Sorunlarınızı anlatın, isyan edelim

Kadın Haberleri —

Yüksel Yagan anma

Yüksel Yagan anma

  • Êzîdî Kürt kadını Yüksel Yagan, ilk evliliğinden şiddet ve işkence gördüğü için boşandı. Ardından ikinci kez evlendi ancak bu kez de Nihat Yagan tarafından katledildi. Êzîdî Kadın Meclisleri’nden Besê Kespîr, “Gelin sorunlarınızı kadın meclislerimize anlatın. Bu katliamlara karşı artık isyan edelim” dedi.

ARAT ARARAT

Almanya’nın Wesel kentinde yaşayan Êzîdî Kürt kadını Yüksel Yagan, Hünxe-Drevenack’taki döner dükkanında 24 Şubat Cumartesi günü evli olduğu erkek tarafından bıçaklanarak katledildi.

Duisburg polisi ve savcılığı pazar günü yaptıkları açıklamada Yüksel Yagan’ın dükkânda ölü bulunduğunu ve olayın soruşturulduğu aktardı. Polisin bildirdiğine göre Yüksel Yagan, katledildiğinde arabası küçük bir kavşaktaki büfenin otoparkında park halindeydi ve arabanın bagajı içecek-yiyecekle doluydu. Muhtemelen Cumartesi vardiyasından önce alışverişe çıkmıştı ve katili onu öldürdüğünde yiyecekleri restorana götürmek üzereydi. Ayrıca dükkânın içindeki güvenlik kamerası fişinin çekildiği ve katilin suçu işlemeden önce bunu devre dışı bırakmış olmasının muhtemel olduğu aktarıldı.

3 çocuk annesiydi

Kurdistan’ın Viranşehir kentinden uzun yıllar önce Almanya’ya yerleşen Yüksel Yagan, 3 çocuk annesiydi. Hamm kentinde yaşayan kardeşi Enver Gökçe ablasının katledilmesinden dolayı duydukları üzüntü ve şaşkınlığı gazetemizle paylaştı. Enver Gökçe şok olduklarını ifade ederek, “Ne söyleyeceğimizi bilemiyoruz. Hiç beklemediğimiz bir şey” dedi.

Bıçakla katletmiş

Olaydaki tüm işaretler katilin olaydan sonra kayıplara karışan 20 yılık eşi Nihat Yagan’ı gösteriyor. Yüksel’in katledilmesinin ailede büyük üzüntü ve şok etkisi yarattığını söyleyen Gökçe soruşturmanın devam ettiğini belirterek olaya ilişkin şu bilgileri verdi: ''Olay 24 şubat günü saat 10.30’da kendi döner dükkanlarında yaşanmış. Kocası bıçakla katletmiş. Aralarında sorun olup olmadığını bilmiyoruz. Kocası kanser hastasıydı. Neden böyle yaptığını bilmiyoruz. Polis de bilgi vermiyor. Cenaze halen polisin elinde.”

 

Yüksel Yagan'ın kardeşi Enver Gökçe

 

Bir gün önce söylemiş

Olaydan bir gün önce Nihat Yagan’ın kendisini arayarak “Bomba patlayacak sen o zaman duyacaksın” dediğini belirten Enver Gökçe bu durumu şöyle değerlendirdi: “Demek ki bomba buymuş. Ablamı katledecekmiş. Böyle bir şey yapacağını nerden bilebilirdik ki?”

Cenazesi topraklarına götürülecek

Emmerick kentinde bulunan Mala Gel dernek binasında taziyeleri kabul ettiklerini söyleyen Enver Gökçe, ablasının cenazesini doğduğu köy olan Viranşehir’e bağlı Bircê Köyüne götüreceklerini belirtti.

Katil kayıp

Yüksel Yagan’ın katliamına ilişkin görüştüğümüz Almanya Êzîdî Kadın Meclisleri-Sîwanên Meclîsa Jinên Êzîdî (SMJÊ) Yönetim Kurulu Üyesi Besê Kespîr ise “Bu olayı duyduğumdan beri vicdanım çok rahatsız. Neden hep kadınlar katlediliyor? Neden hep kadınlar ağlıyor?” diyerek tepki gösterdi. 

Katledilen Yüksel Yagan’ın dayısının kızı olduğunu belirten Kespîr, “Arada bir sohbet ediyorduk. Kocası ile beraber yaşıyordular. Olayın olduğu gün sabahleyin dükkân için alışveriş yaptıktan sonra dükkâna geliyor. Saat 10.30’da katlediliyor. Sonrasını kimse bilmiyor. Kocası halen yakalanmamış. Polis bugüne kadar cenazeyi bize göstermemiş” diye aktardı.

 

Yüksel Yagan

 

Şiddet gördüğü için boşanmıştı

Kespîr, katledilen Yüksel Yagan’ın ailesinin şehit ailesi olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Yüksel birinci eşinden işkence, şiddet gördüğü için ayrılmıştı. Bu ikinci evliliğiydi. Birinci evliliğinden bir kızı (25) ve bu evliliğinden iki oğlu (15, 23) vardı. Ailecek bu mücadelenin içindeyiz, şehitlerimiz var. Böyle katledilmek çok zorumuza gidiyor. ‘Kadın evin direğidir’ derler. Bu direği kaldırırsanız o ev çöker. Bu katliamlara karşı ve o direği sökenlere karşı direneceğiz.”

İsyan edelim

Êzîdî Kadın Meclisleri olarak yaşanan katliamlara karşı özellikle Êzîdî kadınlara çağrıda bulunan Besê Kespîr, “Gelin sorunlarınızı kadın meclislerimize anlatın, ayıp değildir. Kadın, kadının derdinden anlar. Bu katliamlara karşı artık isyan edelim” diye seslendi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.