SİSTEMatik hırsızlık

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki

  •  Türkiye ve Kuzey Kurdistan'ın onlarca kentinde Yeşil Sol Parti'nin aldığı oyların, YSK'nın Siyasi Parti Portalı'nda büyük oranda MHP olmak üzere diğer partilere yazıldığı ortaya çıktı. 
  •  Örneğin Amed Bismil'de 1234 Nolu sandıktan Yeşil Sol Parti'nin 233 oyunun tamamı; İzmir'in Karşıyaka ve Menemen ilçelerinde iki sandıktaki toplam 150 oyu, MHP'ye yazıldı. 

Sonuç tutanakları sisteme yanlış girilen sandıkları açıklayan HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, buna rağmen bazı kentlerde direkt müdahaleye yeltenildiğini belirterek, devlet birimlerini uyardı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi'nde oy sayım işlemlerine dair basın toplantısı düzenledi. Tiryaki, Colemêrg'te yurt dışı oylarıyla üç milletvekili kazandıklarını belirterek, kimi sandıklara itirazların olduğunu kaydetti. Tiryaki, AKP adaylarının vali ve mülki idari görevlilerle seçimi Yeşil Sol Parti’nin elinden almaya çalıştıklarını söyledi. Colemêrg'te bütün sayım-döküm cetvellerinin ellerinde olduğunu ve YSK sistemine yüklendiğin söyleyen Tiryaki, “Hakkari’deki her sandığın sonuç tutanağı elimizde aynı zamanda bu YSK'nın partililerle paylaşılan sistemine yüklenmiş durumda. Bu saatten sonra yapılacak her şey Hakkari’deki seçimin çalınması demektir. Mülki amirleri, Hakkari Valisi’ni buradan uyarıyoruz; siz AKP’nin il başkanı, siyasi temsilcisi değilsiniz. AKP’nin il başkanı, il temsilcisi, siyasi işler şefi gibi davranamazsınız. Bunu reddediyoruz” dedi.

Erzurum'da hepsi birleşti

Tiryaki, Erzirom'daki (Erzurum) son duruma da değinerek, "Erzurum’da Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş resmi olmayan sonuçlara göre ve YSK'nın siyasi partilerle paylaştığı SİP Port sistemi üzerindeki yüzde 100’lük verileri, sandık sonuç tutanakları, sayım döküm cetvelleri ve birleştirme tutanaklarına göre Erzurum milletvekili seçilmiştir. Biz sadece Meral Danış Beştaş’ın mazbatasını almasını bekliyoruz fakat aynı biçimde MHP’nin ve üzülerek ifade etmek isterim ki Millet İttifakı’nın ortaklarından bir tanesinin iş birliğiyle Erzurum’daki seçim sonuçlarını değiştirmeye dönük girişimlerde bulunduğunu duyuyoruz. Umarım Millet İttifakı’nın ortakları bu kumpasın parçası değildir. Elbette ki Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler bu tür işlemlere tevessül edebilirler. Sonuçların değiştirilmesi için manipülatif girişimlerde bulunabilirler. Bu bizim açımızdan beklenen bir durumdur fakat buna karşı hazırlıklarımız var. Bir kez daha söylüyorum, Erzurum'un ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları elimizde. Sayım döküm cetvellerinin tamamı da siyasi partilerle paylaşılmış olan SİPPORT sistemi üzerinden herkes tarafından görülebiliyor. Dolayısıyla bu saatten sonra seçim sonuçlarını çalmaya dönük her girişimi boşa çıkaracağız. Buna her kim tevessül ediyorsa bundan vazgeçmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu. 

Sisteme yanlış girilmesi

Tiryaki, şöyle devam etti: "Çok sayıda sandıkta, sandık sonuç tutanağının sisteme yanlış girildiğine dair elimizde veriler var. Bismil 1234 ve 1235 No’lu, Alaca 1089 No’lu, Hakkari 1094 No'lu, Cizre 1240 ve 1249 No'lu, Kayapınar 1090, 1099, 1101, 2280 no’lu, Silvan 1032 ve 1145 No'lu, Karlıova 1068 No'lu, Şirvan 1055 no’lu, Batman 1051 No'lu, Urfa 1055 No'lu, Besni 1149 No'lu, Ergani 1113 No'lu, Bulanık 1110 No’lu sandıklarda olduğu gibi. Yüzlerce arkadaşımız 14 Mayıs akşam saatlerinden itibaren bu veriler üzerinde çalışıyor. Ülke çapında sayım ve döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları arasındaki tutarsızlığı. Sandık sonuç tutanakları ile SİPPORT sistemine girilmiş verileri karşılaştırıyor. 

Tespit edilene itiraz

Bunların düzeltilmesi için itiraz ve başvurularda bulunuyoruz. Şimdiye kadar yapılan itirazların önemli bir bölümü düzeltildi. Örneğin 1085 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti 174, Adalet ve Birlik Partisi 0 oy almışken bizim oylarımızın tamamı Adalet ve Birlik Partisi’ne yazılmıştı. İtirazlarımız sonucunda düzeltildi. MHP’nin oyu 1’di fakat sisteme MHP’nin oyu 147 olarak yazılmıştı. İtirazımız üzerine bunların tamamı düzeltildi. Örnek olması açısından sizlere bir tanesini göstereceğim. Gördüğünüz üzere Bismil 1234 No'lu sandık sonuç tutanağına Yeşil Sol Parti’nin aldığı oy 233. Altında sandık kurulu başkanı ve üyelerinin tamamının imzası olan tutanak bu fakat bu SİP Port sistemine MHP’nin oyu 233 olarak yazılmış. Bunun gibi olağanüstü itiraz süresi içinde tespit edebildiğimiz yanlış girişlerini tamamının düzeltilmesi için girişimlerde bulunacağız. Kazandığımız milletvekillerinin herhangi birisinin bu yollarda elimizden alındığı tespit edersek düzeltilmesi için itirazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Bu veriler üzerinden varsa itiraz başımız gözümüz üstüne. Vali ile İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı’yla onların verileriyle, ellerindeki vatandaşın kişisel bilgisi kullanılarak yapılacak çalma işlemlerinin tamamına karşı sonuna kadar direneceğiz.”

YSK yurt dışı başvurusu

Tiryaki, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tiryaki, "Yurt dışında Kılıçdaroğlu’nun yüksek oyların çıkan yerlerde oy verme süresini 20-21 Mayıs'ta yapılacak olması yeni bir YSK kararı mı yoksa 12 Nisan’da belirtilen karar mı?" soruna, “YSK, yurt dışı merkezler ve bu merkezlerdeki oy verme sürelerine dair dün bir karar yayınladı. Bu karara göre bazı yerlerde oy verme süresinin sınırlandığı gördük. Bunun için girişimlerde bulunduk. YSK’nin bu konuda yeni bir karar vermesi durumunda bu karar elbette duyurulacak" yanıtı verdi. 

Bazı sandık detayları

*  Yeşil Sol Parti, Amed'in Bismîl ilçesinde bulunan Esma Ocak İlkokulu'ndaki 1234 No'lu sandıkta geçerli oylardan 233'ünü alarak, sandıktan birinci parti çıktı. 279 seçmenin oy kullandığı söz konusu sandıkta, Hak ve Özgürlükler Partisi'ne, Türkiye Komünist Hareketi'ne, Yeniden Refah Partisi'ne, Güç Birliği Partisi'ne ve Sol Parti'ye birer oy; İYİ Parti'ye iki oy; Büyük Birlik Partisi'ne üç oy; Cumhuriyet Halk Partisi'ne dört oy; AKP'ye 20 oy; Yeşil Sol Parti'ye 233 oy çıktı. Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) hiç oyun çıkmadığı sandıkta 12 oy ise geçersiz sayıldı. Oylar, ıslak imzayla tutanak altına alındı. Yeşil Sol Parti, 233 oylarının, o sandıktan hiç oy alamayan MHP'nin hanesine yazıldığını tespit etti.

*  Şirnex’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde üç sandıkta Yeşil Sol Parti'nin oylarının SIPPORT sisteminde Cumhur İttifakı'nda yer alan partilere yazıldığı açıklandı; 1085 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 174 oyu Adalet Birlik Partisi'ne, 1240 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 233 oyu MHP'ye, 1249 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 147 oyu MHP'ye yazıldı. Basa (Güçlükonak) ilçesinde 1006 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 122 oy SİP Port üzerinden MHP'ye yazıldı. Yeşil Sol Parti’ye ise bir oy yazıldı.

*  Colemêrg merkezde 1094 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin aldığı 229 oy AKP'ye yazıldı. 

*  Riha'nın Haliliye’de 1120 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 82 oyu Adalet Birlik Partisi’ne yazıldı. Sêwereg (Siverek) 1069 nolu sandıktaki 74 oy MHP’ye yazıldı.

*  Elîh merkezde 1051 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 232 oyu, ilçe birleştirme tutanağında Yenilik Partisi'ne yazıldı.

*  Merdîn'in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde 1035 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 225 oyu MHP’ye yazıldı. 

*  Amed’in Peyas (Kayapınar) ilçesinde 2252 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti’nin 198 oyu MHP’ye yazıldı.

*  Amed'in Farqîn (Silvan) ilçesinde 1032 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti’ye ait 228 oy, 1145 nolu sandıkta ise 125 oy MHP’ye yazıldı.

*  Amed'in Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Ayşe Numan Konakçı İlkokulu’nda 1099 No'lu sandıkta Yeşil Sol Parti'nin 173 oyunun MHP’ye yazıldığı ortaya çıktı. 

* Yeşil Sol Parti'nin Karşıyaka ve Menemen ilçelerinde iki sandıktaki toplam 150 oyu, MHP'ye yazıldı.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.