Soma Davası’nda adalet çıkmadı

  • Soma’da 310 madencinin katledilmesiyle ilgili davada 7 yılın sonunda adalet çıkmadı. Tutuklu sanık kalmamasına rağmen dosyanın tek tutuklusu ailelerin avukatı Selçuk Kozağıçlı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 301 madencinin ölümünden sorumlu Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’in yargılandığı davanın karar duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan sanık Can Gürkan'a “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 20 yıl, Haluk Evinç'e beraat, sanıklar Adem Ormanoğlu ile Efgan Kurt'a “taksirle yaralanmaya neden olma” suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. Ayrıca mühendisler Ormanoğlu ve Kurt’a 2 yıl boyunca kontrol teşkilatı baş mühendisliği görevinden yasaklanması da karar altına alındı. 

Karara tepki gösteren avukatlar alkışlarla tepki gösterirken, aileler mahkeme heyetine ayakkabılarını fırlattı. Protestoya karşı polisler mahkeme heyetinin önüne bariyer kurdu. Burada fenalık geçiren aileler, “Adaleniz batsın”, “Tarih sizi yargılayacak”, “Hesap vereceksiniz” diye bağırdı. Süren gerginliğin üzerine aile ve avukatlar salonu terk ederek, adliye önünde açıklama yaptı. Avukat ve aileler tek tek söz alarak karara ilişkin tepkilerini dile getirdi.

Dava avukatı Nergiz Tuba Aslan, “Aileler 7 yıldır adalet mücadelesini veriyor. Herkes utansın. Sermayeyi koruyan kollayan herkes bir gün hesap verecek. Bugünkü karar, bundan sonraki işçi katliamlarına ferman çıkarmıştır. Bu davadan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu hikayenin sonu mutlak değişecek. Bu dosyanın tek tutuklusu Selçuk Kozağıçlı’dır. Patronlar elini kolunu sallayarak dışarıda gezerken, ailelerin avukatı tutuklu bulunuyor” dedi.

Avukat Can Atlalay da “Bu feryadın nedeni duyulan acı değil, bu insanlar kendi acılarını sağaltmak için 7 yıldır adalet diye tutunamıyorlar. Kundaktaki bebek duruşma salonlarında büyüdü. Can Gürkan'a 20 yıl dediler, yatarı yok. Ademle Efkan'a 12 yıl dedi, yatarı yok. Haluk'a beraat dedi. Bu memlekette kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin, diyedir davamız. Bundan sonrasını bırakmayacağız. Sorumlular hesap verecekler" diye konuştu. 

Avukatların ardından söz alan madenci ailelerinden Elmas Kaya, "19 yaşımda oğlumu kucağıma almıştım, beraber büyüdük. Ankara'ya bir dev oturttular yedi başlı oldu. Tek kişiye çalışır oldular, bizi evlatsız bıraktılar. Biz, bizden sonrakiler için savaşıyoruz. Adalet istiyoruz. Adaleti belki biz görmeyeceğiz ama Ankara'daki dev devrilmedikçe ne adalet ne hak olacak" sözleriyle öfkesini dile getirdi. 

Maden çökmesinde oğlunu kaybeden İsmail Çolak ise şunları söyledi: "301'i bu mahkemede yeniden öldürdüler. Burada bir cinayete tanıklık ettiniz. Yargının olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Kararı verenler burada yargılanacak."

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan da 7 yıl önceki acıyı bir kez daha yaşadıklarını vurguladı. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise karara çok öfkeli olduklarını söyleyerek, “Sözde olan adalet tescillendi. Soma katilleri bir gün halkın önünde hesap verecek” diye konuştu.

 

Soma Davası

Soma Davası’nda 2018’de verilen kararda sanıklardan 37’si hakkında beraat kararları verilirken, 14 sanık "taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek"ten cezalandırıldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a "basit taksir" suçundan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru’ya "bilinçli taksir"den 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı’ya ise 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de Can Gürkan'a verilen hapis cezasını bozdu. Can Gürkan'la birlikte sanıklardan Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’un “301 kez olası kastla öldürme” ve “162 kez olası kastla yaralama” suçlarından mahkûm edilmesi kararı verildi. Yargıtay savcısı 8 Ocak’ta karara itiraz etti. İtiraz edilmesinin ardından Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 3 üyesi değişirken, karar da değişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, “bilinçli taksirle öldürme ve yaralamadan” ceza verilmesine karar verdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.