Şehitlerimizin mücadelesinin arkasındayız

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kürdistan Özgür Kadın Hareketi’nin önemli isimlerinin şehit düştüğü ekim ayında Avrupa’nın birçok ülkesinde anma etkinlikleri düzenleniyor.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde şehit düşen ve Kürt Kadın Hareketi’nin oluşum, gelişim ve büyümesinde tarihi rol oynayan öncü kadın gerillaların en çok şehit düştüğü Ekim ayı, Kürt kadınları açısından ayır bir öneme sahiptir. Özellikle Gülnaz Karataş (Bêrîtan), Gurbetelli Ersöz, Helîn Çerkez, Andrea Wolf, Çiçek Botan gibi öncü kadınların şehit düştüğü Ekim ayı Kürt Kadın Hareketi açısından şehitler ayı olarak adlandırılmıştır. Bu nedenden dolayı her yıl Ekim’in ilk günlerinden itibaren tüm ay boyunca anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu çerçevede gerçekleştirilen anma etkinlikleri Avrupa’nın birçok ülkesinde sürüyor.

Fransa, Almanya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden Norveç’te anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinliklerde şehitlerin anısına bağılılık ifade edilirken, mücadelelerine de sahip çıkıldı.

Evry

Fransa’nın Evry şehrinde 23 Ekim’de yapılan anma Çiçek Botan Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleştirildi.
Ekim ayı şehitlerinin anıldığı etkinlikte Şükrü Serhat, Beritan Ranya ve son dönemde Türk ordusunun kimyasal saldırıları sonucu şehit düşen gerillalar da anıldı. Anmaya çok sayıda yurtsever katıldı.

Dresden

Almanya’nın Dresden kentinde bulunan Deutsche-Kurdische Kultur e. V(Kürt Alman Kültür Derneği)nde Uta Kadın Meclisi öncülüğünde Ekim ayı şehitleri anıldı. Anmada HPG Komuta Konseyi üyesi ve YJA STAR Merkez Karargah Komutanı Delal Amed ( Hülya Eroğlu), 5 Ekim 2014'te Kobanê kuşatmasını fedai eylemiyle parçalayan YPJ komutanı Arîn Mirkan, 23 Ekim 1997’de Wan’ın Şax (Çatak) ilçesinde şehadete ulaşan Alman devrimci Andrea Wolf(Ronahi) da anıldı. 

Wuppertal

Wuppertal’da da Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşen anmaya çok sayıda yurtsever katıldı. Anmada Ekim ayı şehitlerinin yaşamını anlatan bir sinevizyon izlendi. Sinevizyon ardından Türkiye’ye ikinci barış grubunda giden ve uzun yıllar cezaevinde kalan Aysel Doğan bir konuşma yaptı. Doğan Kürt kadınları açısından Ekim Şehitlerinin anlam ve önemine değindi. Etkinlik sloganlarla sona erdi.

Berlin

Berlin merkezli Dest-Dan Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan anmada da sineviyon gösterimi yapıldı. Ekim şehitlerinden Andrea Wolf'un (Ronahi) mektubu ile Selma Doğan’ın (Zinarin) gerilla günlüğünden bir pasaj okundu. Anmada ayrıca  Gülnaz Karataş (Bêrîtan) şahsında tüm Ekim şehitlerinin anıldığı etkinlikte, “Güneşimizi Karartamazsınız” şiarıyla bedenini ateşe veren Selamet Menteş (Kurdê) ve Aynur Artan’ın (Rotînda) yanı sıra çeşitli tarihlerde şehit düşen kadın gerillar da anıldı.

Anmada Nav-Berlin Meclisi Şehit Aileleri Komisyonu adına konuşan Hüseyin Güneş, şehitlerin mücadelesinin arkasında duracaklarını belirtti.

Den Haag

Hollanda’ın Den Haag şehrinde çok sayıda kişi Ekim ayı şehitlerini anmak için bir araya geldi. Anmada konuşan Hollanda Şehitler Komitesi sözcüsü Metin Yüce şehitlere bağlılık ve sahiplenmenin önemine değindi.

TJK-E adına konuşan Zeynep Zelal Bafe de Gülnaz Karataş'ın (Bêrîtan) direnişini hatırlatarak bugün de Bêrîtan'ın ardıllarının Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı direndiğini anlattı.
Anmada Ekim ayı şehitleri için hazırlanan sinevizyon da gösterildi.

Oslo

Norveç'in Oslo şehrinde de Oslo Kadın İnisiyatifi öncülüğünde Ekim ayı şehitleri anıldı.

Kadın İnisiyatifi adına bir konuşmanın da yapıldığı etkinlikte Ekim ayında şehit düşen Beritan, Sarya, Ronahi, Şükrü Serhad ve kimyasal saldırılarda şehit düşen gerillalar anıldı. Şehitlerin hayatı ve mücadelesinin anlatıldığı etkinlikte Bêrîtan filmi gösterildi.

ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.