Seçim arifesinde soysuz itiraf

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

  • Bakanlık koltuğuna oturmasıyla belediyelere kayyum atamaya başlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Erdoğan’ın talimatıyla operasyon yaptığını ve belediyelere kayyum atadığını, önceki gün gevrek gevrek sırıtarak itiraf etti. 

Kürtlerin 'Suçişleri Bakanı Soysuz' olarak tanımladığı Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk olarak 11 Eylül 2016’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), ikinci kez 19 Ağustos 2019’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere kayyum atama politikasına dair itiraflarda bulundu. Kürtlere karşı 24 Temmuz 2015’te yeniden savaş ilan eden AKP iktidarı, 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında karar altına aldığı “Çöktürme Planı”nı uygulamaya başladı. Bu planın ayaklarından biri de belediyelerin gasp edilerek devlet memurlarının kayyum olarak atanmasıydı. 

Neredeyse hepsi gasp edildi

AKP-MHP iktidarınca 31 Ağustos 2016’da İçişleri Bakanlığına getirilen Süleyman Soylu, ilk olarak 11 Eylül 2016’da DBP yönetimindeki belediyelere kayyum atadı. Soylu, DBP yönetimindeki 102 belediyeden 96’sına kayyum atadı. İkinci kayyum darbesini 19 Ağustos 2019’da devreye koyan Soylu, HDP yönetimindeki üçü  büyükşehir, 5 il, 45’i ilçe, 12’si belde olan 65 belediyelerin eşbaşkanlarını görevden aldı, yerine vali ve kaymakamları kayyum olarak atadı. AKP-MHP iktidarı ve Soylu, belediye eşbaşkanlarının “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla Türk yargısının kararı doğrultusunda görevden alındıklarını ileri sürdü. 

'Süleyman al bunları' demiş

Soylu, İstanbul Gaziosmanpaşa’da katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, kayyum uygulamalarına dair itiraflarda bulundu. Soylu, kayyum atamalarının AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını ifade ederek, “Ben İçişleri Bakanı oldum, cumhurbaşkanımız beni çağırdı, dedi ki Süleyman, ben bu Güneydoğu ve Doğu’daki HDPPKK’nın belediyelerinden rahatsızım. Bunları derhal görevden alacaksın. Benim istediğim bir göz, Tayyip Erdoğan verdi bana iki göz. İki gün geçti, sabah 08.00’de hepsine bir operasyon, hepsini görevden aldım” dedi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.