HDP’nin 20 Kasım’daki toplantısında mevzileri terk etmeme kararına ve erken seçim çağrısına, siyasi soykırımla karşılık veriliyor. Son 24 saatte 100’den fazla kişi gözaltına alındı.
Ankara’dan Semsûr’a, Kocaeli’den Wan’a kadar bir çok merkezi kapsayan siyasi soykırım operasyonlarında, aralarında HDP yöneticileri, eski vekiller, gazeteciler ve sendikacıların da bulunduğu 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Ev, işyeri ve parti binalarının kapılarını kırarak baskın yapan Türk devlet güçleri, evleri dağıtarak hakaret, şiddet ve ölüm tehditleriyle terör estirdi. Cizîr’de, dört yıldır cezaevinde olan yurttaşın evi bile basılarak gözaltına alınmak istendi.
ANKARA
Ankara’da dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında HDP, İnsan Hakları Derneği (İHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) yönetici ve üyelerinin aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, SES yöneticileri Fikret Çalağan ve Belkıs Yurtsever, HDP PM Üyesi Bereket Kar, HDP üyesi Mazhar Yerlikaya, Şehriban Başak, Ethem Özgan, Sabahattin Karlı, Kemal Akalın ve Ziya Cebeci.
HDP önceki dönem Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım’ın evine baskın düzenlendi. Evde arama yapan polis, Yıldırım’ı gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Yıldırım, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
ADIYAMAN
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Hacı Yusuf Topaloğlu, Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Topaloğlu’nun, evde kalan aile fertlerinin tamamının yere yatırılarak, kafasına silah dayandığı belirtildi. Evi dağıtarak yapılan aramalar ardından gözaltına alınan Topaloğlu, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
URFA
Urfa’nın Viranşehir ilçesi Şırnak Mahallesi’nde yapılan ev baskınlarında iki çocuk babası İrfan Erdem gözaltına alındı. Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle ”örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı öğrenilen Erdem, Urfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
AMED
Amed’de koç başıyla evlerin kapısını kıran polis, evlerde arama yaparak eşyaları dağıttı. Baskında, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Şirin Tunç ve HDP Kayapınar Belediyesi Meclis Üyesi Songül Dağ Kapancı gözaltına alındı. Kentte ayrıca DBP eski İl Eşbaşkanı Zeki Baran, Bismil Belediyesi Meclis üyesi Rıdvan Ezer ile Abdulfettah Çiçek, gözaltına alındı. Öğle saatlerinde ise Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Hatice Efe ile DBP Bağlar ilçe yöneticisi Tahir Gül, evlerine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı.
BATMAN
Batman merkez ve ilçelerinde dün sabah yapılan ev baskınlarında en az 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olan Şükrü Baytar’ın yanı sıra Barış Annesi Nurhan Seçkin ve TJA aktivistleri ile DTK delegeleri de bulunuyor. Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: “Mahfuz Akgül, Elif Koyuncu, Şükrü Baytar, Adil Erin, Mehmet Salih Turmuş, Mustafa Erol, Seyithan Tatar, Nurhan Seçkin, Murat Tekin, Fatma Kapalıgöz, Yaşar Kırca, İlyas Tiryaki, Halime Çetinkaya, Ezel Aydın, Derya Arslan, Seyfettin Demirkılıç, Cengiz Fırat, Güler Turhan, Zozan Adlı ve Rozerin Koyuncu.
Batman’ın Gercüş ilçesinde ise DTK Gercüş temsilcilerinden Mehmet Yıldırım, dün sabah evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Evin kapısının kırıldığı baskında, dijital materyallere el konuldu.
AĞRI
Ağrı merkez ve Doğubayazıt ilçesinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında HDP İl yöneticisi Kazım Aslan, HDP Doğubayazıt ilçe yöneticileri Faruk Sevkan ve Okan Sekirden gözaltına alındı. Öğle saatlerinde ise Tarım Orkam-Sen Ağrı Şubesi Başkanı Hanifi Demir de Ağrı’da gözaltına alındı.
Bir önceki gün de Taşlıçay’da yapılan ev baskınlarında 6 kişi gözaltına alınmış, HDP eski İlçe Eşbaşkanı Erdal Aslan tutuklanmıştı.
SİİRT
Siirt ve Pervari ilçesinde bazı evlere polislerce baskınlar düzenlendi. Pervari’de baskın düzenlenen evlerde yapılan aramaların ardından Halit Pömen, Bahyettin Okur, Bedri Şahbudak, Zeydin Eksik, Kenan Yavuz, Hacı Tukat ve Muzaffer Turşak; Siirt merkezde ise 4 kişi gözaltına alındı.
KOCAELİ
Kocaeli’de HDP’ye dönük dün başlatılan gözaltı operasyonunda sayı 23’e yükseldi. Aralarında HDP üye, yöneticileri ve avukatların da bulunduğu 23 kişinin Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu belirtilirken, dosyaya gizlilik kararı getirildi. Soruşturmanın ”örgüt üyesi olmak” ve ”örgüt adına faaliyet yürütmek” iddiasıyla başlatıldığı belirtildi.
BURSA
Bursa’da ise sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Hidayet Elalmış’ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Bursa Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürüldüğü belirtildi.
VAN
Van’da önceki gün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 20 gencin gözaltı süresi uzatıldı.
MUŞ
Muş’ta dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında iki kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen HDP Muş eski İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Altay ve HDP Muş Merkez İlçe yöneticisi Cuma Çakır, Muş İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
20 gün önce cezaevinde çıkmıştı
Amed’de evi basılanlardan biri de yaklaşık 20 gün önce cezaevinden çıkan 17 yaşındaki Muammer Akalan.
Muammer’in annesi Fatma Akalan sabah 05.30’da kapının koçbaşı ile kırıldığını kaydetti. Akalan, baskını şöyle anlattı: “Uykudaydık, sabah kapıdan sesler geldi. Eşim kapıya koştu, kapıyı açacağını söyledi ama ona rağmen dinlemediler. İki kapımızı da kırdılar. Sonra eşimi aldıkları gibi duvara çarpıp yere yatırdılar. Başına silah dayadılar sonra yatak odasına geldiler. Ben de bir kadının odaya gelmesini, uygun olmadığımı söyledim. Polis dönüp bana, ‘Sus kadın seni öldürürüz’ diyerek beni tehdit etti. Sordum niye bastınız evi diye, ‘Oğlunun araması var onun için geldik’ deyince ben de, ‘Oğlum köydedir amcasının yanında çobanlık yapıyor’ dedim. Erkek bir polis gidip sütyenimi kaldırıp baktı. Evin içine galoş giymeden girdiler gördükleri tütün tablasının içindeki tütünü mutfakta yere döküp her yere saçmıştılar. Kızım 9 yaşında o esnada ağlamaya başladı. Hala toparlanmış değil. Bende de kronik rahatsızlık olduğu için karnım şişmiş yerimden kalkamıyorum. Ayrıca her şey olup bittikten sonra kapıcı ve komşu çağırıp tutanak tuttular.”
Dört yıldır cezaevinde gözaltı için evi basıldı
Cizre’de dört yıldır tutuklu bulunan Osman Beytur’un evine baskın düzenlendi.
Sur Mahallesi’nde ikamet eden Beytur Ailesi’nin evine, özel harekat polisleri tarafından baskın düzenlendi. Baskın sırasında aile bireylerini yere yatıran polis, evde bulunan tüm eşyaları altüst etti. Polisler, dört yıldır Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne tutuklu bulunan aile bireylerinden Osman Beytur’u sordu. Ailenin, Beytur’un dört yıldır tutuklu olduğunu belirtmesine rağmen polis evi alt üst ederek, arama yaptı.
Osman nerede, Osman nerede?
Oğlunun dört yıldır tutuklu olduğunu söylemesine rağmen evinin arandığını aktaran anne Hatice Beytur, “Gece 01.55’te evimizi bastılar. ‘Osman nerede, Osman nerede’ diye bağırdılar. Bize ‘Sizin hepinizi götürürüm’ dediler. Evimizin tamamını dağıttılar” dedi.
Birkaç ay öncesinde evlerinin önüne gelen polislerin bir kez daha oğlunu sorduklarını ifade eden anne Beytur, ”Polislere oğlumun tutuklu olduğunu söyledim. Ardından ev adresinin doğru olup olmadığını öğrenmek için sorduklarını söylediler. Bu hakaret ve zulümler artık son bulsun” diye konuştu.
Resmini kazıdılar
Anne Beytur, tutuklu oğlu tarafından 7 yıl önce duvara çizilen zafer işareti resminin polisler tarafından silahla kazıdıklarını söyledi. Resimdeki tahribatı gösteren anne Beytur, ”Bizi ‘yarın bu resmi silmezseniz hepinizi alırız’ diye tehdit ettiler. Ben de ‘istiyorsan şimdi alın götürün’ dedim” ifadelerini kullandı.
Üç eşbaşkan daha rehin
Görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyum atanan HDP’li Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Nalan Özaydın ve Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez tutuklandı.
HDP yönetimindeki Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Nalan Özaydın ve Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez ile dört belediye çalışanı 15 Kasım’da gözaltına alınmıştı. Üç belediye eşbaşkanı ve beraberindeki belediye çalışanlarının emniyetteki ifade işlemleri 12 gün sonra sona erdi.
Belediye eşbaşkanları ve belediye çalışanları sabah saatlerinde adliyeye getirildi. Savcılık sorguları yapılan eşbaşkanlar, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilirken, belediye çalışanları adli kontrol şartı talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Haklarında tutuklama talep edilen üç eşbaşkan, gizli tanık beyanları doğrultusunda “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken, belediyeye alınan yeni çalışanlar kanıt olarak gösterildi.
HDP: Başaramayacaklar
HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, yaptığı basın toplantısında, siyasi soykırım operasyonuna tepki göstererek, “Soykırım siyasetine boyun eğmeyeceğimizi defalarca kendilerine gösterdik. Biz demirden leblebiyiz. Hiçbir iktidar bu saldırılardan sonuç olamadı. Bu iktidar da başarılı olamayacak” dedi.