Şiddete karşı ‘ulusal mor ağ’ hamlesi

Kadın Haberleri —

'Ulusal Mor Ağ Hamlesi'/ Foto:Catalan News

'Ulusal Mor Ağ Hamlesi'/ Foto:Catalan News

  • İspanya'nın Katalonya özerk bölgesi hükümeti, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemek amacıyla "ulusal mor ağ" oluşturacağını duyurdu. Catalan News'e göre ulusal mor ağ hamlesi, mağazalar, pazarlar ve ulaşımın yanı sıra toplum, kültür ve spor alanlarını da kapsayacak.

Mor ağ, Katalonya'nın 20 Kasım Pazartesi günü sunulan ve 43 milyon avroluk bir bütçeyle 200'den fazla adımı ortaya koyan cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine yönelik ilk ulusal planının bir parçası. 

Bu planla, alışveriş merkezlerindeki personele eğitim verilmesi, toplu taşıma uygulamalarında sanal bir 'mor buton' oluşturulması ve daha az kalabalık bölgelerde isteğe bağlı otobüs durağı sisteminin genişletilmesi bekleniyor.

Yol haritası verilecek

Mor ağla önleyici tedbirlerin alınabilmesi için ve özellikle de cinsiyete dayalı şiddet durumunun tespit edilmesi halinde nasıl hareket edileceği konusunda eğitim verilmesi amaçlanıyor. Özcesi şiddete maruz bırakılan bir kadına nasıl bakılacağı, kime başvurulacağı ve hangi adımların izleneceği yönünde eğitimler verilecek.

Sokaklarda güvenli hissedilecek

Öte yandan, sokakların daha güvenli hissedilmesini sağlayacak kentsel çevre değişiklikleri yapmak amacıyla şehir ve kasabalarda keşif yürüyüşleri yapılacak. Bar ve kulüplerdeki şiddetin de ele alınmasından polisle etkileşime ve üniversite prosedürlerine kadar her şeyi kapsayan yeni protokollerin hazırlanması bekleniyor.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine yönelik olarak, görsel-işitsel ve sahne sanatlarından spora kadar farklı alanlarda şiddetin önlenmesi ve erken tespit edilmesini sağlayacak figürler oluşturulması da hedefleniyor. BARSELONA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.