Sendikalar olmadan gelecek belirlenemez

Dünya Haberleri —

Tunus/foto: AFP

Tunus/foto: AFP

  • Tunus Genel İşçi Sendikaları (TGİS) olağan toplantısında ülkenin yaşadığı siyasi krize dikkat çekilerek “Ülkenin geleceği sendikalar olmadan belirlenemez” denildi.

 

Tunus’ta 25 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentoyu feshetti, başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldı, Meclis’in tüm yetkilerini dondurdu ve İhvancı Nahda Hareketi lideri Gannuşi’nin parlamentoya girmesine izin vermedi. Ülkede bazı kesimler kararı “İslamcıların iktidarı ele geçirme girişimine karşı bir tutum” olarak gördü, bazı kesimler ise “darbe” olarak adlandırdı.

Emek örgütleri sivil irade istiyor

Ordunun desteğini alan Said, “yolsuzlukla mücadele” gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlenlendi ve ülkeyi atayacağı başbakanla birlikte yöneteceğini duyurdu. Tunus'ta bütün yetkileri elinde toplayan Said, Necla Buden’i başbakan olarak atadı ve yeni hükümet Buden öncülüğünde kuruldu. Ancak ülkede tepkiler durulmadı. Zira Buden hükümetinin, Said’in gölgesinde bir hükümet olacağı yönünde yoğun eleştiriler vardı.

Ülkede emek örgütleri ve sendikaları, Cumhurbaşkanı Said’in başkanlık sistemine geçiş süreci hazırlığı yaptığı vurgusunu yapmış, “Devrimin gidişatı darbeler ve mutlak bireysel yönetimlerle düzeltilemez” diyerek sivil iradeye dikkat çekmişti.

Tunus Genel İşçi Sendikaları (TGİS), düzenlediği olağan toplantısında ülkenin geleceği için sendikal katılımın önemine bir kez daha vurgu yaptı.

Sendikalar olmadan olmaz

TGİS Genel Sekreteri Nureddin el-Tebubi, Cumhurbaşkanı Said ile herhangi bir çatışma içerisinde olmadıklarını ancak bazı konularda ayrı fikirlere sahip olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Said, 21 Ekim’de yapılan bakanlar kurulu toplantısının ardından hükümetin, ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için gereken iradeye sahip olduğunu, gençlerin de katılacağı, öncekilerden farklı, şeffaf ve samimi bir ulusal diyalog başlatacaklarını duyurmuştu.

Said’i ulusal diyaloğun çerçevesine ilişkin daha net açıklamalar yapmaya çağıran Tebubi, “Sendika ulusal diyalog programını gördükten sonra destek verip vermeyeceğini duyuracaktır. Tunus’un geleceği sendikalar olmadan belirlenemez” diye konuştu.

TUNUS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.