Solin hukuk mücadelesini kazandı

Kadın Haberleri —

Solin G. ve avukatı

Solin G. ve avukatı

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini taşıdığı ve eylemlere katıldığı gerekçesiyle pasaportuna el konulan Solin G. verdi hukuk mücadelesini kazandı. Gazetemize konuşan Solin, “Yasal haklarımızı kullanmalıyız” dedi.

DENİZ BABİR / DÜSSELDORF

Eylemlere katıldığı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini taşıdığı gerekçesiye pasaportuna el konulan Solin. G. hukuk mücadelesini kazandı. Düsseldorf İdare Mahkemesi, Solin’i haklı bularak pasaportunun iade edilmesine karar verdi. Mahkemede “PKK, Kürt halkı için mücadele ediyor” diyen Solin, mücadeleden vazgeçmeyeceğini söyledi. 

Düsseldorf İdare Mahkemesi’nde Çarşamba günü görülen duruşmada mahkeme heyeti, polisin kanıtlarını yetersiz buldu. Mahkeme, herhangi bir karar olmadan polisin pasaporta el koymasını yasaya aykırı buldu ve Solin’in pasaportunun geri iadesine karar verdi.

Birbirinden komik gerekçeler

Almanya’nın Oberhausen kasabasında ailesiyle birlikte yaşayan  Kürt genci Solin G’nin evine 23 Ağustos 2022'de polis baskın düzenlemiş ve Oberhausen belediyesinin talimatıyla Solin’in pasaportuna ve kimliğine el koymuştu.

Türkiye’ye yaptığı akraba ziyaretini gerekçe gösterip ev basan polis, Solin’in Kürt Özgürlük Hareketi’nin silahlı mücadelesine katılmak için gittiğini iddia etmişti. Ayrıca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit ve Rojava’nın uluslararası hukuğa aykırı olarak tekrar tekrar bombalanmasına karşı gösterilere katılmasını da delil olarak öne sürmüştü.

Üç maymunları oynayamam

Düsseldorf İdare Mahkemesi’nde Çarşamba günü görülen duruşmada mahkeme başkanının, “Neden yürüyüşlere katıldın” sorusuna Solin şu yanıtı verdi: “Türkiye, Rojava’da ve Kurdistan’da kimyasal silah kullanıyor. Ben Avrupa devletleri gibi üç maymunu oynayamazdım. Kürtler her gün baskı, zulüm ve katliamlarla yüz yüze. Bu yürüyüşlerde bu katliamın durdurulması için, kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu taleplerden birisi de Almanya’nın uluslararası kuralları yok sayan Türkiye’ye yaptırım uygulamasıdır” dedi.

Mücadeleye devam edeceğim

Savcılık makamının “Sen eylemlerde Abdullah Öcalan’ın posterini taşımışsın. Bu durumda PKK çalışmalarında mı yer alıyorsun” sorusuna ise; “Sadece PKK Kürt halkı için mücadele veriyor. Almanya’da 29 yıldır devam eden PKK yasağı yüzünden Kürtler ve dostları sürekli yargılanıyor. Ben bu yüzden bu duruşmadayım. Bu yasak kalkana kadar mücadeleme devam edeceğim” diyerek yanıt verdi. 

Solin, “Biz 24 yıldır İmralı’da esir tutulan Önderliğimizin özgürlüğü için her yıl yürüyüşler yapıyoruz” diyerek, posterini taşımaya devam edeceğini de söyledi. 

Polis yasalara aykırı davrandı

Mahkeme heyeti gösterilerin izinli, hukuk çerçevesinde gerçekleştiğini gözeterek Solin’in aleyhine herhangi bir işlem yapılmamasına karar verdi. Polislerin iddialarını mesnetsiz bularak, herhangi bir mahkeme kararı olmadan polisin davacının pasaportuna el koymasının da yasaya aykırı olduğunu kaydeden mahkeme heyeti, Solin’in pasaportunun geri verilmesine karar verdi. 

 Korkmadığımızı gösterelim

Dava ardından gazetemize konuşan Solin, “Biz haklı bir mücadele verdiğimiz için baskılara maruz kalıyoruz. Bu baskıları kamuoyuna duyurmalı ve yasal haklarımızı kullanmalıyız. Ben de karşı çıktım ve kazandım. Bu durumda olan herkes bu haklarını kullanmalıdır” dedi. 

Solin’in annesi Zozan G.’de mahkemeden çıkan karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hepimiz her şeyi göze alarak bu mücadeleye sahip çıkmalıyız! Vicdanlı olan herkes ayağa kalkmalı. Mücadeleye sahip çıkmak en temel görevimiz. Haklarımızı bilelim, koruyalım, geri adım atmayalım” dedi. 

Solin için eylem

Solin’in duruşmasının gerçekleştiği saatlerde birçok Alman aktivist ve Die Linke (Sol Parti) üyesi mahkeme önünde eylem yaparak polisin keyfi uygulamarının son bulması çağrısında bulundu. 

Mahkemeden belediyeye cevap

Solin’in avukatı Tim Engels, ANF’ye yaptığı açıklamada davanın sonucundan memnun olduğunu, mahkemenin hukuka uygun bir karar aldığını söyledi. Engels, “Mahkeme kararı ile Oberhausen şehir yönetimine bir ev ödevi de verdi. Gelecekte polis makamının çağrısı ile hukuka uygunluğunu sorgulamadan bu tür sert tedbirlere başvurmaması için Oberhausen Şehir İdaresinin kendisini sorumlu görmesini istedi.” 

Solin G.’yi temsil eden avukatların daha önce davanın düşürülmesi için Oberhausen belediyesine başvurusu başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.