Siyasi soykırımda yüzlerce gözaltı

  •  HDP’nin 'Herkes İçin Adalet' kampanyasının hemen ardından siyasi soykırım operasyonlarına hız veren Türk iktidarı, son bir haftada yüzlerce kişiyi gözatına aldı.
  •  HDP, “İktidar bloku, yaşadığı korku ve sıkışmışlığı, faşizan yöntemlerle başta HDP’li siyasetçiler olmak üzere sindirme politikaları, gözaltılar ve saldırılarla gizlemeye çalışıyor" dedi.

Türk hükümeti, emrindeki yargı ve devlet güçleriyle siyasi soykırım operasyonlarını sürdürüyor.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla yapılan ev baskınlarından 25 kişi gözaltına alındı, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 5 kişi ise adreslerinde bulunamadı. Gözaltında alınıp Adana İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube'de tutulan kişilerden bazılarının  isimleri şöyle: HDP Adana İl Gençlik Meclisi Üyesi Mazlum Gök, Ahmet Can Bay, Hatip Çelebioğlu, Cemil Öztürk, Serdar Kızıl, Demhat Sağlam ve Şeyhmus Ökten. Gözaltına alınanlara 24 saatlik avukat kısıtlılığı getirilirken, operasyonun polise "korsan gösteri yapacaklar" şeklinde gelen bir ihbar nedeniyle yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Kentte dün sosyal medya paylaşımları nedeniyle evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan Müslüm Oruç ve M.S. adlı kişiler ise "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla ev hapsi  ve adli kontrol verilerek bırakıldı.

Antep’te 60 kişi

Antep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA – DER), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Kurdî –Der eski üye ve yöneticileri hakkında açılan soruşturma kapsamında 60 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Polis tarafından dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında HDP İl Eşbaşkanı Ethem Ünal, avukat ve dernek yöneticilerinin olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bazılarının ifade işlemi sürerken, gözaltı sürelerini dört gün uzatıldığı öğrenildi. Gözaltına alınanların İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldukları öğrenildi.  Gözaltına alınanlardan 22 kişinin isimleri şu şekilde: Ethem Ünal, Avukatlar Berivan Özpolat ile Alaadin Aslan, Mustafa Denktaş, Bülent Şahin, Mustafa Şahin, İbrahim Demir, Halil İpek, Abdulhakim Yılmazsoy, Ramazan Demir, Selma Avşar, Emin Külter, Osman Girgin, Perişan Akın, Maruf Yüce, Mustafa Bilen, Osman Özkan, Osman Bilgiç, Halim Tekin, Abdurahman Aksoy, Arif Selçuk ve Mehmet Saçlı.

Mersin’de iki müzisyen

Mersin'de ise Arif Adalı ve İsmail İnan adlı iki müzisyen evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı. İki müzisyenin hangi gerekçeyle gözaltına alındıkları henüz öğrenilemedi.

İstanbul'da en az 20

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında önceki gece İstanbul’un birçok ilçesine eş zamanlı operasyon düzenlendi. Gerekçesine ilişkin bilgi edinilemezken en az 20 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtiliyor.  Gözaltına alınan bazı kişilerin isimleri şöyle: Murat Yaşa, Erkan Çakan, Mazlum Özbey, Erdoğan Özbey, Tugay Özbey, Ayhan Ekmekçi, İzzet Özmen, Mazlum Kaya, Ahmet Kaya, Ömer Geyik, Barış Koşar, Ramazan Özdemir, İbrahim Güler, Murat Metin ve Zehra Yılmaz.

Batman’da eşbaşkan da

Batman'da aralarında Bekirhan Belde Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük’ün de bulunduğu HDP üye ve yöneticilerinin evlerine baskın düzenlendi. Eşbaşkan Sönük ile evlerine baskın düzenlenen HDP İl Örgütü Yöneticisi Murat Kılıç, Merkez İlçe Yöneticisi Tayfun Güney, Gençlik Meclisi Üyesi Mehmet Emin Salman, Kozluk Belediyesi Meclis Üyesi Şükran Çotak, HDP üyesi Suat Öztekin ve Seyid Ali Doğan gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen 7 kişi, Batman İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Şırnak'ın Cizre ilçesinin girişinde HDP üyesi Mustafa Dal, gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Dal, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Amed’de 7 kişi daha

Son bir haftada onlarca kişinin gözaltına alındığı Amed’de, bu kez sosyal medya paylaşımları nedeniyle 7 kişi gözaltına alındı. Evlerine yapılan baskınla gözaltına alınanların isimleri şöyle: Ahmet Alpaslan, Behçet Ekinci, Hacı Baş, Mazlum Burur, Şivan Erdal, Ahmet Celil Önen ve Burhan Gizlenmiş. Gözaltına alınanların hangi sosyal medya paylaşım nedeniyle gözaltına alındığı öğrenilmezken, Burhan Gizlenmiş’in kanser hastalığı nedeniyle Emniyet’teki ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Gözaltında bulunan 6 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü’nde bekletiliyor. 

Aydın'da kadınlar hedefte

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, HDP üye ve yöneticilerine yönelik operasyon düzenlendi. Aydın merkez ve ilçelerinde birçok adrese düzenlenen ev baskınlarında çok sayıda kadın gözaltına alındı.  Yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale el konulurken, HDP Aydın İl Örgütü binasına da baskın yapıldı. Polisler tarafından ablukaya alınan İl binasında arama yapılarak, tüm evraklara ve bilgisayarlara el konuldu.

Gözaltına alınan HDP’li kadınlar, sağlık kontrollerinin ardında ifadeleri alınmak üzere Aydın İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, operasyon dün de öğleden sonra da devam ediyordu.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: HDP Parti Meclis (PM) Üyesi Ayfer Demirer, HDP Aydın İl Eşbaşkanı Aysel Bahtiyar Ünsel, Didim İlçe Eşbaşkanı Mehtap Bozkurt, Söke İlçe Eşbaşkanı Sadegül Akalın, İl yöneticisi Neslihan Arviş, Saadet Açık, Azize Ergün, Nazlı Boza ve HDP üyesi olduğu belirtilen Söylemez Akalın. 

Van’da en az 27 kişi

Van’da da günlerdir devam eden gözaltılara dün 27 kişi daha eklendi. Van merkez ve ilçelerinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 27 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şunlar: Azat İtah, Cengiz Kiye, Ozan Kiye, Eray Kiye, Serhat Dinç, Yusuf Öztunç ve Mustafa Kaplan. Gözaltına alınanlar Van İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Korkusunu gizleme çabası

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, önceki gün konuyla ilgili açıklama yaptı. HDP basın bürosu tarafından paylaşılan açıklamada, Cuma günü itibarıyla 143 kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. Gözaltına alınanların çoğunluğunun genç olduğunun altı çizilen açıklamada, “İktidar medyası ise her zamanki gibi kendisini mahkemelerin yerine koyarak, gözaltına alınan sivil siyasetçileri, aktivistleri, ahlaksızca ‘21 terörist gözaltına alındı’ şeklinde hedef gösterdi” denildi.

Gözaltıların hukukla açıklanabilecek hiçbir yanı olmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “AKP/MHP iktidar bloku, yaşadığı korkuyu ve sıkışmışlığını faşizan yöntemlerle başta HDP’li siyasetçiler olmak üzere öğrenciler, gazeteciler, aktivistler ve demokratik siyasetin temsilcisi olan diğer kurum ve kişilere yönelik sindirme politikaları, gözaltılar ve saldırılarla gizlemeye çalışmaktadır. Saldırılar AKP’nin korkusunu gizleme çabasıdır.  Savunma hakkına ve savunmanlara yönelik saldırılar gün geçtikçe artıyor. Antep'te gözaltına alınanlar arasında 2 avukat arkadaşımız da bulunmaktadır. AKP-MHP iktidarına muhalif avukatlar mesleki faaliyetleri nedeniyle her türlü saldırıya maruz kalmakta, gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır. İktidar, avukatların hak ve özgürlükler savunusunu, kendi çıkarlarına ve varlığına yönelik bir tehdit olarak algılamaktadır. Adalet arayışçısı meslektaşlarımıza, öğrencilere, gazetecilere, siyasetçilere baskı ve zorla geri adım attırabileceğini düşünen iktidar ve küçük ortağı kaybedecektir. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın.”

 HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.