Sertifika alana silah ruhsatı bedava

  •  AKP döneminde kurulan onlarca vakıf üniversitesi, arıcılık, avcılık, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, besi sığırcılığı, tıbbi sekreterlik, motorlu taşıt trafik ve çevre öğreticiliği gibi yüzlerce branşta 750 ile 5 bin lira para karşılığı isteyene sertifika veriyor. 
  •  Online eğitim denilmesine rağmen bir saat bile kurs görmeden, parayı ödedikten on gün sonra sertifikanız kargoyla gönderiliyor. Arıcılık sertifikası ile taşıma ruhsatlı silah da alabiliyorsunuz. Bu üniversite ve akademiler, yüz binlerce kişiye sertifika vermekle de övünüyor.

 

YILMAZ KAYA/AMED

Çoğu AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra kurulan vakıf üniversiteleri ile devlet üniversitelerinin bir bölümü, isteyen herkese online başvuru ile sertifika veriyor. Türkiye'de resmi olarak, mesleki ya da uzmanlık sertifikaları veren yer Milli Eğitim Bakanlığı, ancak izin vermesiyle özel ve devlet üniversitelerinin Uygulama ve Araştırma Merkezleri (Sürekli Eğitim, Yaşam Boyu Eğitim vb.) de sertifikaları verebiliyor. Üniversitelerin yanı sıra özel kurs merkezleri, akademiler, özel eğitim kurumlarına da bu sertifikaları verme yetkisi verilmiş.

Üniversitelerin kendi adlarına online eğitimle sertifika vermeye yetki verdiği Türkiye genelinde yüzlerce akademi, özel eğitim kurumları ve danışmanlık şirketleri var. Bu kurumlar, 750 ile 5 bin TL karşılığında dilediğiniz sertifikayı başvuranlara veriyor. Her kurum, sertifika fiyatını kendi politikasına göre belirliyor. Kursiyerlerden alınan sertifika parasının bir kısmı, söz konusu vakıf üniversitelerine ödeniyor, kalanı ise sözde verilen online eğitimi düzenleyen kuruma kalıyor. Sertifikayı veren kurumlar, eğitimlerinin online olduğunu, kursların derecesine göre 80 ile 500 saat arasında ders verildiğini belirtmesine rağmen bunların hiçbiri yerine getirilmiyor. Parasını yatırıp dekontu söz konusu kuruma gönderdiğiniz andan itibaren isminiz 'kursiyer' olarak kurumun sitesine kaydediliyor ve kursa dahil olduğunuz belirtiliyor. 

Sertifikalar e-devlet'ten onaylı

Bir saat bile eğitim almadan, sertifikanız on gün sonra ıslak imzalı ve üniversite onaylı olarak kargoyla adresinize gönderiliyor. Aldığınız resmi sertifikayı e-devlet üzerinden de görebiliyorsunuz. Aldığınız bu sertifikalarla hiç eğitimini görmediğiniz dal üzerine işinizi kurabiliyorsunuz, hiçbir mesleki bilgi ve beceriye ya da diplomaya ihtiyaç duymadan belediyeler başta olmak üzere resmi kurumlara iş için başvurabiliyorsunuz. Yine, sürücü ehliyeti için 2. kademe okur-yazar sertifikası da alabiliyorsunuz.

Yüz binlerce kişiye sertifika 

Sertifikayı veren üniversite ya da kurumların internet sitelerinde, eğitim gören ve sertifika verilen kursiyerlerin sayıları da verilmekte. Bazı kurumlarda şimdiye kadar 5 bin, 70 bin, 120 bin kişiye sertifika verildiği duyuruluyor. Sertifika veren vakıf üniversitesi ve kurumların internet sitelerine bakıldığında, yüz binlerce kişiye sertifika verildiği ve parasal olarak yüz milyonlarca liralık rant elde edildiği ortaya çıkıyor. 

Silah ruhsatı alınabiliyor

Verilen sertifikalar arasında en önemlisi ise taşıma ya da bulundurma ruhsatlı silah alabilmenize olanak tanınıyor. Hiçbir eğitime tabi tutulmadan parasını ödedikten sonra alacağınız büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık gibi sertifikalar ile 'hayvanlarınızı taşıma ve koruma amaçlı' silah ruhsatı alabileceğiniz belirtiliyor. Avcılık sertifikalarıyla otomatik ya da yarı otomatik uzun namlulu tüfek ruhsatı için Valilik ve Kaymakamlıklara başvuruda bulunabiliyorsunuz.

 

Avcılıktan aşçılığa yok yok 

Parasını verip sınava girmeden alabileceğiniz sertifikalar: Avcılık, arıcılık, besi sığırcılığı, süt sığırcılığı, süt ve süt ürünleri işletmeciliği, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, çocuk bakımı, cilt bakımı ve güzellik uzmanlığı, aşçılık, hasta-yaşlı bakımı, çocuk gelişimi, tıbbi sekreterlik, bahçıvanlık, sekreterlik, aile danışmanlığı kursu, masaj, KOBİ danışmanlığı eğitimi, halkla İlişkiler eğitimi, emlakçılık, gastronomi, evcil hayvan bakımı, organik tarım, hayvanlarda bakım ve beslenme, kasaplık, kuaförlük, kalfalık, usta öğretici, diş hekimi asistanlığı, temel İlk yardım eğitimi, sosyal medya danışmanlığı, iş güvenliği ve işçi sağlığı, seracılık, motorlu taşıt trafik ve çevre öğreticiliği, garsonluk, anaokulu yöneticiliği, diş hekimliği asistanlığı, mobilya imalatçılığı, şeker ve şeker ürünleri işletmeciliği, seyahat acentesi işletmeciliği, 2. kademe okur-yazarlık.

Sertifika dağıtanlar

Üniversiteler adına sertifika veren kurumların bazıları şunlar: İlim Akademi, Özel Açılım Uzaktan Eğitim Kursları, Bilgi Net Akademi, 3 Bilgi Uzaktan Eğitim, Bilge Arı Akademi, İzci Akademi Eğitim Danışmanlığı, Zirve Akedemi, Venda Eğitim Danışmanlık, Rfr İnstitute Mesleki Belgelendirme Kurumu, Eğitim Bilgi Akademi, İve Ajans Reklam Eğitim Yazılım Danışmanlık LTD. ŞTİ, Onur Eğitim Danışmanlık Merkezi, Yükselen Akademi, Anka Eğitim Kurumları, Bilenler Akademi, Elba Sağlık Akademi, Netro Eğitim Kurumu, User Akademi, Uluslararası Kariyer Merkezi, SEKA  Akademi, Başkent Ata Eğitim Kurumları, Gri Danışmanlık, Earth Akademi, Kampüs Sertifika, MEK Grup Akademi, Nirvana Akademi, S.E.M Akademi, Time Akademi, Kademe Eğitim Kurumları...

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.