‘Serkeftin’ kitabı çıktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne katılan ve 1 Ağustos 2004’te Dersim’de şehit düşen Tekoşîn Tolhildan (Ruhal Akyıldız)’ın günlüğü ‘Serkeftin’ çıktı. Önsözünü yazan mücadele arkadaşı Fatma Adir, "Tekoşîn, Tuncelileşmeye karşı Dersim’di. Sadeliği toprağının en yalın halidir. Yıkıma uğratılmış yaralı bir ülkeyi yeniden war/welat yapmak adına yollara düşmüş bir düş yolcusudur…” der.

1997’de Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne katılan ve 1 Ağustos 2004’te Dersim’de şehit düşen Tekoşîn Tolhildan (Ruhal Akyıldız)’ın günlüğü ‘Serkeftin’ ismiyle çıktı. 

Newaya Jin gazetesi tarafından basıma hazırlanan kitap, Ruhal Akyıldız’ın 2000 ile 2003 yılları arasında tuttuğu günlüklerden oluşuyor.

176 sayfadan oluşan ve birçok şiirin de yer aldığı kitabın ilk baskısı Mayıs ayının başında Meyman Yayınevi tarafından basıldı.

Tarihi kayıt niteliğindeki günlüğünde Tekoşîn Tolhildan arayış, çelişki, sevgi, mücadele ve hayata dair duygu ve düşüncelerini günlüğüne not etmiş.

.
Ruhal Akyıldız (Tekoşîn Tolhildan)

Bir düş yolcusu

Tekoşîn Tolhildan’ın aile fertlerine yazdığı mektupların da yer aldığı ‘Serkeftin’ kitabında, aile fertleri ile mücadele arkadaşlarının ona hitaben yazdığı yazılardan alıntılar yapılmış.

Kitabın Önsöz’ünü yazan mücadele arkadaşı Fatma Adir, ‘Serkeftin’ kitabının, ideallerinin gerçekleşmesi adına yola çıkan bir özgürlük arayışçısının yaşamından kısa bir kesit olduğunu yazar. Adir, “Sevgi ile bezenmiş bir kadın, dağları mesken tutmuş, özlemlerini kilam ve şiirlere döken bir derviş. Tekoşîn, Tuncelileşmeye karşı Dersim’di. Sadeliği toprağının en yalın halidir. Yıkıma uğratılmış yaralı bir ülkeyi yeniden war/welat yapmak adına yollara düşmüş bir düş yolcusudur…” der.

Özgür ruhlu bir kadın

Tekoşîn’i “Hakikatin savaşçısı, efsanelerin unutulduğu bir çağda kötülüklere karşı savaşan umudun kahramanı” olarak tanımlayan mücadele arkadaşı Nujiyan Şevger ise, Tekoşîn’i özgür ruhlu bir kadın olarak tanımlar.

Tekoşîn’in kısa zamanda dağ yaşamının inceliklerini kavradığını, dağı ve gerillayı sevdiğini, bir nehir gibi aktığını belirten Şevger şöyle der: “Duyarlı ve incelikli bir yüreği vardı. Empati gücü yüksek olduğundan kimin neye ihtiyacı olduğunu, nerede zorlandığını ve acı çektiğini anlar, sağaltmak için her türlü çabayı gösterirdi. Bu yüzden her arkadaşın yüreğine dokunmuştur mutlaka. 

Şiir yazar, şarkı söyler, taklit yapar, küçük tiyatro oyunları oynardı ve hep gülerdi. Yaşamın her anını bir yaratıma dönüştürmeyi severdi. Her zorluğun içinde bir umut, gülünecek bir an çıkarmayı da…

Tüm zorluklara rağmen özgürlüğün ardından yürümek her koşulda umudunu kaybetmemeyi gerektirir. Tekoşîn tüm hayatı boyunca yaşamının her anında umudu ilke edindi. Bu yüzden hiçbir zorluk, yalnızlık, savaşın acımasızlığı O'nu yıldırmadı.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.