
Tüm kamuoyunu derinden sarsan olaya ilişkin Batman Valiliği, 3 HPG’linin bir araca el koyduğunu belirterek, „Polisimiz bu yönde ihbar aldı ve aracı takipteyken çatışma çıktı. Çatışma sırasında teröristler kaçarken sağa sola rasgele ateş açmışlar. Ailenin içinde bulunduğu otomobile teröristlerin kurşunları isabet ediyor. Aile teröristlerin açtığı ateşin hedefi oldu. Otopside her şey ortaya çıkacaktır“ demişti.
Gerçeği tanıklar anlattı
Ancak görgü tanıklarının ifadeleri tam tersi yönde. Görgü tanıkları, çatışmanın sivillerin vurulduğu yerde değil, bir inşaat içinde meydana geldiğini ve polislerin sivillere ateş açtığını söyledi. Tanıkların anlatımına göre olay şöyle gelişti: HPG’li olduğu iddia edilen 3 kişi, 26 Eylül gecesi 21.00 sıralarında Batman-Beşiri karayolunda 72 EA 910 plakalı otomobile el koydu. Otomobilde bulunan 2 kişinin ellerine koli bandı ile bağladıktan sonra da otomobille 10 kilometre mesafede bulunun Batman kent merkezine hareket etti. Kısa bir süre sonra araçlarına el konulan 2 kişi, ellerini çözüp polisi arayarak araçlarına el konulduğunu söyledi. İhbar üzerine alarma geçen polis, Mobese kameralarıyla otomobili takibe aldı. Kenti adeta kuşatmaya alan ve kentin tüm giriş-çıkışlarını tutan polis, saat 23.00 sıralarında Bahçelievler Mahallesi Aydın Konak Kavşağı’nda 3 kişinin içinde olduğu aracı tespit etti.“
Sivil araç ilk ateşte vuruldu
Sivillerin yaşamını yitirdiği noktada bulunan kahvede olan ve ismini vermek istemeyen bir görgü tanığı, polisin önceden kavşağı tuttuğu ve kavşakta Akrep tipi bir polis aracının beklediğini söyledi. Karşıdan iki aracın geldiğini ve sivillerin içinde bulunduğu aracın önde olduğunu anlatan görgü tanığı, „Sivil araç öndeydi. Araçların gelmesi ile polis ateş etmeye başladı. İlk ateş sivil araca denk geldi. Arkadaki araç ateş edilmesiyle birlikte direk direksiyonu kırarak sokağa girdi“ dedi. Söz konusu noktada çatışma yaşanmadığını belirten görgü tanığı, „Silah sesleri 2 dakika kadar sürdü. Bu sırada polis rastgele etrafa ateş ediyordu. Kahvede bulunan herkes yere yatmıştı. Açılan ateş kahveye de isabet etti“ dedi.
Yaralanan tanık da anlattı
Olay sırasında kahvede olan ve elinden yaralanan İmam Yaman (27) da anlatımları, sivillerin bulunduğu yerde çatışmanın çıkmadığını doğruluyor. Yaman, silah seslerinin gelmesi ile birlikte herkesin yere yattığını ve silah seslerinin yaklaşık 2 dakika kadar sürdüğünü ve seslerin kesildiğini söyledi. Yaman, silahların susmasıyla birlikte taksi ile hastaneye gittiğini ardından da emniyette ifadesinin alındığını söyledi. Yaman, silah seslerinin geldiği yerde zırhlı araçlar ve sivil polislerin olduğunu söyledi.
Doru Ailesi tanıkları dinledi
Doru Ailesi’nin köyünde de ailenin polisler tarafından vurulduğu konusunda görüş öne çıkıyor. Köylüler de görgü tanıkları ile yaptıkları görüşmede, polisin sivillere ateş açtığını söylüyor. Olaya ilişkin görgü tanıklarının ifadeleri birbiriyle örtüşürken, gözler sivilleri hedef alan silahların balistik incelemesine ve yaşamını yitirenlerin otopsi sonuçlarında.
DİHA/BATMAN
Yargısız infazı gördü
Batman’daki çatışmanın kamera görüntüleri ortaya çıktı. Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, bir kişinin polislerce sağ yakalandığı ve dövülürek polis aracına konulduğu görülüyor. Bu sırada bir polisin sesi yükseliyor,“Kafasına sık! Vur.“ Görüntüler ile çekenin anlatımları infazı ortaya çıkardı.
Batman’da görgü tanıklarının „anne ve kızı polis taramasında öldü“ demesinden sonra olayın hemen ardından üç kişinin hayatını kaybettiği inşaattaki çatışmayla ilgili çarpıcı görüntüler ortaya çıktı. Çatışmanın anı anına kaydedildiği cep telefonu görüntülerinde, polisin „Kafasına sık“ ve „Vur“ sesleri, „bir kişi infaz mı edildi“ sorusunu akıllara getirdi. Asıl çatışmanın çıktığı yerin Şafak Mahallesi olduğu, olayı telefon kamerasıyla çeken görgü tanığının ifadelerini doğruluyor.
İnşaata bomba atıldı
Görüntülerde çok çarpıcı ayrıntılar yer alıyor. Zırhlı polis araçları ve özel harekât polislerinin görüldüğü görüntülerde, HPG’liler ile polis arasında şiddetli bir çatışma çıktığı anlaşılıyor. Uzun süre taranan inşaattan 4 kez patlama sesi gelirken, görgü tanığı polislerin inşaata bomba attığını söyledi. Uzun süre silah ve patlama seslerinin duyulduğu görüntüde, ileriki dakikalarda çok çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıkıyor.
Bir kişi sağdı
Görüntünün sonlarında bir kişinin, 2 polis tarafından dövülerek polis aracına götürülmesi, „3 kişinin çatışmada yaşamını yitirmediğini, 1 kişinin sağ yakalandığı“ iddiasını güçlendiriyor. Yakalanan kişi araca götürüldüğü sırada polisin „Kafasına sık“ ve „Vur“ sözleri duyuluyor.
İnfaz edildi
Görüntüyü çeken görgü tanığı şu çarpıcı iddiada bulundu: „1 kişiyi yakalamışlardı. Bir taraftan tekme tokat döverken bir taraftan da silah dipçikleri ile kafasına vuruyorlardı. Yakaladıkları kişiyi araca koyarak olay yerinden götürdüler. Sonra haberlerde 3 kişinin de öldürüldüğünü duyunca bu kişinin infaz edildiğini anladım.“
Görgü tanığı, bir kişinin yaşamını yitirmesi ve bir kişinin yakalanmasının ardından geriye kalan kişinin uzun süre tek başına çatıştığını söyledi.
DİHA/BATMAN
Bebek kurtarılamadı
Batman’da polisin taradığı araçta yaşamını yitiren sekiz aylık hamile Mizgin Doru’nun sezeryanla kurtarılan bebeği yaşam mücadelesini kaybetti.
Batman’da 26 Eylül gecesi polisler, ‘PKK’li’ diyerek 6 kişilik Doru ailesinin aracını taramıştı. Araçta bulunan 32 yaşında ve sekiz aylık hamile Mizgin Doru ile 4 yaşındaki kızı Sultan hayatını kaybetmiş; 40 yaşındaki baba Talat Doru ve kızı Şeyma da yaralanmıştı. Hayatını kaybeden Mizgin Doru’dan sezaryenle alınan ve Özel Batman Dünya Hastanesi’nde küvezde yaşatılmaya çalışılan bebek dün hayatını kaybetti. Batman Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat yaptığı açıklamada, bebeğin tüm çabalara rağmen kurtarılamadığını söyledi. Kubat, „Çok üzüldük. O’nu yaşatmak için herkes elinden gelen çabayı gösterdi, ancak bebeği kurtaramadık“ dedi.