Sömürgeci kayyumdan su işkencesi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Su sorunu

Su sorunu

  • Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Yenimahalle ve Turgut Özal mahallelerinde yaşanan su kesintileri sürüyor. Kavurucu sıcaklarda yaşanan kesintiler nedeniyle mahalle sakinlerini mağdur.

Mahalle sakinleri, 10 Temmuz'da kayyum yönetimindeki belediye önünde kesintileri protesto etti. Belediye içerisine alınmayan yurttaşlar, kesintilere dair görüşmek için bir muhatap da bulamadı. Kesintilere "mahallelerin yükseltisinin fazla olması" gerekçe gösterilirken, yurttaşlar duruma tepkili. 

Susuz bırakıldık

Su kesintisi nedeniyle mağdur olan yurttaşlardan Fatım Beldek (67), belediyeye kayyum ataması öncesi de su kesintisi yaşandığına işaret ederek, "Ancak HDP’li belediyeye müracaat ettiğimizde onlarla görüşebiliyorduk. Dertlerimizi dinliyorlardı. Su sorunumuza çözüm üretiyorlardı. Ancak şimdi sorunları dile getirmek için belediyeye gittiğimizde kayyumı bulamıyoruz. Kayyum ne bizi dinliyor ne de bizi tanıyor” şeklinde konuştu. 

Kavurucu sıcaklarda susuz bırakıldıklarını kaydeden Beldek, "Ne bulaşıklarımızı doğru düzgün yıkayabiliyoruz ne de banyo yapabiliyoruz. Etrafta bulunan diğer mahallelerin suyu akıyor. Mahallemizde yükselti fazla olduğu için suyun gelmediğini ileri sürüyorlar. O zaman vanayı da ona göre açsınlar. Susuzluk nedeniyle tüm meyve ağaçlarımız kurudu. Bir an önce çözüm üretsinler” ifadelerini kullandı. 

Bir tanker su verip gönderiyorlar

Mahalle sakinlerinden Behiye Doğan, 30 yıldır aynı sorunla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Doğan, "Su sorununu dile getirmek için belediyeye gittiğimizde bir tanker su verip bir hafta idare etmemizi istiyorlar. Yaz sıcağında bulaşık, elbise ve banyo gibi ihtiyaçlarımızı nasıl bu suyla giderelim? Aç kalabilirsin ama susuz yaşayamazsın. Su varsa hayat vardır. Her yıl Eylül ayına kadar su sorunu yaşıyoruz. Sorunlarımızı iletmek için belediyeye gittik ancak içeri girmemize dahi izin vermediler. Bize, ‘Bu sorun çözülmez’ dediler" diye konuştu.  

Tankerde verilen suyun nereden getirildiğini bilmediklerini ve koktuğunu aktaran Doğan, şöyle konuştu: "Çocuklar içtiğinde çoğu zaman ishal oluyor. 24 saat su aksın demiyoruz. Her mahalleye günde iki saat su verilse bu sorun çözülür.” 

Tüm mahalle susuz

Yenimahalle Mahallesi'nde yaşayan Halime Hezer (65), Ramazan Ayı'ndan bu yana kesintilerin yaşandığını aktardı. Hezer, "Tüm mahalle susuz. Sorunun çözümü için belediyeye gittik. Tek çözüm bir tanker su vermek oldu. Belediyede yetkililerle görüşmek istedik ancak izin vermediler. Su yoksa yaşam da yoktur. Su akmayan mahalleye birkaç gün önce de su faturası kesmek için geldiler. Gelen görevliler su kullanmadığımız için fatura kesmeden gittiler" dedi.

MA-ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.