Sol Parti: Enfal soykırım olarak tanınmalı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Alman Sol Parti Die LİNKE, Saddam rejimine bağlı Irak ordusunun “El-Anfal” adıyla Güney Kürdistan’da gerçekleştirdiği soykırımın Almanya’da tanınması için kanun teklifi verdi.

 

Saddam Hüseyin rejimine bağlı Irak ordusu 16 Mart 1988 günü Güney Kürdistan’ın Halepçe kentinde zehirli gazlarla 5 binden fazla Kürdü katletmişti. Saddam rejimi 1986- 1989 yılları arasında düzenlediği saldırılarda 100 binden fazla Kürt ve Hıristiyanı soykırımdan geçirmiş, 1 milyondan fazla kişi ise topraklarından sürülmüştü.

Enfal soykırımının unutulmaması için Federal Alman Meclisi’nde grubu bulunan Sol Parti bir girişimde bulundu. Die LİNKE, Meclise yazılı başvuruda bulunarak Enfal’in soykırım olarak tanınması için bir kanun teklifi verdi.

Suç ortaklığı var

Die LİNKE milletvekili Helin Evrim Sommer’in öncülüğünde hazırlanan kanun teklifinde Kürtlere yönelik gerçekleştirilen ve yakın tarihin en kanlı katliamları olan Enfal ile Halepçe’de Alman şirketlerinin suç ortaklığına da dikkat çekildi. Mart ayının ilk haftasında Alman Meclis’inde tartışılması ve oylamaya sunulması beklenen teklifin üç ana maddesi şu şekilde:

*Irak rejiminin El-Enfal operasyonları, BM Soykırımı Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi kapsamında soykırım olarak tanınmalı.

* Soykırımdan kurtulanlar ve yakınları için destek tedbirleri sağlanmalı, soykırım sebebiyle tahrip edilmiş alanlar işlenmeli, ekonomik ve ekolojik rehabilitasyon sağlanmalı.

* Almanya'nın BM Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda; Alman şirketlerinin veya vatandaşlarının o dönemde Irak rejiminin kimyasal silah programını teknoloji, laboratuvar, fabrika, kimyasal madde vb. ile ne ölçüde desteklediğinin araştırılması ve suçlular hakkında kovuşturma başlatıp mağdurlara ve yakınlarına tazminat ödenmesi. ANF/BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.