Şırnak’ta dört ayda 21 orman yangını

  • Şırnak’ta 15 Mayıs’tan bu yana 21 farklı noktada çıkan, ikisi halen devam eden orman yangınlarında binlerce hektarlık alan küle döndü. HDP’li Hasan Özgüneş, askerlerin çıkarttığı yangınlar ve ağaç kıyımına karşı halkın harekete geçmesini istedi.

 

Şırnak kent merkezi ve bağlı ilçelerin kırsal kesimlerinde son aylarda neredeyse her gün yeni bir orman yangını çıkıyor. Yangınların çıktığı yerlerin çoğu ise ‘özel güvenlik bölgesi’ olarak ilan edilip süreklileşen askeri saldırıların yapıldığı bölgeler. Kentte bu yıl içerisinde ilki 15 Mayıs’ta olmak üzere tam 21 farklı noktada yangınlar çıktı. Büyük bölümü askerlerce açılan ateş sonucu yaşandı.

Yetkililerin hiçbir müdahalede bulunmadığı bu yangınların henüz devam eden ikisi hariç diğerleri kendiliğinden söndü. Yangınların halen sürdüğü bu iki nokta ise Besta bölgesinde. Alevleri söndürmek isteyen yurttaşların yine ‘güvenlik’ gerekçesiyle engellendiği yangınlarda şimdiye dek binlerce hektarlık alan küle dönüştü.

Bölge coğrafyasını tahrip ve talan etmeye yönelik diğer bir adım ise korucular eliyle sürdürülen ağaç kıyımı. Yaz ayı başlarından bu yana Cudi Dağı’ndaki Besta Têkera alanı, Cifane (Cevizdüzü) Nerex (Dağkonak ), Gilindor (Kemerli),  Nêvava (Üçkiraz), Sorbitmê (Karaca),  Bêşêrê (Koyuneren) köyleri ve  Gundikê Remo (Anılmış ) köyü kırsalında yer alan Gûra Riştê, Gera Rûviya, Şikira Kera ve Banê Elî bölgesi, Heftanîn, Zaxo’ya bağlı Avaguze bölgesi, Avaşîn, Besta ve Namaz Dağı çevresindeki binlerce ağaç kesildi. Ağaç kesimi ile girişilen talanın başında korucu Şeyhmus Babat’ın olduğu öne sürülüyor.

Geçen yıl Cudi Dağı’ndaki orman yangınlarına müdahale edilmemesine oturma eylemi yaparak tepkisini gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, bölgedeki orman yangınları  ve ağaç talanına ilişkin MA’ya konuştu.

Türk askerleri yakıyor

Kentin çoğunlukla Gabar, Besta, Cudi bölgeleri ile Uludere ve Beytüşşebap ilçeleri kırsalında çıkan yangınların polis ve askerlerce çıkarıldığını söyleyen Özgüneş, ormanların “güvenlik” gerekçesiyle bilinçli olarak yakıldığını belirti. Bölge coğrafyasının aynı zamanda kurulmak istenen maden ocaklarına yer açıp, rant sağlamak maksadıyla yakıldığını dile getiren Özgüneş, alevlere müdahale etmek isteyen yurttaşların her seferinde engellendiğini vurguladı. Özgüneş, “Aslında ‘yangınlara niçin müdahale edilmiyor?’ sorusunun yanıtı da burada yatıyor. Demokratik partiler, çevre örgütleri ya da halk, yangınlara müdahale etmek istediğinde önlerine bin bir türlü engel çıkarılıyor. O yangınlar bilinçli çıkarılıyor ve yasak bölge deniliyor. Bu da güvenlik amaçlıdır, maden arama amaçlıdır, rant amaçlıdır” dedi. 

İnsansızlaştırma siyaseti

HDP’li vekil, iktidarın yangınlarla yaşam alanlarını yok ettiği halkı fakirleştirilip, kendisine muhtaç bırakmak istediğini de ifade etti. Özgüneş, ”Yangınlarla bölge insanını göçertmek istiyorlar. Hükümet bölgenin insanını düşman gördüğü için bölücülük yapmaktadır. Bölge insanının çevresini tahrip etmektedir” diye konuştu.

Sesimizi örgütlü yükseltelim

Bölgede korucular eliyle devam eden ağaç kesimine de dikkat çeken Özgüneş, şunları söyledi: ”Heftanîn ve Avaşîn’de Kürt coğrafyasının ağaçları kesilip, rant elde ediliyor. Burada korucular eliyle rantçı şirketlere imkan sağlanarak kesim yapılıyor. Besta’da da kesimler devam ediyor. Buna ilişkin tepkilerimiz devam edecektir. Bizim çağrımız şudur; ülkenin neresinde olursa olsun orman yangınlarına, doğa tahribatlarına karşı sesimizi örgütlü bir şekilde yükseltelim,  el ele verelim. Özellikle Batı için çıkan yüksek sesi Kürdistan için de çıkaralım. Botan ve Kürt halkına da çağrımız; kendi coğrafyalarına sahip çıkmaları ve cesurca eylem ile etkinlikleri sürdürmeleridir.”  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.