Sonbahardan beri buzdolabımız bomboş

Kadın Haberleri —

Fahriye Çukur

Fahriye Çukur

  • Gelen faturaların yüksekliği karşısında şaşkınlığa uğrayan kadınlar, durumun kölelik sistemini andırdığını belirterek, günde bir öğün yemek yiyebildiklerini söyledi.

ŞİRİN ÇINAR-SEMA ÇAĞLAK / JINNEWS-AMED

Türk devletinin savaşta ısrarı, artan döviz kurlarıyla birlikte derinleşen ekonomik kriz giderek büyüyor. Temel gıdalara yapılan zamlar cep yakıyor. Domatesin kilosunun 38 TL olduğu Türkiye’de pazara giden kadınlar eli boş dönüyor. Bir ev emekçisi olan Fahriye Çukur ve esnaf olan Özlem Maral, elektrik, su ve doğalgaz faturalarının geçen aylara göre iki kat fazla geldiğini söylüyor. 

Sonbahardan beri buzdolabımız bomboş

Ev emekçisi Fahriye Çukur, "Gece uyuyup sabah kalktığımızda bir bakıyoruz ki her şeye zam yapılmış. Sonbahar mevsiminden beri buzdolabımız bomboş. 2 yıl önce 20 TL'lik az bir bütçeyle pazara gidip alışveriş yaparak buzdolabını doldurabiliyordum. Ama şimdi 200 TL'lik bütçeyle pazarda ihtiyaç duyduğumuz ürünleri bile alamıyorum. Sabah kahvaltı için ne hazırlayabilirim diye binlerce defa düşünüyorum” diyor.

Bu maaşla nasıl ödeyeceğiz?

İki yıl içerisinde tüm ürünlere ciddi oranlarda zam yapıldığını vurgulayan Fahriye, "Eşimin almış olduğu 2 bin 500 TL'lik emekli maaşıyla zar zor geçinebiliyoruz. Ödememiz gereken elektrik, su, kira, çocukların okul masrafları ve telefon faturaları var. Bu maaşla nasıl bunları ödeyebiliriz? Bazı günler hiçbir şey alamadığım için oturup ağlıyorum" diye konuşuyor.

Tasarrufa rağmen faturalar yüksek

20 yıldır kuaförlük yapan Özlem Maral ise iki ay içerisinde elektrik, su ve doğalgaz faturalarına yüklü miktarda zam yapıldığını ifade ediyor. Maral, “Normalde her ay bin TL’ye yakın fatura ödüyordum. Geçen ay ise bin 241 TL geldi. Bu ay da rekor kırarak 2 bin 306 TL geldi. Elektriği tasarruflu kullanmama rağmen faturalarım yüksek oranda geldi. Doğalgaz faturası 150 TL, su faturası da 150 TL olarak geldi. Ayrıca iki çocuğumun okul masrafları var. Ev kiram ise aylık bin 100 TL. İşyerine gelen elektrik faturam ise 2 bin 500 TL. Gelecek ay da 5 bin TL gelebilir diye düşünüyorum. Gidişat bunu gösteriyor” sözleriyle faturalara gelen zamların yüksekliğine dikkat çekiyor.

Durumumuz: kölelik sistemi

Esnaf olarak batmak üzere olduğunu, iş yapamadığını dile getiren Maral, zamanının çoğunu iş yerinde geçirmesine rağmen evine de yüklü miktarda faturalar geldiğini söylüyor. Gelen faturaların bir işçinin aylık ücretiyle eşdeğer olduğunu ifade eden Maral, “Eğer bana bu oranda faturalar gelmeye devam ederse, yanımda çalıştırdığım elemana nasıl maaşını vereceğim? Geçen aylarda en fazla 800 TL civarında bir fatura geliyordu en azından düzenli bir şekilde bunu ödeyebiliyorduk. Evde olmamama rağmen 400 TL elektrik faturası gelmiş. Çoğu zaman iş yerinde olduğum halde eve nasıl bu fiyatta bir fatura geliyor hala anlamış değilim. Ayrıca kira, aidat derken bir sürü masraf var. Şu anda çalışıyoruz ve sadece bir öğün yemek yiyebiliyoruz. İçerisinde bulunduğumuz durum kölelik sisteminden başka bir şey değil” dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.