Su kanalı betonla kapatılmış

Elîh sel felaketi

Elîh sel felaketi

  • Êlih’te, Lalihan Güner (54) ile üç torununun sel sularına kapılıp yaşamlarını yitirmesiyle sonuçlanan faciaya, evlerinin yanındaki su kanalının betonla kapatılmasının yol açtığı ortaya çıktı.

Elih’te Pazar akşamı etkili olan sağanak yağışın su taşkınına yol açtığı Seyitler Mahallesi’nde, sel sularına kapılan 54 yaşındaki Lalihan Güner ile torunları Asenat (1), İsrafil (5) ve Birgül Güner (9) hayatlarını kaybetti. Saatler süren arama çalışmaları sonrası cansız bedenlerine ulaşılan babaanne ve torunlarının olay sırasında 3062. Sokak'ta bulunan evde oldukları, sel sularının evin duvarını yıkması ile birlikte suya kapıldıkları anlaşıldı. Facianın yaşandığı mahallede felaketin izleri hala duruyor.  Duvarının bir bölümü yıkılan evin içerisi ve çevresi sel sularının taşıdığı çamurla adeta bataklığa dönüşmüş durumda. 13 evin bulunduğu sokakta yaşayan ailelerin tümü birbirleriyle akraba. 

Ailesinden dört kişiyi kaybeden Felemez Güner, olay günü yaşananları MA’ya anlattı. Güner, saat 23.30 sıralarında yağmurun şiddetlenmeye başladığını belirterek, şunları söyledi: “Çocuklara ‘kendinize dikkat edin, yerimiz güzel değil’ dedim. Çocuklarımdan birinin evi burada. Üç tane çocuğu var. Onun evinden bu tarafa doğru su gelmeye başladı. Suyun hepsi avluya döküldü. Gelinimle, çocuklar oradaydı. Gidip çocukları aldım. Gelinim de bir oğluyla kaçtı. Diğer gelinim ile dört çocuğu orada kaldı. Bağırıyorum kimse yok. Çocuklar kalktı, kendi evlerinden oraya geçerek, kapıyı kırdı, gelinimi ve çocuklarını kurtardı. Amcamın oğlunun bulunduğu eve baktım cenazeler geldi. Nineleri ile torunlarının cenazesi. Ninelerinin cenazesini aldım. Cenazeler gözümün önüne gelince bağırdım.” 

 

Ailesinden dört kişiyi kaybeden Felemez Güner

 

Yardım ekipleri gecikti

Yardım ekiplerinin olay yerini geç ulaştığını da dile getiren Güner, “AFAD olay bittikten, kendimizi kurtardıktan sonra geldi. Zamanında yetişmediler, ne devlet ne başka biri. Cenazemizi kurtardıktan, su durduktan sonra geldiler” dedi. 

Kanal açık olsaydı

Güner, ölümlere ise evlerinin yanından geçen kanalın üstünün kapatılmasının sebep olduğunu söyledi. Güner, “O kanal açık olsaydı su buraya dökülmeyecekti. Üzerini betonla kapattıkları için su direkt buraya döküldü. Acayip bir şey, belediye nasıl yapmış bilmiyorum. Boşluk kalmayan kanalın suyu nereye gidecek? Bunu kim yapmışsa ölümler onun yüzünden oldu. Çocuklarımı, evimi mahvettiniz” diye tepki gösterdi.

Kayyumların marifeti

Güner’in ölümlerin nedeni olarak gösterdiği su kanalının kayyum yönetimi döneminde üzerinin betonla kaplandığı öğrenildi.

Zor durumda olduklarını söyleyen Güner, “Bir an önce bu halden kurtulmak istiyoruz. Çocuklarımın yatacağı bir yer yok, 40 nüfusuz. Burada 13 ev var, 6 evin tamamı yıkıldı. Diğerleri de kullanılamaz halde” dedi.

Çalışma yürütülmüyor

Êlih’te selden etkilenen Kültür, Çamlıca, Seyitler, Petrolkent ve Hürriyet mahallelerinde yapılan çalışmalar sonucu birçok cadde trafiğe açıldı. Bunun yanı sıra Çamlıca ve Hürriyet mahallelerindeki bazı caddelerde sokak temizliği devam etti. Seyitler Mahallesi’nde bulunan Petrol Caddesi civarında selden kaynaklı oluşan su birikintisine ise ikinci gün de müdahale edilmedi. Trafiğe kapalı olan Petrol Caddesi’nde yol açmak için çalışma yürütülmezken, caddeye giren araçlar, geri dönmek zorunda kaldı.

 

*****

Torunlarıyla toprağa verildi

Sele kapılarak yaşamını yitiren Lalihan Güner ve üç torunu, otopsinin ardından Asri Mezarlığı’na getirildi. Cenazeye HEDEP Êlih milletvekilleri Zeynep Oduncu, Mehmet Rüştü Tiryaki, TJA, Barış Anneleri Meclisi HEDEP, DBP, HDP İl örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Dini vecibeleri yerine getirilen cenazeler daha sonra yağan yağmurun altında toprağa verildi. 

 

*****

Farqîn’de hasar büyük

Farqîn’de yaşanan sel nedeniyle kırsal mahallelerde büyük hasar meydana geldi. Yurttaşlar, herhangi bir çalışma yapılmamasına tepki gösterdi. 

Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesi de selden olumsuz etkilendi. Kente bağlı Girhebeş, Weysikan, Siloqê û Fêra kırsal mahallelerinde sel nedeniyle büyük zarar meydana geldi. Birçok tarla ve bahçe sel suları altında kalırken, saman çadırları da selden etkilendi. 170 ile 180 haneli Fêra Mahallesi’nde tarla ve bahçelerin yanı sıra bir köprü de hasar gördü.  

Mahalle sakinlerinden İbrahim Ergün, hasar gören köprünün 15 yıl önce yapıldığını ve girişlerinin dar olmasından dolayı suyu tahliye etmekte yetersiz kaldığını, bu durumun da yağış sonrası sel baskınlarına neden olduğunu belirtti. Selden önce köprü için çeşitli başvurular yaptıklarını belirten Ergül, “Selden sonra da köyümüze gelip halimizi soran olmadı” dedi.

Bahçesi sular altında kalan İhsan Gezici, belediyeye tepki gösterdi. Gezici, “Kaymakamla görüşmeye gittik fakat yerinde olmadığı için derdimizi anlatamadık. Dilekçe yazdık ama cevap alamadık. Geçimimizi bahçeden sağlıyoruz. Siz de görüyorsunuz sel geldi ve her şeyi götürdü” diye konuştu.  Çamur nedeniyle yolların kapandığını aktaran Gezici, bu şartlar altında hasta ve yaşlı aile bireylerini hastaneye götüremeyeceklerini belirtti. 

 

*****

Serhed kar altında

Serhed bölgesinde etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle birçok kentte yollar ulaşıma kapandı, araç sürücüleri ve yolcular yollarda mahsur kaldı. Bazı merkezlerde eğitime ara verildi.

 Ağrı, Kars, Ardahan, Van, Erzurum, Bitlis ve Hakkari’de etkili kar yağışı nedeniyle yollar kapandı, trafik kazaları yaşandı. Van’da 142 yerleşim yeriyle iletişim kesildi. Erzurum ve Kars'ta kar ve tipi nedeniyle 322 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Kar yağışının etkili olduğu merkezlerden Wan’a bağlı ilçelerden Elbak’ta 22, Şax’ta 16, Erdîş’te 23, Payizava’da 68, Serav’da 13 olmak üzere toplam 142 mahallenin yolu kapandı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok uçak seferi de iptal edildi. 

Qers’te de devam eden kar yağışı nedeniyle çok sayıda köy ve mezranın yolu ulaşıma kapandı. Yağış nedeniyle Qers-Dîgor ile Dîgor-Îdir karayolunda ulaşım buzlanma nedeniyle güçlükle sağlandı.  

Colemêrg kent merkezi ve ilçelerinde de kar yağışı etkili olmaya devam etti. Birçok köy ve mezra yolunun kapandığı kentte, özellikle Harûna Geçidi’nde etkili olan kar yağışı nedeniyle yüzlerce araç yolda mahsur kaldı. 

Yoğun kar yağışının etkili olduğu Erzirom’un Aşkeleh, Qereyazî, Tortûm, Îd, Çad ve Tatos ilçelerindeki okullarda eğitime bir günlük ara verme kararı aldı. Yağış nedeniyle Erzirom-Çad-Çewlik ile Erzirom-Tatos karayolları ulaşıma kapandı.

ağış nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı kentlerin başında ise Bedlîs ve ilçeleri geliyor. Kar yağışının devam ettiği kentte, özellikle Rehwa’da sürücüler güçlükle ilerliyor. 

Mûş ve ilçelerinde de kar yağışı aralıksız devam ederken, çok sayıda köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı. 

Agirî ve ilçelerinde kar ve karla karışık yağmur etkili olmaya devam etti. Kent merkezindeki sokaklar adeta göle çevrilirken, yaya ve sürücüler zor anlar yaşadı. 

Erdexan ve ilçelerinde ise devam eden kar yağışı nedeniyle 60’tan fazla köy ve mezra yolu kapandı. Yağışlar özellikle Zûrzûnan ve Golan/Merdînik ilçelerinde etkisini arttırırken, Qers-Erdexan yolunda ulaşım güçlükle sağlandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.