Soysuz bir yalan daha çöktü

❏

  • Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “eylem hazırlığı içindeler” şeklinde hedef gösterdiği üç kişi hakkında yürütülen soruşturmada “takipsizlik” kararı verildi.  

Soylu, 22 Aralık 2022'de yaptığı açıklamada, Wan’da “eylem hazırlığı içinde oldukları ve Kelereş'ten geldikleri” iddiasıyla 5 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Soylu, ayrıca çok sayıda mühimmat ve silahın ele geçirildiğini iddia ederek, gözaltına alınan kişileri hedef gösterdi. Soylu’nun açıklamaları sonrası gözaltına alınanların 5 değil, dört kişi olduğu belirlenmişti. Gözaltına alınan V.K., K.K. ve F.K., sevk edildikleri Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde serbest bırakılırken, C.H. ise “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı. 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, serbest bırakılan üç kişi hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Savcı, “suç unsuru ele geçirilmediği ve yeterli şüphe ve delile ulaşılamadığı” gerekçeleriyle soruşturmaya dair “takipsizlik” kararı verdi.  

Kişilerin ikametlerinde suç unsuruna rastlanılmadığına dikkat çeken savcı, şunları belirtti: “Şehir merkezlerinde silahlı eylemler gerçekleştirmek amacıyla kurulan YPS birimi içerisinde faaliyet gösterdikleri şeklinde hakkında bilgiler bulunulan kişilerin, sansasyonel eylem amacı içerisinde olduklarına dair bilgiler elde edilmesi üzerine ikametgahlarında arama ve el koyma işlemlerine müteakip soruşturma işlemlerine başlanıldığı, şüphelilerin ikamet aramalarında söz konusu eylem arayışı içerisinde olduklarına dair bilgileri destekleyen herhangi bir patlayıcı madde, silah vs. ele geçirilemediği, şüphelilerin dijital materyal incelemelerinde bulunan örgüte ait bilgi ve fotoğrafların herhangi bir sosyal medyada paylaşılmadığı.

Tüm soruşturma dosyası birlikte değerlendirildiğinde, şüphelilerin ilimizde eylem arayışı içerisinde olduklarına dair bilgileri destekleyen somut delillere ulaşılamadığı, yapılan ikamet aramalarında suç unsuru ele geçirilemediği, örgüt üyesi olduklarına dair somut delillerin şu aşamada bulunamadığı, bu kapsamda haklarında kamu davası açmak için yeterli şüphe ve delile ulaşılamadığı anlaşıldığı (…)”

ADNAN BİLEN - MA/WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.