Silvan'da çocuğa işkence

  • Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde 16 yaşındaki M.K., adliyede, hastanede ve Emniyet'te polislerin işkencesine maruz kaldı. Amed Barosu, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Farqîn' de 16 yaşındaki M.K, 6 Haziran’da duruşması için gittiği adliyede polislerin fiziki şiddetine maruz kaldı. Duruşma için geldiği adliyede hakkında gözaltı kararı verilen çocuk, ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Amed Barosu, çocuğa yönelik işkence ve kötü muameleye ilişkin suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda “Adliyede yakalama ve gözaltı işlemi yapıldığı sırada mağdur çocuk direnme göstermemesine rağmen görevli polis memuru tarafından mağdur çocuğun yüzüne tokat atılarak, mağdur çocuğa şiddet uygulanmıştır” denildi.

Ters kelepçe takıldı

Daha sonra polislerin çocuğa ters kelepçe takarak işkence uyguladığına vurgu yapılan dilekçede, şunlar kaydedildi: “Ters kelepçe takılarak Emniyet'e götürülen mağdur çocuk, 7 Haziran 2023 tarihinde saat 11.20 sıralarında yine ters kelepçe uygulamasıyla adliyeye getirilmiş ve savcılığa çıkartılmıştır. Silvan Cumhuriyet Başsavcılığınca mağdur çocuğun tutuklanması talep edilmiş ve Silvan Sulh Ceza Hakimliğince mağdur çocuğun tutuklanmasına karar verilmiştir.” 

Çocuğun yine adliyeden ters kelepçeli bir şekilde polis otosuna bindirilmeye çalışıldığına dikkat çekilen dilekçede, “Bu olaya ilişkin kamera görüntülerini dilekçe ekimizde sunuyoruz. Çevredeki vatandaşların ve avukatların itirazlarına rağmen mağdur çocuk ters kelepçeli bir şekilde polis aracına bindirilmiş ve konuk görevlilerince adliyeden çıkarılmıştır” ifadesine yer verildi.

Daha önce de şiddet

Dilekçede, çocuğun Şubat 2023'te de başka bir gözaltı işlemi sırasında görevli kolluk görevlileri tarafından götürüldüğü Silvan Devlet Hastanesi’nde polis şiddetine maruz bırakıldığı hatırlatıldı. Çocuğa yönelik şiddetin sadece hastanede değil, Emniyet'te de sürdüğüne yer verilen dilekçede, şunlar belirtildi: “Çocuğun yüz ve sırtında yaralar oluşmuş, bu olay sonucunda mağdur çocuk ve ailesi sağlık raporu alarak görevli kolluk personellerden şikayetçi olmuştur. İlgili soruşturma dosyası hala devam etmektedir.” 

Dilekçenin sonunda çocuğa karşı, “işkence” ve “görevi kötüye kullanma” suretiyle suç işleyenlerin cezalandırılması talep edildi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.