Soysuz, terörünü üstlendi; yavru soysuz, vekili suçladı

  •  Uluslararası Komplo'nun yıl dönümünde 183 kişi gözaltına alınırken HDP'li vekillere de sokak ortasında işkence edildi. Hakkari Valisi, "Milletvekilleri algı oluşturmak amacıyla arbede esnasında kendilerini yere atmışlardır" derken, İçişleri Bakanı, direkt üstlendi. 
  •  HDP, 'istifa et' deme gereği bile duyacak kadar değer vermediği Suçişleri Bakanı'nın boğazına kadar pisliğe batan bir zavallı olduğunu belirterek, "HDP’ye saldırmaktan başka hiçbir şeyi kalmamış. Ne yaparsan yap bu halk, tarihin çöp sepetindeki yerini sana gösterecektir” dedi. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük 9 Ekim 1998'de başlatılan Uluslararası Komplo'nun 24. yıl dönümü vesilesiyle Amed, Van, İstanbul, Cizre, Bazîd, Gever ve Kızıltepe'nin de aralarında olduğu çok sayıda kentte polis saldırısına rağmen yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş ve açıklamalara dönük polis saldırısında HDP'nin bir PM üyesi, bir MYK üyesi, bir Eşbaşkan Yardımcısı, 5 İl eşbaşkanının da aralarında olduğu 183 kişi gözaltına alındı.

Gever'de vekillere işkence

Hakkari’nin Gever ilçesinde de “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen yürüyüşe dönük polis saldırısında, HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede yaralandı. HDP’li Eksik, kaldırıldığı hastanede yapılan ilk müdahalede kırıklar nedeniyle ayağı alçıya alındı. Ankara’ya götürülen eksik, dün sabah saatlerinde ameliyat edildi. Eksik’in bir süre hastanede kalacağı öğrenildi. HDP’li Sait Dede de polis saldırısında darp edilerek yerlerde sürüklendi. 

Demokratik siyasete saldırı

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, saldırıya tepki gösterdi. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Buldan, “Bugün Yüksekova’da Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik polisler tarafından darp edildi ve ayağı kırıldı. Demokratik siyasete yapılan bu saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Nefret iklimini yaratanlara inat, herkesin nefes alabileceği demokratik bir Türkiye’yi mutlaka inşa edeceğiz” dedi.

Sancar ise şu ifadeleri kullandı: “Iğdır Milletvekilimiz Habip Eksik, bugün Yüksekova’da polisler tarafından sokak ortasında vahşi bir şekilde darp edilmiş, ayağı kırılmıştır. Bu saldırı, demokratik siyasete yapılmıştır. Zulme ve zorbalığa boyun eğmeyeceğiz, demokrasi ve barış mücadelesini daha da büyüteceğiz.”

Yavru soysuz: Kendilerini yere attılar

Başında İdris Akbıyık'ın buluduğu Hakkari Valiliği, ayağı kırılan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ile hastaneye kaldırılan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede'nin "algı oluşturmak için kendilerini yere attıklarını" iddia etti. Açıklamada, "Grup içindeki milletvekilleri görevlilerimiz tarafından darp edildiklerine ve aşırı güç kullanıldığına dair algı oluşturmak amacıyla arbede esnasında kendilerini yere atmışlardır. Ardından yaralanma görüntülerini sosyal medya aracılığı ile paylaşmışlardır" dedi. 

Soysuz, direkt üstlendi

Kürtlerin 'Türk Suçişleri Bakanı Soysuz' dediği Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise HDP Eşbaşkanı Buldan'ın tepkisi ifade ettiği paylaşımı etiketleyerek, polis terörünü şöyle üstlendi: "Bebek katili Apo için yürümek, ne zamandan beri demokratik siyaset oldu? Türkiye’de terörü araçsallaştırarak demokrasiyi istismarınıza ASLA İZİN VERİLMEYECEKTİR. Bu kadar basit"

'İstifa et' bile denilemez

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Polisin bu saldırısı, vekilimiz Habip Eksik üzerinden ona oy vermiş olan Kürt halkınadır. İçişleri Bakanlığı, yurttaşları darp etmeye ve hatta öldürmeye yönelik emir, söylem ve politikalarla açık bir şekilde suç odağı olarak işlemektedir. Bu şiddetin azmettiricisi ve müsebbibi en başta İçişleri Bakanı ve İçişleri Bakanlığıdır. Mafya iltisaklı ve irtibatlı bir bakana 'istifa et' demenin bir anlamı kalmadığını da biliyoruz. Hukuksuzluk ve suç işleme en tepeden aşağıya doğru kademe kademe yapılmaktadır. Kürt halkının seçilmiş iradesini kayyum atayarak belediyeler üzerinden gasp etmiş olanlar, şimdi de halkın temsilcilerine, milletvekillerine düşmanca saldırmaktadır. Kürt düşmanlığında sınır tanımayanlar, halka ve vekillerine saldıranlar, çok uzak olmayan bir vakitte halkın demokratik gücünü sandıkta bir kez daha görecek” denildi. 

Dede: Bunlar Kürt düşmanı

HDP Milletvekili Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari Valiliğinin açıklamasına tepki gösterdi. Yürüyüş alanında bir polis amirinin “Yürüyüşü yaptırmayacağım” tehdidinde bulunduğunu ve müzakereler devam ederken saldırının başladığını belirten Dede, şunları söyledi: “O an polisler bizi adeta linç etmek istedi. Bir taraftan darp, bir taraftan gaz bombaları… Ben ve Habip vekil yere düşünce, dizimizin alt ve üstüne coplarla, tekmelerle vurdular. Sadece bize değil, orada bulanan herkese aynı muameleyi yaptılar. Vekil olduğumuzu bile bile bunu yaptılar. Vali bir dakikalık görüntü yayınlayarak algı oluşturmaya çalışıyor. Neden darp edildiğimiz ana ilişkin görüntü yayınlamıyor? Orada bulunan neredeyse her polis biz yerdeyken, bizi darp etti. Bununla kalmadılar, ikimizin vekil olduğunu bile bile yerde sürüklediler. Bu vali, bu halkın valisi değildir. Bu vali, bu kente geldiği günden beri halka zulüm ediyor, işkence ediyor. O, AKP’nin valisidir. O da bakanından talimat alıyor. Vali, Kürtleri düşman olarak görüyor. Bir insanın kendi dizini kırması hayatın olağan akışına aykırıdır. Çocuklar bile bu duruma güler. Bize yapılan mafyavari bir saldırıydı. Burada herkes valinin yalan söylediğini biliyor. Görüntüleri yayınlasın da dizimizi nasıl kırmışız göstersin? İnsan bu açıklamaya cevap vermekten bile utanıyor. Vali, kaymakam, emniyet amirleri ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Onlar bunun hesabını verecek. Bizler darp edildik diye meşru taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz.”

Tecrit, komplonun devamıdır

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise Genel Merkez'de basın toplantısı düzenledi. Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının devam ettiğini aktaran Günay, yeni döneme dair kapsamlı tartışmalar yürütüldüğünü belirtti. Uluslararası Komplo'nun amacına ve buna karşı yapılan eylemlerin meşruluğuna işaret eden Günay, şöyle konuştu: "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit 24 yılı geride bıraktı. Bu tecridin hiçbir hukuki insani bir açıklaması yok. Bu tecrit sistemi özel bir sisteme dönüştürülerek bütün Türkiye’ye sirayet etmiş, bütün ülkede tecrit politikasıyla ülkeyi yönetmeye çalıştığı bir sisteme dönüşmüş. Bizim itirazımız buna yöneliktir. Bu tecrit politikasını kabul etmediğimizi söylemek için alanlardaydık, bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunun uluslararası komplonun başka bir biçimi olduğunu bildiğimiz için alanlardaydık. Ülkenin aklı tecrit altına alınmış ve felç edilmiştir. Bizler bu tecrit politikalarını kabul etmeyeceğimizi, savaş politikalarını kabul etmeyeceğimizi birçok kez söyledik. Bunun için alanlarda eylem etkinlik halinde mücadele etmeye devam edeceğiz. 

Çetelerin ipini tutan iktidar

Bizler dün uygulanan saldırıları bir kez daha kınıyoruz. Sokak ortasında Kürt halkının iradesi olarak seçtiği milletvekiline saldırttığı çetelerin ipini elinde tutan AKP iktidarına sesleniyoruz; eski JİTEM artıklarıyla Saray'a topladığınız suikast ve saldırı timleriyle sonuç almayı hedeflediğinizi biliyoruz. Bizler sizleri ağa babalarınızdan tanıyoruz ve Saray'ın karanlık odalarında toplaşıp tıpkı IŞİD’i kullandığınız gibi devlet içindeki çeteleri kullanarak planlar yaptığınızı biliyoruz. Geçmişte çetelerinize boyun eğmedik şimdi de boyun eğmeyiz, saraylarınızda suç itirafları, yolsuzluk hırsızlık irin gibi akarken HDP temsil ettiği milyonlarla yan yana sokakta olmaya onlarla mücadeleyi büyütmeye devam ediyor. Dün yapılan saldırılar sadece HDP’ye yönelik değildi, başta Kürt halkı olmak üzere bu topraklarda yaşayan tüm halkları korku vermek onları sindirme amacını taşımaktadır. Yaptığımız eylem meşrudur, yine olsa yine yaparız. Halklarımızı yayılmak istenen bu korku iklimine karşı cesur olmaya ve umutlu olmaya davet ediyoruz.

Sesimizi daha gür çıkaralım

Her gün halkın tümüne dönük uygulanan bu şiddet sarmalı Iğdır milletvekilimiz Habip Eksik ve Hakkari milletvekilimiz Sait Dede’ye yönelmiştir. Sokakta sürüklenen HDP vekili için sesini yükseltmeye herkesi davet ediyoruz. Sesimizi daha gür faşizme işkenceye karşı mücadele etmek için yükseltmenin zamanıdır. Bizim cesaretten, mücadele etmekten, direnmekten ve kazanmaktan başka çaremiz yok. Meclis Başkanlığı Kürt halkının iradesini Meclis iradesi dışında görmektedir. Milletvekillerimize yönelik hiçbir saldırıya tepki vermeyen Meclis Başkanı söz konusu uydurma senaryolarla yazılan fezlekeler olunca hızlı hareket etmekte Anayasa’yı bile çiğnemekten beis görmüyor. 

Talimatı veren Soysuz

Bu saldırılar acizliğin ve hakikat karşısında duyulan korkunun sonucu olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Mafya ile iltisaklı Suçişleri Bakanı Soylu'nun her zamanki gibi irin ve nefret dolu saldırılardan biliyoruz. Bu saldırıların ve işkencelerin doğrudan talimat vereni kendisidir. Her türlü suç odağı haline gelmiş birinin, 'terörü araçsallaştırmanıza müsaade etmeyeceğiz' açıklaması bu işkenceleri sahiplenmek gözdağı vermeye çalışmak ve suçu savunmaktır. 

Kriminal bir kişidir

Anayasayı ve yasaları çiğneyen, işkenceyi açıkça sahiplenen, hata daha da önemlisi milletvekili dokunmazlığına ve Meclis itibarına savaş açan kriminal bir kişi içişleri bakanlığını işgal etmektedir. Bizler sarayın talimatı ile Soylu ve ekibinin halkın iradesine ve vekillerine yönelik saldırılarına karşı mücadele etmeye de devam edeceğiz. Suçişleri bakanı, her gün mafya liderleri tarafından şamarlanan bütün meşru suçlularla fotoğraf çeken boğazına kadar pisliğe batmış ve HDP’ye saldırmaktan başka hiçbir şeyi kalmamış bir zavallıdır. Ne yaparsan yap bu halk, tarihin çöp sepetindeki yerini sana gösterecektir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.