Senatörlerden Türk şantajına cevap

Dünya Haberleri —

F-16

F-16

  • 29 senatör ABD Başkan Biden’a yazdıkları mektupta Türk devletine F-16 satışının, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinden sonraya kalması çağrısı yaptı. 

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler ABD başkanına yönelik yazdıkları mektupta, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerin konusunda Türk devletinin protokolleri yerine getirmemesinin ulusal güvenlik için risk oluşturduğuna dikkat çekti. ABD Başkanı Biden’e yazılan mektupta 29 senatör; “Protokollerin onaylanmaması ya da onay için bir takvim sunulmaması, Rusya’nın Ukrayna işgalini sürdürdüğü sırada İttifak’ın birliğini tehdit etmektedir” dedi. 

Mektupta, Türk devletinin dürüstlüğüne de göndermeler vardı. Senatörlerin mektubunda; “NATO katılım protokolleri Türkiye tarafından onaylandığında, Kongre F-16 satışını değerlendirebilir. Ancak protokollerin onaylanmaması satışın sorgulanmasına yol açacaktır” dendi. 

Senato NATO Gözlemci Grubu’nun Eş Başkanları olan Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Thom Tillis’in kaleme alıp 29 senatörün imzasını taşıyan mektup ABD başkanı Joe Biden’e gönderildi.  

Protokolü imzala sonra

Biden yönetiminin Türk devletine F-16 satışına destek vermesinin ve iki ülkenin işbirliği yaptığı önceliklerinin desteklenmesinin, müttefik hukuku gereği olduğu dile getirildi.

Mektupta, “NATO katılım protokolleri Türkiye tarafından onaylandığında, Kongre F-16 satışını değerlendirebilir. Ancak protokollerin onaylanmaması satışın sorgulanmasına yol açacaktır” ifadeleri yer aldı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez'in Türkiye'ye F-16 satışına ısrarla karşı çıktığı biliniyor. Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden Demokrat Senatör Chris Van Hollen da Çarşamba günü Politico haber sitesine verdiği bir söyleşide, özellikle Türk devletinin NATO'nun genişlemesi konusundaki tavrını gündeme getirerek, Türkiye'ye F-16 satılmaması gerektiği görüşünü dile getirmiş, "Bu benim şahsi görüşüm ancak Senato'da çoğunluğun hissiyatını yansıttığını düşünüyorum" demişti.

Türk devleti, ABD’den 40 adet Lockheed Martin üretimi F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 adet de modernizasyon kiti alma talebini iletmiş ve taraflar arasında teknik görüşmeler yapılmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland geçtiğimiz hafta Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda düzenlenen oturumda Kongre'nin F-16 satışına Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamasının ardından daha olumlu bakma ihtimaline dikkat çekmişti. WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.