Şehba’da 1. Jineolojî Bilim Konferansı gerçekleşti

Kadın Haberleri —

1. Jineolojî Bilim Konferansı - Şehba

1. Jineolojî Bilim Konferansı - Şehba

  • Jineolojî Araştırma Merkezi Şehba Kantonu’nda bulunan Serdem Kampı’nda Birinci Bilim Konferansı gerçekleştirdi.

Halep, Efrîn ve Şehba Jineolojî Araştırma Merkezleri Birinci Bilim Konferansı’nı gerçekleştirdi.

Jineolojî Araştırma Merkezi Birinci Bilim Konferansı, Şehba Kantonu’ndaki Serdem Kampı’nda yapıldı. “Sakine ve Evîn’in mücadelesinden Jîna, Zeynep ve Nagihan’ın mücadelesine kadar ‘Jin, jiyan, azadî’ şiarıyla düzenlenen konferansa Kongra Star, Genç Kadınlar Birliği, PYD, TEV-DEM ve diğer kadın kurumlarından 200 delege katıldı.

Araştırma sonuçları paylaşıldı

Konferansta 4 Ekim’de Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde katledilen Jineolojî Araştırmaları Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’in konuşmasının dinletilmesinin ardından Jineolojî Merkezi üyesi Nûjiyan Hisên, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın görüşlerini içeren perspektif belgesini okudu. Paris’te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın mücadele dolu yaşamını anlatan sinevizyon gösteriminden sonra Jineolojî Araştırma Merkezi’nin Halep, Efrîn ve Şehba bürolarının araştırma sonuçları paylaşıldı.

Paylaşılan araştırma konularına dair tartışmalar yürütüldü. Tartışmalar ardından konferans katılımcılar 4 ayrı atölyeden oluşan kadına yönelik şiddet türlerine yönelik tartışmalarını derinleştirmek amacıyla gruplar halinde çalışmalar yürüttü.

‘Çocuklara yönelik şiddet’, ‘Dayanışma ve komünal ekonominin geliştirilmesi’, ‘Teknolojik şiddet’, ‘Kadın birliğinin ve kadın dostluğunun güçlendirilmesi’ başlıkları altında gerçekleştirilen atölye çalışmalarının sonucunda açıklanan bildirgede teknolojik şiddete yönelik mücadele öne çıktı.

ANHA’da geçen habere göre, yürütülen atölye çalışmaları ardından açıklanan bildirgede; her türlü elektronik şiddetle mücadele için ulusal kampanyalar başlatma, kütüphaneler, çalışma ve kültür (gençlik) projelerinin desteklenmesi, teknoloji üzerinden araştırma seminerleri ve kültürel çalışmalar yapmak, bunları toplumsal cinsiyet perspektifinden sunulması, kadınlara yönelik elektronik şiddetin tehlikelerine karşı gençlere ve kadınlara eğitimler verilmesi kararları dikkat çekti.

Ayrıca kadınlara teknolojik uzmanlık kazandırılacak ve dijital dünyada kendilerini koruyabilecekleri merkezlerin açılacağı da belirtildi. 

Konferans, Kevana Zêrîn Şehit Heva grubunun stranlarıyla sona erdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.