Son Êzîdî kadın kalıncaya dek

Kadın Haberleri —

Hilwa Feqîr

Hilwa Feqîr

  • DAİŞ’in Şengal’den kaçırıp Türkiye’ye getirdiği onlarca Êzîdî kız çocuğunun bulunduğunu ve Ayşe’nin sadece bir örnek olduğunu belirten Hilwa Feqîr, DAİŞ’in elindeki kadın ve kız çocuklarının kurtarılması için mücadele edeceklerini söyledi.

DAİŞ’in 2014’te Şengal’e saldırmasıyla binlerce Êzîdî kadının hayatı kabusa döndü. Katledildiler, köle pazarlarında satıldılar ve cinsel şiddete maruz kaldılar. Demokratik Suriye Güçleri (QSD), YPG ve YPJ güçleri eşsiz bir direnişle DAİŞ’i yenilgiye uğrattı. Fakat kaçırılan ve DAİŞ’in elinde olan binlerce kadının akıbeti belli değil.

Çetelerin yuvası haline gelen Türkiye’de kaçırılan Êzîdî kadın ve kız çocuklarının bulunduğu basına çok kez yansıdı. Bunun son örneği ise geçtiğimiz Ekim ayında yaşandı. 

2017 yılında Êzîdî bir kız çocuğunu kaçırarak Türkiye’ye getiren DAİŞ’li Sabbah Ali Oruç hakkında, "uluslararası insan ticareti" suçlamasıyla dava açıldı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocuğu korumak yerine kendisini kaçıran ve daha sonra dark web’de satışa çıkaran DAİŞ’li ailenin evine hafta sonları “yatılı olarak” gönderdi.

Ankara 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Ekim günü görülen duruşmada DAİŞ’li, “insan ticareti” suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlamıştı. Bu suçun ortaya çıkması ve oluşan kamuoyunun ardından Ankara Valiliği, çetenin tutuklandığını, Bakanlık da çocuğun yeniden korumaya alındığını duyurmuştu. Ancak daha sonra DAİŞ’linin gözaltına dahi alınmadığı da ortaya çıkmıştı.

Êzîdî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) 1 Kasım’da yaptığı açıklamada kız çocuğunun kurtarılması ve suçluların yargılanması için hesap sorulması çağrısında bulundu. Şengal Özerk Yönetim Meclisi Üyesi Hilwa Feqîr, kaçırılan kadınlara ilişkin Jinha’dan Hêvîdar Şengalî ile konuştu. 

‘Kaçırılan çocuklar Türkiye’de’

“Düşmanımızın kim olduğunu çok iyi biliyoruz” diyen Hilwa Feqir, farklı isimler altında gerçekleştirilen fermanlar sonucunda kadınlar ve kız çocuklarının esir alındığını hatırlattı. 

“Ayşe isimli Êzîdî kız çocuğu Türkiye'de bir DAİŞ emirinin elinde bulundu. O çete Türk kökenlidir. Aynı zamanda fermanla kaçırılan çocukları da Türkiye'ye götürdüler. Ama ne yazık ki ne kız çocuğu kurtarıldı ne de çete hakkında tutuklama kararı verildi.”

Tek çocuk Ayşe değil 

Hilwa Feqîr, DAİŞ’in elindeki tek kız çocuğunun Ayşe olmadığını vurguladı ve ekledi:

“Türkiye'de binlerce Êzîdî kız çocuğu çetelerin elinde olabilir. Çünkü DAİŞ'in emirleri Türkiye'de çok rahat dolaşıyor. 6-7 yaşlarındaki kız çocuklarını kaçırıp kendi hizmetlerinde kullanıyorlar. Ama Êzîdîler var oldukça düşmanlardan hesap soracak. Türk devleti, DAİŞ, içimizdeki casuslar, düşmanlar hepsi hesap verecek. Hesap vermeyen kalmayacak. DAİŞ'in elindeki kız çocuklarının attığı çığlığın hesabını soracağız. DAİŞ çetelerinin elinde tek bir kız çocuğu ve kadın kaldığı sürece mücadelemiz ve direnişimiz devam edecektir."

Êzîdîlerin topraklarında kök saldığını ve asla yok olmayacaklarının altını çizen Hilwa Feqîr, DAİŞ’in amacının Êzîdîleri yok etmek olduğunu söyledi. ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.