Bunun nedeni ne mi?
Her şeyden önce günümüzde kaza riski yüksek bir madene Almanya’da işçi sokamazsınız. İşçi girmek istese devlet bırakmaz. Devlet göz yumsa sendika işçiyi öyle bir madene sokmaz, sokulmasına izin vermez.
Bu her iş kolu için geçerli.
Türkiye’de özellikle özel sektörün işçi güvenliğini hiçe saydığı artık bilinen bir gerçek. Devlet de buna göz yumuyor. Hayatını açlık sınırının dahi altında ücretler karşılığında iş güvenliği zayıf olan madenlerde çalışarak tehlikeye atacak yüzbinlerce insan da hazır zaten. Hepsi tamam.
Bunlar Almanya’da da olabilir. Ama Almanya’da işçilerin hayatının tehlikeye atılması karşısında eli kolu bağlı duracak, patrondan yana dem vuracak, "milli menfaatleri" düşünecek sendika diye bir kavram yok, olmaz.
Dışarıdan bakınca Türkiye’deki sendika hareketinin durumunun içler acısı olduğu o kadar net bir şekilde görülüyor ki.
Türkiye iş kazalarında dünya lideri. Özel sektör insanların canlarıyla fütursuzca oynarken sendikalar buna karşın etkin bir mücadele sergileyemiyor ya da sergilemiyorlar. Soma’da yaşanan facianın ardından bu gerçek daha net bir şekilde açığa çıkmıştır.
İşçilerin güvenliği, emniyeti devletten, patrondan önce sendikanın sorunudur. Bunun mücadelesini vermek, denetimini yapmak da sendikanın sorumluluğudur.
Devleti istediğiniz kadar suçlayın, işverenlere istediğiniz kadar kalayı basın bu gerçeği pas geçemezsiniz, geçmemelisiniz.
İşçiyi patron korumaz. Arkadaş, devlet de korumaz. İşçinin bu sistem içerisindeki yegane direniş aracı sendikalardır.
O kadar insan toprağın altına girdikten sonra "Niye korumadınız, niye önlem almadınız" diye bağırmak da hiçbir kazanç sağlamaz.
***
Madende karbonmonoksit gazıyla zehirlenip ölen bir madenci nasıl oluyor da "şehit" oluyor anlamış değiliz. Özellikle AKP ve ona yakın medya kuruluşları hayatını kaybeden işçilerden "şehit" diye bahsediyor.
Böyle kavramlar zaten genelde manipülasyon amacıyla kullanılır ama hiç böylesini duymamış görmemiştik.
Kimse madende kazma sallarken alınmayan güvenlik önlemleri nedeniyle can verdi diye "şehit" olmaz. Ama onların yaşamlarını güvenceye almak için parmağını kıpırdatmayanları katil yapar.
Soma ve işyeri güvenliğinde sendikaların sorumluluğu
Soma faciasının ardından dünyadaki en büyük kömür rezervlerine sahip olan Almanya’daki maden güvenliği ile dünya kömür rezervlerinin binde ikisine sahip olan Türkiye’deki maden güvenliğini kıyaslayan çok sayıda yayın yapıldı. Almanya’da son 30 yılda 3 madenci iş kazaları sonucu hayatını kaybederken Türkiye’de bu rakam 1400’e yakın.