Sömürgecinin meclisinde bir ilk

Toplum/Yaşam Haberleri —

İspanya Parlamentosu

İspanya Parlamentosu

  • İspanya'da Meclis Divanı'nın aldığı kararla Baskça, Katalanca ve Galiçyaca ilk kez mecliste de kullanıldı. Mecliste ortak resmi dillerin kabul edilmesi kararı, Sosyalist Francina Armengol'un konuşmacı olduğu Kongre Bürosu'nun isimlendirilmesi konusunda varılan anlaşmayla hayat buldu.

Bianet’in Catalan News’ten aktardığı habere göre kararın hayata geçirilebilmesi için İspanya meclisine 12 tercüman ve yeni teknik ekipman alındı.

Mecliste duyulan ilk ortak resmi dil Galiçyaca oldu. Sosyalist milletvekili José Ramón Besteiro, Galiçyaca ile İspanyolcayı birleştiren bir konuşma yaparak simultane tercüme sisteminin açılışını yaptı.

EH Bildu Sözcüsü Mertxe Aizpurua ve ardından PNB Milletvekili Joseba Andoni Agirretxea tarafından yapılan Baskça konuşma duyuldu.

‘Katalanca konuşacağım’

ERC'nin alt meclisteki sözcüsü Gabriel Rufián ise "Katalanca konuşacağım çünkü Katalan okul sistemi sayesinde bunu yapabiliyorum ve çünkü bu benim ülkemin dili" sözleriyle ilk Katalanca konuşmayı yaptı.

Rufián "tarihi" anlaşmayı kutladı ve mecliste ortak resmi dillerde konuşmayı "devrimci bir eyleme" dönüştürenlerin "alaycılığını" eleştirdi. 

İspanya hükümeti sözcüsü Isabel Rodríguez, bu kararın İspanya için iyi bir haber olduğunu belirterek, bir arada yaşamanın yeniden tesis edildiğini söyledi.

Faşistler protesto etti

Muhafazakar Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca'nın kullanılmasına karşı olduklarını göstermek için tartışmanın başlamasını engellemeye çalıştı.

Oturum başlar başlamaz PP Sözcüsü Cuca Gamarra, meclis yönetmeliklerinin ihlal edildiğini kınamak üzere söz istedi.

Kısa bir süre sonra Galiçyaca ilk konuşma başladığında Vox milletvekilleri kulaklıklarını Başbakan vekili Pedro Sánchez'in koltuğuna bırakarak salonu terk etti. MADRİD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.