kurtulan Sebha Nasır Ebas, 1915’ten bu yana saldırıların durmadığını belirterek, “Babam soykırımdan kurtulmuş. Fakat yıllar geçse de saldırılar sürüyor” dedi.

1915 Ermeni Soykırımı’ndan yaklaşık 1,5 milyon Ermeni katledildi. Soykırımdan kaçmayı başaranların bir kısmı Irak, Suriye ve Lübnan gibi ülkelere göç etmek zorunda kalırken, bir kısmı ise Ermeni olmayanların yanına verildi.

Til Temir’e 8 kilometre uzaklıkta olan Qahîra köyünde yaşayan Sebha Nasır Ebas’ın babası da Ermeni Soykırımı’nda sağ kurtulanlardan. Sehba’nın babası çocukken Arap bir aileye verilir ve onların yanında büyür. Jinha, 69 yaşındaki Sebha’nın hikayesini yazdı.

 

 

Akrabalarını tanımıyor

9 çocuğu ve 46 torunu olan Sebha Nasır Ebas, babasının soykırımında kurtuluşunu şöyle anlatıyor:

"Babam, Ermeni katliamından annesi ve kız kardeşinin yardımıyla kaçmayı başaran çocuklardan biriydi. Suriye ve Irak'a götürülenlerin bir kısmı öldü, bir kısmı da yaşadı. Doğum yaptığımda çok küçüktüm ve ailem hakkında pek konuşmazdım. Ermeni kökenli olduğumuzu biliyoruz ama ne yazık ki akrabalarımızı tanımıyoruz. Herkes benim Arap olmadığımı ve kökenimin Ermeni olduğunu fark etti. Ama beni en çok duygulandıran şey ayrı olmamız ve her birimizin bir ülkede yaşamamız.”

‘Babamın sırları derindi’

Ermeni tarihi, dili ve kültürünü bilmeyen Sebha, babasının bu konular hakkında konuşmadığını ve sırlarının çok derin olduğunu söylüyor: “Ermeni dilini öğrenmek istiyorum. Halkımın gelenekleri hakkında bile hiçbir şey bilmiyorum. Babamızın bu konuları konuşmasını ne kadar istesek de konuşmuyordu ama bunun sebepleri var.”

Keşkeleri dilinden düşürmeyen Sebha’nın en büyük hayali ise akrabaları ve dedeleriyle tanışmak, onlarla yaşamak.

 

 

Dünden bugüne soykırım

“Babam fermandan kurtulmuş doğru ancak bugün de aynı saldırılarla karşı karşıya kalıyoruz” Sebha, bu sözlerle aradan on yıllar geçse de soykırım saldırılarının sürdüğüne işaret ediyor.

“Geceleri uyuyamıyoruz. Yıllar geçse de soykırım saldırıları sürüyor. Yabancı ülkelerdeki oğullarım, kızlarım köyümü terk etmemi istiyor. Ama bu doğru değil, ölsek bile biz topraklarımızda kalacağız, evimiz üzerimize yıkılsa da terk etmeyeceğiz.” HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.