Şengal Özgürleştirme Operasyonu kapsamında savaş cephesine bulunan HPG Şengal Komutanlığı üyelerinden Yaşar Berçelan son durumu ANF’ye değerlendirdi. Şengal merkezi ile ilgili bir planlamalarının olmadığını; Musul, Tel Afer ve Beac düşerse Şengal kendiliğinden boşalır düşüncesinde olduklarını söyleyen Pêşmerge Komutanlığı’nın Şengal’deki güçlerini çektiğini hatırlatan HPG Şengal Komutanlığı üyelerinden Yaşar Berçelan, “Bizim yanımızda yalnızca bir tabur Pêşmerge gücü kaldı. Onlar da genel olarak buranın halkından ve içlerinde YNK Pêşmergesi bulunuyor. Şehrin kurtarılması için ulusal bir tutum gerekiyor. Bu iki aylık direnişte bizden 20 arkadaş şehit düştü ve çok sayıda yaralımız da oldu” dedi. 


Kuzey tarafı tamamen temiz

Şimdi Şengal Dağı’nın kuzeyinde DAİŞ çetesinin kalmadığını, tamamen temizlendiğini; güneyinde Güney Kürdistan ve Batı Kürdistan’a bağlanan hatlarda bulunduğunu kaydeden Berçelan, “Bu bölgeleri çok sıkı tutuyorlar bu hat koparsa onların Til Hemis ve Dêra Zorê’dan takviye alma şansları kalmayacak. Şehirde de eski şehir denen bölüm tamamen kontrolümüz atında yine şehre hakim tepelerde Pêşmerge güçleri ve gerilla güçleri konumlanmış durumdadır. Yine kalede ise YNK ve bizim güçlerimiz bulunuyor” diye konuştu.


Şimdi korunmaya çalışıyor

Kürt halkının Efrîn, Kobanê’den Kerkûk hattına kadar uzun bir cephede savaştığını; yalnızca bir yere ağırlık verilemeyeceğinin farkında olduklarını belirten Berçelan, şunları söyledi: “Burada da bir savunma hattı oluşturduk, bir savaş cephesi var ama hep böyle kalacak diye bir şart yok. Savaşın başlarında patlayıcı araçlarla ve ağır silahlarla bize yönelik büyük saldırıları oldu; bu dönemde 10 kadar arkadaşımız şehit düştü. Bundan sonra daha fazla gerilla taktiğine geçerek onların bombalı araçlar ve sızma ile yapmak istedikleri saldırıları engelledik. Şimdi gerilla taktiği ve şehir savaşı ile birçok yerde güçlerini kırmış bulunuyoruz. Şimdi havan ve doçka silahları ile uzaktan savaşıyorlar. Bir mayınlı hat oluşturmuş durumdalar. Artık güçlü pozisyonda değiller. Şimdi küçük guruplarla kendilerini bizden korumaya çalışıyorlar. Oldukça zayıfladılar, saldırı kapasiteleri azaldı.” 


Kürt güçlerinin birliği

Yine de şehrin tamamen kurtarılması için Kürt güçlerinin ortak bir planlamasının olması gerektiğinin altını çizen Berçelan, dar partici yaklaşımların aşılmasının önemini vurguladı. Ehmedê Xanî’nin bahsettiği Kürtlerin birliği ve dayanışmasını hayata geçirmenin önünde engel olunmamasını isteyen Berçelan, şöyle devam etti: “Şengal’de savaşan HPG/YJA-Star, YBŞ ve Pêşmerge ortak bir askeri koordinasyon tarafından komuta edilmelidir. Şimdi Şengal’de az da olsa bir miktar oluştu. Bu kadar gücün bir alanda ortak koordineden yoksun olması bir kriz ve yanlışlıklara yol açıyor. Şengal’in özgürleştirilmesinde askeri güçler arası diyaloğun çok iyi olması gerekiyor ki birlikte koordineli bir çalışma yürütülebilsin.”


Êzîdîler YBŞ’ye katılmalı

HPG Şengal Komutanlığı üyelerinden Yaşar Berçelan, 8 ay önce yaşanan trajediyi ve yarattığı travmayı hatırlatarak, Êzîdîlere seslendi: “Êzîdî halkımız bu zulme karşı ayağa kalkmalı ve silaha sarılarak YBŞ saflarına katılmalıdır. Kendilerini, topraklarını, kutsal değerlerini korumalıdır. Sizler çok ağır bir acı yaşadınız, büyük bir bedel ödediniz. Buna karşı da direniş ve başkaldırı eşsiz ve görkemli olmalı. Yaşadığınız acıları unutmayın, acıları direnişe ve zafere dönüştürün.”


BOTAN GULAN/ANF/ŞENGAL