Sîdar’ın hedefi dünya şampiyonu olmak

Kadın Haberleri —

Sîdar Hac Muhemed

Sîdar Hac Muhemed

  • Cizîrê Bölge Spor Birliği tarafından 24 Şubat’ta düzenlenen 2023 satranç turnuvasının birincisi olan Sîdar Hac Muhemed, hedefinin dünya şampiyonluğu olduğunu söyledi.

Bugün dünyada adına turnuvalar düzenelenen satranç, Ortadoğu kökenli bir oyundur. Hafızayı güçlendirme, odaklanma, planlama becerisi kazandıran oyun, “iyinin kötüye” karşı verdiği mücadeleyi ve taktikleri içerir.

Dünyanın birçok yerinde büyük ilgiyle karşılanan satranca tutkuyla bağlı olan Kuzey-Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinden 11’inci sınıf öğrencisi Sîdar Hac Muhemed, hobi olarak başladığı satrançta dünya şampiyonasına katılarak Kuzey-Doğu Suriye’yi temsil etmek istiyor.

Satranç birincisi oldu

NÛJINHA’dan Ebîr Muhammed’e konuşan Sîdar Hac Muhemed, satranca 9 yaşında hobi olarak başladığı ve deneyim kazandıkça geliştiğini belirterek, “Kadın satranç şampiyonasına katıldım. Yapılan 4 turnuva ile ikinciliği elde ettim. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra yaşanan bazı sorun ve durumlar nedeniyle oyunumuz durduruldu. Sonrasında 10’uncu Genel Satranç Şampiyonası'nın startı Cizîrê Bölge Spor Birliği tarafından duyuruldu ve ben de birinci sırada yer almak üzere seçildim. 20 oyuncu ile yarışma yapıldı. Turnuva 24 Şubat 2023 tarihinde yapıldı ve ben birinci oldum” dedi.

Satranç başka bir dünya

Satranç oynarken neler hissettiğine değinen Sîdar, “Bu oyunu bana sevdiren şey insan beyninin içinde devam eden bir mücadele olması. Beyninizi tam olarak kullanmanızı ve aynı zamanda içinde çok fazla sakinlik ve huzur olduğunu düşünmenizi sağlar ki, kişinin dikkatinin açık olması gerekir”diye konuştu. Satrancın avantajlarına da değinen Sîdar, “Ne kadar kötü olursan ol satranç oynarken derinlere dalarsın, başka bir dünyada gibisin” dedi.

Kendimi kanıtlamak istiyorum

Hedefinin dünya şampiyonluğu olduğunu söyleyen Sîdar Hac Muhemed şöyle devam etti: "Oynadığım oyundan çok gurur duyuyorum. Bu bana ailemin bir hediyesi. Çok fazla destek ve yardım aldım. Ailemde benimle gurur duyuyor. Zorluklara ve sınırlı imkanlara rağmen yoluma devam ediyorum. Gelecekte profesyonel bir oyuncu olmak, itibar sahibi olmak ve kendimi tüm dünyanın önünde kanıtlayıp kazanmak istiyorum. Herkesten isteğim; bir hedeflerinin olmasıdır.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.