Sessizlik ortaklıktır

Kadın Haberleri —

PAKISTAN BILEN

PAKISTAN BILEN

  • Şehit Rüstem Cudî Kampı Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakistan Bilen, KDP tarafından RJAK üyelerinin alıkonmasına sert tepki gösterdi. Bilen, “Kürt kadınlarına yapılanlara karşı her sessizlik düşman ile ortaklıktır” dedi.

MIZGÎN MARÎNOS/JINNEWS
Şengal’de 3 Ağustos'ta gerçekleştirilen anma etkinliği sonrası Hewler’de KDP asayişi tarafından alıkonulan Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) üyeleri Xewla Mihemed Hesen, Ciwana Abdulbaqî ve Seyran Ehmed’den 18 gündür haber alınamıyor.

Başûrê Kurdistan’da ise kadın aktivistler, gazeteciler ve aydınlar imza kampanyası başlattı. Aynı çerçevede Başûrê Kurdistan Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Kadın İşleri Yüksek Kurulu'na da bir dilekçe gönderildi. RJAK üyelerinin bırakılması için kadınların çağrıları sürerken konuya ilişkin KDP şimdiye kadar bir açıklama yapmadı. 

Alıkonulan RJAK üyelerinin bırakılması için bir çağrı da  Şehit Rüstem Cudî Kampı Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakistan Bilen’den geldi. 

Baştan aşağıya ihanet
Pakistan Bilen, KDP’nin içinde bulunduğu durumun kadın ve toplum düşmanlığı üzerinden geliştiğini belirterek, KDP’nin Başûrê Kurdistan’da oturtmaya çalıştığı sisteme dikkat çekti. Bilen, “KDP baştan aşağı ihanete bürünmüş durumda. Ne zaman ki Kürt halkı başarılı bir sürece girse, ne zaman kritik bir aşamaya gelinse KDP buna karşı bir tutum içine giriyor. Başarıya engel olmak için elinden geleni yapıyor” dedi.

KDP zihniyetinin 5 bin yıllık eril zihniyetin bir prototipi olduğunu dile getiren Bilen, KDP’nin kadın politikasına bakıldığında sistemin daha iyi anlaşılacağını ifade etti. 

Kadına dönük barbarca uygulamalar
RJAK üyelerinin alıkonmasına da sert tepki gösteren Bilen,  “Amaç; Kürt kadınının irade olmasına engel olmaktır”  dedi ve şöyle devam etti: “Günlerdir 3 kadından haber alınamıyor, can güvenliklerinden endişe duyuyoruz. Kürt kadınlarına yapılanlara karşı her sessizlik düşman ile ortaklıktır.”

Pakistan Bilen, Başûrê Kurdistan halkına ve kadınlara çağrı yaparak KDP’nin yaptıklarına sessiz kalınmamasını istedi: “Başûrê Kurdistan’da yaşayan kadınlara, kadın örgütlerine, sivil toplum ve hak örgütlerine, kadınlara dönük bu barbarca uygulamalara sessiz kalmamaları çağrısında bulunuyorum. 3 RJAK üyesine sahip çıkalım. Herkes kadınlar için sürdürülen direnişe katılsın. Sessiz kalırsak baskılar daha da artacak. Çünkü kadına yönelik bir yok etme siyaseti yürütülüyor.”

21’inci yüzyılın kadının özgürlük ve başarı yüzyılı olacağını belirten Bilen, “Direnişin olduğu yerde başarı da yakındır. Biz kadınlar bunun farkında olmalı ve bu süreci iyi okumalıyız. Kazanımlarımızı güçlü bir şekilde korumalı, birliğimizi oluşturmalı ve tutumumuzu daha net ortaya koymalıyız” dedi.
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.