Amed ve İstanbul’un ardından Salı günü HDP’nin Van’da yapacağı bir haftalık Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne ilişkin tüm hazırlıklar tamamlandı. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ile Adem Geveri Serhad halkına nöbete destek çağrısında bulundular.

Lezgin Botan, adalet ve vicdan nöbeti ile vicdanları harekete geçirerek adaleti ulaşılabilir bir mekanizma haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. 

Serhad halkına nöbeti sahiplenme çağrısı yapan Botan,  “Herkes için Türkiye açık bir cezaevine dönüştürülmüştür. Karanlık imparatorluğunun inşa ve tahkim edildiği bir süreçteyiz. Dolayısıyla bütün toplumsal kesimlerin topyekun bir şekilde harekete geçmesi lazım. Vicdan ve Adalet etkinliğimiz de bu temelde önemlidir. İstanbul bütün engellemelere rağmen büyük bir destek görüyor. Van’da da biz çok büyük destek, güç ve moralle bu süreci götüreceğiz. Bu temelde bütün Serhad’a ve bütün toplumsal kesimlere, halkımıza çağrımızdır. Artık korkmanın durmanın zamanı geçti. Direnerek kazanacağız. Direniş kazandıracak ve direniş ile toplumsal barışı yakalayabiliriz. Bu şiarla Serhad kentlerindeki halkımızı Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne davet ediyoruz” dedi. 


Ablukayı kıracağız

Van’daki nöbet için bir çağrı da HDP Van Milletvekili Adem Geveri’den geldi. Nöbetlerin ambargo ve ablukalara rağmen devam ettiğini söyleyen Geveri, nöbet eyleminin “Erdoğan tipi rejime” karşı güçlü bir kamuoyu oluşturduğunu belirtti. 

Geveri, “İstanbul’daki tüm ablukaya rağmen sürdürülen bu eylemimizi ayın 8’inden itibaren Serhat’ın başkenti, Kürdistan’ın kalbi Van’da da sürdüreceğiz” dedi.

Geveri, Van’daki nöbetin, ablukadan öte bölgede sıkıyönetime dönüşen OHAL uygulamalarına karşı güçlü bir sivil itaatsizlik eylemi olacağını kaydetti. Van’daki ablukayı kıracaklarını dile getiren Geveri, “Vekillerimizle, bölge il-ilçe teşkilatlarımızla ve halkımızın desteğiyle, OHAL uygulamalarına, KHK mağduriyetlerine, Kürtlerin haklı hak ve özgürlük mücadelelerine yönelik soykırım uygulamalarına karşı sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu. 


Katılım çağrısı

Halka katılım çağrısında bulunan Geveri, “Serhad halkı ve bütün demokratik çevrelerin bu eylemimizi desteklemeye ve mevcut oluşturulan tekçi rejime karşı bir ses, bir yankı, bir sivil itaatsizlik eylemi olarak dayanışmaya çağırıyoruz” dedi. 


 VAN




Son günde yoğun ilgi


Halkların Demokratik Partisi’nin Yoğurtçu Parkı’ndaki Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin son gününde yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Kocaeli, Bursa, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale’den yurttaşların akın ettiği nöbeti, evlenen Seher ve Kamber çifti de ziyaret etti. Seher Özdemir ile Kamber Özdemir’in polislerce bariyerde bekletilmesi üzerine HDP milletvekilleri gidip içeriye aldı. GBT kontrolleri ardından Özdemir çifti alana alkışlar içerisinde girdi. Sonra HDP’li vekillerle birlikte halay çektiler.