Şiddet kadınları alanlara döktü

Kadın Haberleri —

.

.

  • 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Almanya ve Fransa’da kadınlar şiddet, kadın kırımı ve çocuk tecavüzlerine karşı alanlara çıktı. Yürüyüş ve mitin düzenleyen kadınlar özsavunmanın önemine işaret etti.

Hafta sonu Almanya ve Fransa’da kadınlar alanlara  çıktı. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde düzenlenen yürüyüşlerde kadınlar şiddete, kadın kırımına, çocuklara yönelik her tür saldıraya dikkat çeken etkinliklerde bulundu.

Frankfurt’da yürüş ve miting

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla YJK-E Frankfurt’ta bir yürüyüş tertipledi.

.
.

Ulusal kıyafetleriyle yürüyüş katılan Kürt kadınları,  TJK-E bayrakları ve Kobanê direnişi sembolü olan Arîn Mîrkan’ın yanı sıra katledilen Deniz Poyraz, Hevrîn Xelef, Sakine Cansız ve Roza Luxemburg’un fotoğraflarını taşıdı. Kadına yönelik şiddeti anlatan pankartların taşındığı yürüyüşte kadınlar, “Jin Jiyan Azadî” sloganı eşliğinde Frankfurt Opern Platz’a kadar yürüdü.
Frankfurt kent merkezinde ise kadına yönelik şiddeti anlatan bir tiyatro gösterimi yapıldı.

Opern Platz’da yapılan mitingde YJK-E, Yeni Kadın, ADHK ve birçok Alman kurumu adına konuşmalar yapıldı. Miting Jin, “Jiyan Azadî”  sloganlarıyla sona erdi.

Düsseldorf’ta katledilen kadınlar anıldı

Almanya'nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yürüyüşü ise renkli geçti.

Yürüyüşe Köln, Wuppertal, Münster, Essen, Dortmund, Leverkusen ve Bonn kentinden de kadınlar katıldı. Yürüyüş öncesi düzenlenen miting YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan bir konuşma yaptı.
Kadınların şiddete karşı sürekli sokakta olduğunu söyleyen Kaplan, salgın döneminde artan şiddete değindi. Kaplan konuşmasında, "Özgür Kadınla Özgür Toplumu Yaratalım" şiarını esas aldıklarını ifade ederek, "Toplumu değiştirmeyi başaramazsak kadınların her zaman şiddet ve katliamla karşılaşacağı gerçeğini unutmamalıyız" diye konuştu.

“Topraklarımızda direnişe kadınlar öncülük ediyor”

Miting ve yürüyüşte yer alan bir Tamil temsilcisi de yaptığı konuşmada Tamil kadın hareketinin de “100 Neden" kampanyasına benzer bir kampanya yürüttüğünü söyledi. Temsilci şöyle dedi: "Srilanka devleti, Tamil halkını yıldırmak ve onların mücadelesini zayıflatmak için bilinçli olarak kadınları hedef seçiyor. Onlara şiddet uyguluyor, onları öldürüyor. Çünkü ülkemizde direniş daha çok kadınlar tarafından yürütülüyor.”

Kadınlar bedel ödüyor

Mitinge KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de yaptığı konuşmada, Kürtlere karşı sürdürülen savaşta sömürgeciler kadınları hedef aldığını söyledi.

Kürdistan'da yüzyıllardır savaşların durmadığına dikkat çeken Zümrüt, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu savaşlarda en ağır bedeli kadınlar verdi. Bugün de savaşın bedelini en çok kadınlar ödüyor. Bu nedenle sizlerin her zaman olduğu gibi bugün de alanlara çıkarak kendi mücadelenize sahip çıkmanız önemlidir. Çünkü ancak mücadele edersek şiddetin önüne geçmiş oluruz."

Katledilen kadınların resimleri taşındı

Konuşmaların ardından kadınlar yürüyüşe geçti. Yürüyüşte renkli pankartlar ve dövizler taşındı. "Kadın Kırımını Durdur", "Özgürlük Zamanı Başlıyor", "Üç Kelebek Direnişe Devam Ediyor", "Erkek Vuruyor Devlet Koruyor" yazılı pankartların yanı sıra Erdoğan rejimi tarafından katledilen yüz kadının resimleri de taşındı.

Yürüyüşün en önünde kadınlar kelebek kostümü giyerken, kortejin bir bölümünde Taliban'ın Afgan kadınlara dayattığı yaşam biçimi canlandırıldı. Ayrıca Afgan kadınlarıyla dayanışma içinde olan bir pankart taşındı.

Yürüyüşte Demokratik Alevi Kadınlar Federasyonu üyesi kadınlar da "Erkek Vuruyor Devlet Koruyor" pankartı arkasında yürüdü. Kadınlar, Almanya'da erkek şiddeti sonucunda katledilen kadınların resimlerini taşıdı.

Bir grup kadın ise erbane ve davullarıyla yürüyüşte yer aldı. Gökkuşağını temsilen yapılan ve üzerinde "Eşitlik, Adalet, Özgürlük" gibi kavramların yazıldığı bir maket taşındı.

Yürüyüşte yer alan bir grup kadın ise çevredeki kadınlara üzerinde ”Kadının kurtuluşu toplumun kurtuluşudur" kartı ile birlikte gül dağıttı
Kortejde Êzidî kadın kırımını anlatan bir pankart da taşındı.

.
.

Kadınlar Berlin’de alanlardaydı

Almanya’nın başkenti Berlin’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kadın Kırımına Karşı Ağ’ın (Netzwerk gegen feminizide) organizesiyle bir miting gerçekleştirildi.

Mitingte kadınlara hitaben konuşmalar yapıldı.

Sosyalist Kadınlar Birliği’nin adına açıklamasında, Almanya’da gerçekleşen kadın katliamlarının münferit değil, politik olduğu vurgulandı.

Dest-Dan Kadın Meclisi adına yapılan açıklamalarda ise, “Kürt kadınlar, erkek egemen sistemin yarattığı tecavüz kültürü ile mücadele yürütmeye, namus anlayışına yeni bir boyut getirerek iktidarcı zihniyetleri sorgulamaya ve geriletmeye devam ediyor” vurgusu yapıldı.

Katledilen Deniz Poyraz, Hevrîn Xelef, Sakine Cansız, Roza Luxemburg’un resimlerinin taşındığı mitingde “Jin jiyan Azadî” sloganı atıldı.

.
.

60 kadın örgütü pedofiliye karşı yürüdü

Fransa’nın başkenti Paris’te de içerisinde sendika, siyasi parti ve derneklerin yer aldığı 60 kadın örgütünden oluşan “NousToutes” (Hepimiz) adlı platform 25 Kasım için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde alanlara indi.

Paris başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar hükümeti eleştirerek, şiddete ilişkin daha kalıcı tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kürt Kadın Hareketi’nin de bulunduğu kadın oluşumları saat 14.00’dan  Republique Meydanı’ndan yürüşe geçti. Basının büyük ilgi gösterdiği eylemde, “kendini koru, kendini savun”, “kadın kırımına son”, “şiddeti sistem üretir” sloganları atıldı.

Kürt Kadın Hareketi de Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in resimlerini taşıdı. Efrîn’deki kadın kırımına da dikkat çeken kadınlar, evde, iş yerinde, sokakta kadına yönelik şiddetin günlük rutin durumuna işaret etti. Bir özsavunma halayı olan “Bablekan” gösterisi ise ilgiyle karşılandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.