• İstanbul ve Kocaeli'deki sellerde kaybolan iki kişinin daha cesedinin bulunmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi.

 

Sel sonucunda yaşanan can ve mal kayıplarının sorumluluğuna işaret eden DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Suçlu yağmur değildir. Suçlu, önlemini almayan, kentleri düzenli planlamayan, yerel idarenin yetkilerini tanımayan, yerel idareyi ve seçilmiş belediye başkanlarını cezaevine koyan ve en önemlisi doğaya meydan okuyan anlayışın bizzat kendisidir" dedi.

İstanbul'da etkili olan yağışın ardından selde kaybolan Haşim Ciritlioğlu'nun cansız bedenine ulaşıldı. Ciritlioğlu'nun cansız bedeni ekiplerin çalışmaları sonucunda sabah saat 07.30 sıralarında Ayvansaray Vapur İskelesi yakınlarında bulundu. İstanbul Valiliği, "Sel felaketinde ölenlerin sayısı 6’ya yükselmiş olup, kayıp 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir" dedi.

19 bin 300 ihbar

İstanbul Valisi Davut Gül, Sarıyer Ayazağa'da yaptığı açıklamada sel felaketinde 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin ise kayıp olduğunu belirtti. Gül, "Ayazağa'da hasar tespit çalışması tamamlandı. Ödemeler bugün itibarıyla başlıyor. Selle ilgili 19 bin 300 ihbar geldi. 3 bin ev ve iş yerinde ciddi hasar var" dedi.

Gebze’de iki kişi

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki yazlıktan İstanbul’daki evlerine dönmek üzere yola çıkan Mustafa Deniz Ertaş yönetimindeki cip, sele kapılıp dereye düştü. İhbar üzerine bölgeye ekipler  sevk edildi. Sürücü Mustafa Deniz Ertaş, araçtan çıkıp bir ağacın dalına tutunarak kurtuldu. Araçtaki arkadaşları Doğan Arslan ve Fatih Demirtaş ise suda kayboldu. Ekiplerin arama çalışmalarında, kayboldukları yerin 3 kilometre uzağında, İstanbul Pendik’teki Büyükdere’de Fatih Demirtaş’ın cansız bedeni bulundu. Çalışmalarını bölgede yoğunlaştıran ekipler dün de kaybolduğu yerin 6 kilometre uzağında, aynı derede Doğan Arslan’ın cansız bedenine ulaştı. Cenazeler inceleme sonrası morga kaldırıldı.

Isparta'da kanyonda

Isparta'nın Sütçüler ilçesindeki Yazılı Kanyon mevkisinde mahsur kalan 14 kişilik İHH gönüllü grubundan bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Isparta Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, sarp ve engebeli arazide mahsur kalan 13 kişinin kurtarılması için çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

Suçlu, anlayışlarıdır

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, güncel gelişmelere dair Meclis'te düzenlediği basın toplantısında selde yaşamını yitirenleri andı. Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Sadece can kayıpları değil, çok ciddi bir ekonomik kayıp olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Birçok yerde, evleri ve işyerleri su bastı, arabalar sel sularına kapıldı. Özellikle yoksul mahallelerde sel felaketinin ve hasarın çok daha büyük olduğunu biliyoruz. O anlamıyla yaşadığımız bütün her şeyin sınıfsal olduğunu görmemiz gerekiyor. Sel geldiğinde zenginleri değil, yoksul mahalleleri vuruyor. Ve ne yazık ki selin yaraları sarıldığında da öncelik zenginlere veriliyor, yoksullar göz ardı ediliyor" dedi.

Sel sonucunda yaşanan can ve mal kayıplarının sorumluluğuna işaret eden Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Suçlu yağmur değildir. Suçlu, bunların önlemini almayan, kentleri düzenli planlamayan, yerel idarenin yetkilerini tanımayan, yerel idareyi ve seçilmiş belediye başkanlarını cezaevine koyan ve en önemlisi doğaya meydan okuyan anlayışın bizzat kendisidir" diye konuştu.

HABER MERKEZİ