Sınıra ‘Çin Seddi’ gibi duvar

  • HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Bakur-Rojhilat sınırına duvar örülme planın sadece mültecilere karşı değil Kürtlere karşı olduğunu söyledi. Orhan, ”Kürtlere karşı Çin Seddi örülüyor” dedi.

295 kilometrelik Bakur-Rojhilat sınırında 3 bin 55 rakımlı tepede Türk devletinin ‘Meydan Karakolu’ var! Çaldıran’da 27, Başkale’de 30, Özalp ve Saray’ın Rojhilat sınırında 20 kalekol var. Her 5 kilometrelik alana bir kalekol düşüyor.

Sınırlarda her gün yüzlerce asker devriye geziyor, sınır boyu askerler tarafından kazılan genişliği ve derinliği 5 metrelik hendekler var. SİHA’lar ise havadan sınır bölgesini denetliyor. Ancak tüm bunlarla yetinmeyen Türk devleti, şimdi de Van-Rojhilat sınırı boyunca duvar örüyor.

Sınırda Kürtler katledildi

Van Valisi M. Emin Bilmez’in üç gün önce överek anlattığı duvarın örülmesinin ardından akraba olan Kürt sınır köylüleri arasındaki iletişim tamamen kesilecek. Sınırda sadece son bir yılda 7 kişi, son 20 yılda 124 kişi sınır ticareti yaptığı iddiasıyla katledildi. Ancak bu kişilerin sınır boylarında çobanlık yaptıkları ortaya çıkarılmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmadı.

Mülteciler için sınır çekilmiyor

ANF’ye konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Kürt köyleri arasına yapılan duvarı ‘Çin Seddi’ne benzeterek şu bilgileri verdi:

* “Buradan geçiş yapmak zaten mümkün değil. Sınır bölgesi gece gündüz SİHA’larla izleniyor. Geçişin olmadığı bir bölge. Güvenlik amacıyla kazılan o hendeklere birçok hayvan ve insan düşerek hayatını kaybetti. Hangi gerekçe ile bu sınırlara duvar örülüyor, bunu anlamakta zorlanıyoruz.

* Mülteciler için yapıldığını düşünmüyoruz. Mülteciler çok rahat geçebiliyorlar. ‘Kuş uçurtmuyoruz’ diyen İçişleri Bakanı var ama binlerce Afgan geçiyor. Gelen Afganlar mağdur, burada devletin ikircikli yaklaşımı söz konusu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, ‘Sanayimizi ayakta tutuyorlar’ diyor. Ucuz iş gücü olarak görüyorlar, burada bir sömürü var. Onların umudu üzerinden bir rant devşiriyorlar.

Kürt düşmanlığı

* Aslında burada Kürtler arasına sınır çekiliyor. İki tarafta Kürt köyü var, akrabalıkları var. Burada bir Kürt düşmanlığı söz konusu. Kürtlere yönelik bu kadar operasyon yapıyorlar, yetmiyor, beton duvarlar çekerek Kürt halkını birbirinden koparmaya çalışıyorlar.

O sınırda 7 kişi öldürüldü

* Son bir yıl içinde 7 kişi kaçakçı olduğu iddiasıyla öldürüldü. Biz biliyoruz ki bunlar kaçakçı değil, bunlar koyun otlatmaya giden gençlerdi. Hakkâri’de bu katliamlar yaşanıyor. Kürtlere hiçbir şekilde yaşam alanı bırakmıyorlar, Sınır ticareti yapması engelleniyor, ticaret yapamıyor, akrabalarıyla selamlaşması isteniyor.

* 100 yıl önce bölünen toprakların 100 yılında yeni bir evreye taşınması planlanıyor. Mülteciler hem iş ucuz iş gücü ve aynı zamanda Avrupa’ya karşı koz olarak kullanılıyor.” ANF/VAN  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.