Sınırda kontrol, anında deport
Dünya Haberleri —
- AB İçişleri Bakanları zirvesinden iki esasa dayanan iltica sistemi kararı çıktı. İltica süreçleri AB sınırında yapılacak, incleme ve karar sınırı 6 ay.
Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları'nın düzenlediği zirveden iltica sürecinin ilk kez başvuru sahibi AB'ye girmeden, Birliğin sınırlarında yürütülmesinin yolunu açtı. Anlaşmaya göre iltica başvurularının kabul edilme olasılığının düşük olduğu Türkiye, Pakistan veya Arnavutluk gibi ülkelerden gelen sığınmacılar gelecekte AB'nin dış sınırlarında hızlı kararlaştırma prosedürlerine tabi tutulacak. Hızlandırılmış süreçte olumsuz bir karar çıkması durumunda ise bu kişiler AB'ye ayak basmadan doğrudan sınır dışı edilebilecekler.
Hızlı incleme ve mali sorumluluk
AB Dönem Başkanı İsveç'in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, Bakanların AB'nin iltica sistemi reformunun iki ana ayağında anlaşmaya vardıklarını ifade etti. Stenergard, üye ülkeler arasında sığınmacıların dağıtımı için "sorumluluk" ile "dayanışma" arasında iyi bir denge kurulduğunu söyledi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de konunun önemine vurgu yaparak "Bunlar masanın etrafındaki herkes için kolay kararlar değil, ancak tarihi kararlar" dedi. Reform Haziran 2024'te yapılacak Avrupa seçimlerinden önce kabul edilmesi hedefleniyor
Zorunlu dayanışma mekanizması
Stenergard, "Kurduğumuz zorunlu dayanışma mekanizması, göç baskısına en çok maruz kalan üye ülkelere destek sağlayacak. Üye ülkeler, farklı dayanışma katkıları arasında seçim yapma olanağına sahip olacak." diye konuştu.
Polonya ve Macaristan anlaşmaya karşı çıkarken, Bulgaristan, Malta, Litvanya ve Slovakya çekimser kaldı.
İtalya ve Yunanistan'ın da bulunduğu yaklaşık on üye devlet masadaki önerilere karşı olduklarını ya da çekincelerini dile getirmişlerdi. Yapılan tartışma ve düzenlemeler sonucu, başta göçmenlerin AB'ye ulaştığı Akdeniz ülkeleri olmak üzere, mümkün olduğunca çok sayıda üye desteğini kazanmak amacıyla yeni bir uzlaşma mevzuatı hazırlandı.
Berlin'in uzlaşmaya “tarihi” dedi
Lüksemburg'da varılan uzlaşıyı "tarihi" olarak nitelendiren SPD'li İçişleri Bakanı Nancy Faeser, uygulamadan çocuklu ailelerin ve reşit olmayan başvuru sahiplerinin muaf tutulması talebini diğer AB ülkelerine kabul ettirmekte başarılı olamadı. Almanya'nın bu konudaki tutumunu birkaç üye dışında destekleyen olmadı. Berlin'in talebi protokol notu olarak yazılı bir ek beyanla kayıt altına alındı.
2022, "AB'nin göç krizinden bu yana görülmemiş düzeyde düzensiz göç aldığı yıl" olarak kayıtlara geçmişti. AB'ye 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 64'lük artışa karşılık gelen 330 bin düzensiz giriş yapılmıştı. BRÜKSEL