Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye’yi işgal saldırısıyla birlikte işgale karşı çıkanlara yönelik siyasi soykırım operasyonlarına da devam ediyor. Dün gözaltına alınan onlarca kişinin arasında 67 yaşındaki KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de vardı.
Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek gözaltına alındı.
Çiftyürek, dün sabah 05.00’te Amed’de evine düzenlenen polis baskını ile gözaltına alındı. Evde yapılan aramanın ardından gözaltına alınan Çiftyürek, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Çiftyürek’in Kuzey-Doğru Suriye’ye yönelik sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi. 67 yaşında olan Çiftyürek’in böbrek nakli yaptıktan sonra tedavisi devam ediyordu.
Cizre’de mahallelere ev baskınları
Cizre'de, önceki gün devriye gezen zırhlı araca molotof ve havai fişeklerle eylem düzenlenen mahallede bazı evlere baskın düzenlendi.
Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Yafes Mahallesi'nde önceki akşam saatlerinde devriye gezen zırhlı polis aracına molotof kokteyli ve havai fişeklerle eylem ardından mahallede başlayan polis hareketliliği dün de sürdü. Akşam saatlerinde bazı evlere baskın düzenlendi. Baskında bir kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Önce işkence sonra gözaltı
Bağlar’da Çimen Ülker, sosyal medya paylaşımı nedeniyle darp edilerek gözaltına alındı. Şiddete karşı çıkan Ülker'in annesinin başına da silah dayandı.
Amed’in Bağlar ilçesi Fatih Mahallesi'nde özel hareket polisleri, sabah saatlerinde Ülker Ailesi’nin evine baskın düzenledi. Binanın giriş kapısını kıran polisler, evde uzun süre arama yaptı. Evde bulunan ve hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltı kararı çıkarılan Çimen Ülker (29), polislerce tekmelenerek darp edildi. Evi dağıtan ve aile bireylerine hakaretlerde bulunan polis, çocuğuna uygulanan şiddete karşı çıkan anne Müşeher Ülker’in kafasına silah dayayarak “Sen sus, yoksa seni öldürürüz” tehditlerinde bulundu
Evdeki aramanın ardında Emine Ülker, gözaltına alınarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.
Boğarım, kimsenin haberi olmaz
Polislerin sabah saatlerinde evlerine baskın düzenlediğini ifade eden Müşeher Ülker, yaşananları “vahşet” olarak değerlendirdi. Evdeki eşyalara postallarıyla basılmasına karşı çıktığında polislerin, “Ayakkabılarımız abdestlidir” dediğini, kendisinin de “Sizin dinle bir alakanız mı var” diye yanıt verdiğini belirten Ülker, polislerin bunun üzerine “Seni boğarım kimsenin haberi olmaz” diyerek kendisini tehdit ettiğini söyledi.
Kızının önce gözleri önünde salonda, daha sonra da tek alındığı odada tekmelerle dövüldüğünü belirten Ülker, buna tepki gösterdiğinde polislerin başına silah dayayarak, “Sen sus, yoksa seni öldürürüz” dediğini kaydetti. Bir çocuğunun şehit düştüğünü, bir çocuğunun gerilla, bir çocuğunun da tutsak olduğunu hatırlatan anne Ülker, polislere, “Sizin aileye baskılarınızın sonucu çocuklarım dağa çıktı” şeklinde tepki gösterdiğini ifade etti. Yapılan bu haksızlıkları kabul etmeyeceklerinin dile getiren anne Ülker, bu baskıların insanları daha fazla öfkelendireceğini söyledi.
Ankara’da 11 gözaltı
Ankara’da dün sabah yapılan ev baskınlarında Eğitim Sen Genel Merkez çalışanı Helin Mutlu gözaltına alındı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon kapsamında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkez çalışanı Helin Mutlu sabah saatlerinde gözaltına alındı. Mutlu’nun iki gün sonra düğünü olacağı öğrenildi.
Sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, 11 kişinin gözaltına alındığı 3 kişinin de arandığı bilgisi paylaşıldı.
Erzincan İl Eşbaşkanları
Erzincan’da dün sabah saatlerinde HDP eski İl Eşbaşkanı Ayhan Pakan’ın evine polislerce baskın düzenlendi. Baskın sırasında eşi ile Kürtçe konuşan Pakan’a Türkçe konuşması için baskı yapıldı. Evde yapılan aramanın ardından Pakan, gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi bilinmeyen Pakan’ın, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.
Kanser hastası 9 gündür
Urfa’da 9 gün önce gözaltına alınan 35 kişinin gözaltı süresi ikinci kez uzatıldı. Gözaltına alınanlar arasında, Birecik ilçesinde yaşayan kanser hastası 60 yaşındaki Mahmut Korkmazer de bulunuyor. Kısa süre önce midesinden ameliyat olan Korkmazer’in, her gün pansuman ve tedavi edilmesi gerektiği, ancak bir lisenin spor salonunda tutulduğu belirtildi.
Korkmazer’in avukatı Hidayet Enmek müvekkiliyle görüşmesinde, müvekkilinin durumunun iyi olmadığını, her gün pansuman edilmesi noktasında eksik kalındığını, kanser hastası birinin hijyenik olmayan bir yerde tutulduğunu söyleyerek, müvekkilinin kendisine “Durumum iyi değil” dediğini aktardı.
Kürtlerin iradesini kıramayacaksınız
Çiftyürek'in gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, serbest bırakılmasını istedi.
Eşbaşkanlar tarafından yapılan yazılı açıklamada, iktidarın demokratik siyaset alanına ve Kürt siyasetine yönelik başlattığı operasyonların bir cadı avına dönüştürüldüğü kaydedilerek, “Savaşa ve işgal girişimine karşı çıkan ve barış isteyen herkes iktidarın hedefinde” denildi. “Kürt halkının iradesini kıramayacaksınız” başlığıyla yayımlanan açıklamanın devamında şöyle denildi: “9 Ekim’den bugüne kadar savaş karşıtı yüzlerce kişi gözaltına alınmış, onlarca kişi tutuklanmıştır. Belediye eşbaşkanlarımız, kriz merkezlerimiz, savaş mağdurlarına el uzatmaya çalışan gönüllü yardım organizasyonlarımız bu saldırının hedefindedir.
Kürt halkının haklı ve meşru taleplerini dillendiren ittifak partileri de hedef alınmaya başlamıştır. Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sayın Sinan Çiftyürek bu sabah gözaltına alınmıştır. Böbrek nakli yaptırmış ve son bir yıldır bu nedenle tedavi gören Sinan Çiftyürek’in evine gece yarısı baskın yapmak iktidarın hıncının göstergesidir.
Bu gözaltı da siyasi çizgisi ne olursa olsun hak ve özgürlük talep eden bütün Kürtlere yönelik bir saldırı zihniyetinin olduğunun açık ve somut kanıtıdır. Kürt halkının meşru ve demokratik taleplerini dile getiren Sinan Çiftyürek başta olmak üzere, evrensel bir hak olan barış talebini dillendirenler derhal serbest bırakılmalıdır.
Barış talebi, hak ve özgürlük talebi baskılarla susturulamaz. Gözaltı ve tutuklamalar Kürt halkının iradesini kıramaz. Haklı ve doğru bulduğumuzu savunmaya ve bu uğurda mücadele etmeye devam edeceğiz.”
AMED