Sınırlar kadınlara bir şey ifade etmiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kürt kadınlar ile Zapatistalı kadınlar buluşması devam ediyor. Deneyimlerin paylaşıldığı buluşmalarda, Zapatistalı kadınlar, her zorluğa rağmen mücadeleden vazgeçmediklerini belirtirken, Kürt kadınları ise, özgürlük mücadelesinde sınırların bir şey ifade etmediğine dikkat çekti.

SERDA DEMİR/EINDHOVEN

Zapatistalı kadınlar ile Kürt kadınlarının buluşması devam ediyor. Hollanda’nın Eindhoven şehrinde bulunan Van Abbe Müzesi’nde inşa edilen Rojava Halk Parlamentosu’nda buluşan kadınlar, Rojava ve Zapatista sembolleri eşliğinde mücadele deneyimlerini paylaştılar.

Sanatçı, araştırmacı ve mimar olan bir grup genç kadının organize ettiği buluşma Van Abbe Müzesi’nin müdürü Charles Esche’nın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. ‘‘Bu Halk Parlamentosu’nu inşa ederken, böylesi anlamlı bir buluşmaya tanıklık edeceğimiz hiç aklımıza gelmemişti’’ diyen Esche, tarihi buluşmanın parçası olmaktan onur duyduklarını da ekledi. Etkinliğin organizatörleri İliada, Denise ve Sophie de ilham kaynağı olan mücadelelerden öğrenmek için böylesi bir buluşma düzenlemek istediklerini belirtti.  

Sınırlar bir şey ifade etmiyor

Etkinlik, KNK Uluslararası Komisyon Sözcüsü Nilüfer Koç ve Hollanda Kürt Kadın Hareketi’nden Berivan Laçin’in sunumlarıyla devam etti. Nilüfer Koç konuşmasında enternasyonal dayanışmanın önemine değindi: "Sadece kendi özgürlüğümüz için mücadele etmemiz yeterli değil. Bizim için sınırlar bir şey ifade etmiyor, bütün kadınların özgürlüğü önemlidir." Ardından Berivan Laçin, slayt gösterimi eşliğinde çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Mücadeleden asla vazgeçmedik

Zapatistalı kadınlar adına yapılan konuşmada Zapatistaların örgütlenme ve direniş tarihi anlatıldı. Mücadele kararlılıklarını "Yoksulluk, açlık, şiddet, tecavüz ve daha birçok zorbalık yaşadık, ancak on yıllardır mücadele ediyoruz. İhanet edenler de oldu, ama vazgeçmedik" sözleriyle ifade etti.

Zapatistaların sunumlarından sonra Jineoloji Merkezi’nden Vîyan Poch bir konuşma gerçekleştirdi ve yapılan Jineoloji çalışmalarının görüntülerini sundu.

Filistinli, Lübnanlı, Filipinli kadınlar da katıldı

Etkinliğin ilk bölümü temsilcilerin katılımından oluşurken, ikinci bölüm izleyicilere açık bir şekilde devam etti. İkinci bölümde, yapılan bütün sunumlar özetlendi ve Kürdistan tarihi kısaca anlatıldı. İzleyicilerin yoğun ilgisiyle süren programda, Filistinli, Lübnanlı ve Filipinli kadınlar tarafından da kapitalizme ve patriyarkaya karşı mücadelenin ortak olduğu yeniden vurgulandı. Buluşma, "Jin, Jîyan, Azadî" sloganı eşliğinde sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.